Lavi önce üretileni sonra üretilmeyeni üretti

Üretim gelişmek isteyen kişilerin, kurumların ve hatta ülkelerin olmazsa olmazıdır. Ancak sadece üretmek yetmez. Sürekli geliştirerek üretmek gerekir. Toplumun her kesimi için üretmek gerekir.

GÜNDEM 31.03.2017 00:34:00 0
Lavi önce üretileni sonra üretilmeyeni üretti

Bu açıdan Ar-Ge ve inovasyonile üretim kültürümüze her geçen gün daha da yerleşen bir üretim biçimi. Henüz üç yıl önce kurulan Lavi Dizayn firması üretim için hedef kitle olarak engellileri belirlerken işe önce zaten üretilenle başladı. Üretim kalitesini ispatladı. Ama yetinmedi. Var olanın hem kalitesini, hem içeriğini yükseltti. Görme engellisi, işitme engellisi ve bedensel engellisiyle tüm engelliler için engelli erişim kioskunu üretti. Üstelik bu üretim henüz ihracat hamlesi yapmasa dahi dünyanın tüm engellilerine yönelik oldu. Nasıl mı?...

 

Yepyeni Bir Erişilebilirlik Kiosku

 

Lavi Dizayn firması Metin Tanrıüver tarafından 2014 yılında, engelli erişim cihazları üretimi üzerine kuruldu.LaviDizayn’ın merkezi ve tasarımların yapıldığı yer Gebze’nin Tatlıkuyu Mahallesi, Körfez Caddesi üzerinde. Burada aynı zamanda baskı işlemleri yapılıyor. Firmanın E5 Karayolu kenarında yaklaşık 400 metrekarelik bir atölyesi var. Günümüz itibariyle 12 kişi istihdam ediyor. UV baskı, cam baskı, ahşap baskı ve plastik üzerine folyo kaplamada tasarım, baskı ve uygulama firmanın iştigal konuları arasında. LaviDizayn’ın engelli erişimine yönelik ilk üretimi görme engelliler için kiosk oldu. Lavi Dizayn bu üretiminde, üretimdeki kalitesini sergileme fırsatı buldu. Ancak Metin Tanrıüver bununla sınırlı kalmadı. Üçüncü yılına henüz giren Lavi Dizayn bu üretim modelinde çıtayı yükseltti ve kendi markasıyla yepyeni birerişilebilirlik kioskunuüretti.

 

Patentli Marka: Lavidizayn

 

Yeni kiosku diğerlerinden ayıran en büyük özelliği görme, işitme ve bedensel engellilere tek bir cihaz üzerinden hizmet verebilmesi. Bu yeni kioskta neler olması gerektiğine dair uzun süre plan yapan Metin Tanrıüver patenti kendisine ait olan Lavidizayn marka erişilebilirlik kioskunabasit gibi gözüken ama önem taşıyan özellikler ekledi. Örneğin bedensel engellilerin akülü cihazlarının şarjı bittiğinde gereken enerjiyi sağlayan şarj cihazı da, deprem ve yangın gibi olası durumlarda o anlarda neler yapılması gerektiğine dair uyarı modülleri de tek bir cihazda birleşti. 12 kişilik bir ekip tarafından tasarlanan yeni ürününprototipi üretildi.

 

İşitme, Görme ve Bedensel Engelliler İçin

 

LaviDizayn’ın engelliler için patentli üretimi olan engelli erişim kioskunda görme engelli bireyler için Braille baskılı yerleşim planı monte edildi. Ayrıca sesli anlatım ile de görme engellilere önemli bir kolaylık sağlanmakta. Duyma engelliler, cihazdaki ekrandan yapılan yayınla, işaret dili ile tarif edilen yeri anlayabiliyor. Bedensel engelliler, akülü araçlarının şarjı bittiğinde yine aynı cihaz içindeki şarj bölümünden yararlanabiliyor.

 

Navigasyon ve Karekod

 

Cihazdaki mini videoya internet üzerinden erişim mümkün. Cihaz kimi zaman reklam oynatıyor, kimi zaman kamu spotları yayınlıyor. Ancak o yayın esnasında işaret diliyle tarife ihtiyaç duyan bir engelli cihazın başına geldiğinde bir düğmeye basarak yayını kesme ve ihtiyacı olan bilgiyi alabilme olanağına sahip. Kioska ayrıca talep halinde uydu aracılığı ile konum belirleme sistemini bünyesinde barındıran navigasyon cihazını da monte edip işlevselliğini arttırmak mümkün. Karekod sisteminin de yer aldığı cep telefonları ile kiosk üzerine yüklenebilir bilgiyi, telefona kayıt edebilme, kioskun bir diğer önemli özelliği.

