Cilt Lekesi Olanlar: Güneşe Dikkat!

Prof. Dr. Nilgün Sayman, cilt lekeleri ile baş etme yöntemlerinin en önemlisinin güneşten korunma olduğunu ifade ederek özellikle sabah 10 ile öğleden sonra 16 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerekti

GÜNDEM 1.04.2017 00:14:00 0
Cilt Lekesi Olanlar: Güneşe Dikkat!

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Sayman, cilt lekeleri ile baş etme yöntemlerinin en önemlisinin güneşten korunma olduğunu ifade ederek özellikle sabah 10 ile öğleden sonra 16 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerektiğini kaydetti.  Sayman, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Uygulama Radyosu 94.8 Radyo Ki’den Melis Nur Dalar’a cilt lekeleri ve güneş ilişkisine dair, yaz sezonuna hazırlanılan süreçte değerlendirmede bulundu.

 

AÇIK HAVADA PARFÜM KULLANILMAMALI

 

Prof. Dr. Sayman, güneşten korunmanınlekeler ile baş etme açısından en önemli yöntemolduğunu söyleyerek özellikle sabah 10 ile öğleden sonra 16 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerektiğine dikkat çekti. Nilgün Sayman, güneş altında şapka ve şemsiye gibi araçların kullanması ve yüzün açıkta kalan bölgelerine koruyucu kremlerin sürülmesi gerektiğini kaydederken cilt lekesi olan kişilere dışarı çıkarken parfümkullanmamalarını önerdi.

 

FARKLI TEDAVİ YÖNTEMLERİ UYGULANIYOR

 

Prof. Dr. Sayman, leke tedavisinde daha çok krem tedavisinin uyguladığını söyleyerek,“Peeling ve lazer gibi işlemler daha çok kış aylarında yapılır.Kimyasal maddeleri kremler içinde kullandığımız zaman lekelerin rengindeaçılma sağlayabiliyoruz. Peeling ve lazertedavisini yapan uzman kişi de tüm koşulları değerlendirerek kullandığı ilaçları iyi seçmeli” ifadelerini kullandı.

 

HER LEKE ZARARLI DEĞİLDİR

 

Prof. Dr. Nilgün Sayman, vücutta çıkan her lekenin zararlı olmadığını vurgulayarak, doğuştan gelen kahverengi ve daha beyaz olan lekelerin büyük bir kısmının zararsız olduğunu söyledi. Kabarık, koyu siyah, üzeri kıllı ve büyük çaplı doğumsal benlere dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sayman, “Eğer lekenin her tarafı aynı değilse, şekilsiz, çapı büyük,üzerinde kanama, akıntı, yara gibi durumlar varsa ağrı veya kaşıntıya yol açıyorsa bu tip lekelerde doktora başvurmak yarar vardır” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Haber / Gülay Yiğit SEZEN