 

Engelsiz Yaşam Fuarı’nda Görücüye Çıktı

 

Lavi Dizayn firmasının kurucusu Metin Tanrıüver, Türkiye’de bir ilk olan cihaza dair patentini bir süre önce aldı. Önemli bir Ar-Ge ve İnovasyon çalışmasına imza atan Tanrıüver şayet bu yeniliği gelire dönüştürebilirse süreci tamamlamış olacak. Firma bu hedef doğrultusunda 1 -4 Aralık 2016 günleri arasında İstanbul’da gerçekleşen Engelsiz Yaşam Fuarı’nda stant açtı. Tanrıüver, Engelsiz Yaşam Fuarı’nda kioska gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını kaydetti. Dört gün boyunca belediyelerden, otellerden ve AVM’lerden ilgili yetkilileri, engellilere yönelik vakıf ve derneklerden yöneticileri, kişisel ve kurumsal olarak sosyal sorumluluk projeleri sürdüren kişileri ağırladıklarını belirten Tanrıüver tanıtım faaliyetlerinden sonuç almaya başladıklarını da belirtti.

 

Her Dilde Her Tür Anlatım Yüklenebilir

 

Alanya Belediyesi’nin Alanya Kalesi için bir talebi olduğunu kaydeden ve proje üzerine çalıştıklarını aktaran Tanrıüver, “Projeye göre cihaz her 200 metrede bir monte edilecek. Cihazda Antalya Kalesi’nin tanıtımına yönelik Türkçe başta olmak üzere ihtiyaç duyulan her dilde, video marifetiyle sesli anlatım da olacak. İşitme engellilere yönelik olarak kullanılan işaret dili de, görme engelliler için Brallie alfabesi de zaten evrensel dil ve alfabe” diye konuştu. Tanrıüver kioska her dilde, her tür anlatımın yüklenmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Tanrıüver hastaneler, adliyeler, engelli erişim parkları, belediyeler başta olmak üzere çeşitli kamu kurumlarına ve özel sektöre yönelik 35-40 projeye dair görüşmelerinin sürdüğünü söyledi. Henüz ihracat yapmadıklarını ancak yurt dışı veya uluslararası fuarları takip ederek yeni pazarlara yönelik arayışlarının sürdüğünü dile getirdi.

 

Engelli Cihazda Her Ayrıntılı Bilecek

 

Geçtiğimiz yıllarda yine stant açarak katıldığı bir Engelsiz Yaşam Fuarı’nda bir AKUT üyesinin kendisine, “Görme engelliler için yapılan sistemler güzel ancak duyma engelliler için yapılan bir cihaz yok” telkininde bulunmasıyla kafasında yeni bir kiosku canlandırmaya başladığını kaydeden Tanrıüver şöyle devam etti,:“Duyma engellilerin yüzde 90’ı doğuştan veya çok küçük yaşlardan itibaren engelli olduğu için okuma yazma bilmez ve öğrenmeleri çok zor. Video marifetiyle, işaret diliyle anlatımı cihaza onlar için yerleştirdik. Herhangi bir kamu binası veya AVM içinde olası afet durumlarında işitme engelliler için ışıklı çağrı sistemleri var. İyi de işitme engelli kişi, bunu bilmiyorsa bulunduğu ortamdan nasıl çıkacak? Örneğin hastane tuvaletlerinde olağanüstü durumlar için hemşireyi çağıran düğmeyi insanlar hala sifon sanıyor. Firmamız tarafından üretilen kioskta engellilerin bulunduğu yerle ilgili bilmesi gereken her bilgi mutlaka yer alacak. Örneğin bir otelde yatağın altına yerleştirilen titreşim cihazı çalıştırılıp titreşim çıkartıldığında, ne yapılacağını kimse bilmiyor. Bu kioskun yerleştirildiği her yaşam alanında hangi uyarının hangi anlama geldiğini, o durumlarda ne yapması gerektiğini engelli kişi bilmiyorsa, kioskun oradaki varlığının bir anlamı kalmaz ki” dedi.