"Bu Statü Adaletli Değil"

Tekirdağ SAL'da şampiyonluğu neredeyse garanti ancak BAL'a yükselme durumu önce Ergene'ye, Ergene olmazsa Çorluspor 1947 ile oynayacağı maça endeksli 1911 Çerkezköyspor Teknik Direktörü Emre Mo

SPOR 30.03.2017 09:28:00 0

 

“Bu statünün adaletli bir statü olduğuna inanmıyorum. Hak edenin hakkını alamadığı, adil olmayan bir statü bence. Mevzu sadece bu değil tabi. Futbolculara uygulanan bu kontenjan statüsü, saçma saçma şeyler yani…”

 

Yukarıdaki ifade halen 1911 Çerkezköyspor’u çalıştıran Emre Morgil şahsında bir deneyime, yılların tecrübesine ait. Morgil’e, “Neden adil değil bu statü?” diye sorduk. Şu yanıtı aldık:

 

İKİNCİ BİR ÜLKEDE VAR MI?

“Dünya üzerinde başka bir ülkede böyle bir statü var mıdır, bilmiyorum. Süper Amatör Lig’de il şampiyonu olup bir üst lige direk çıkarmayan, şampiyon takımın mükâfatını alamadığı bir lig ve statünün dünya üzerinde ikinci bir örneğine, en azından ben rastlamadım.”

 

TAKIM SAYISI ARTTIRILMALI

Çözümün kesinlikle BAL’da takım sayısının arttırılmasından geçtiğini kaydeden Morgil şöyle devam etti:  “Ben takımların sayısının arttırılmasından yanayım. Televizyonda bas bas bağırıyorlar. ‘Almanya’da bu kadar lisanslı futbolcu, bu kadar kulüp var’ diyorlar. Hâlbuki en güzel örneklerden biri biziz. (Yaş kotasından profesyonelliği sona eren kendisini, Hakan Tice’yi ve üç sene sonra aynı kotaya girecek İsmail İnan’ı örnek gösterek…)

 

YAŞ KOTASI AZMIŞ GİBİ…

Sen bizim imkânımızı bizim elimizden niye almaya çalışıyorsun ki. Elindeki lisanslı sporcunun spor yapmasını engelleyen saçma sapan bir kontenjan uygulaması getirildi. Yetmedi, takım sayısı düşürüldü. BAL’da 12-13 takım olmasa da 20 takım olsa federasyonun ne kaybı olur ki.”

 

BAL, 3’NCÜ LİGDEN FARKSIZ

Geçtiğimiz sezonlarda tartışılan ancak gündemden kalkan, BAL ile 3’ncü Lig arasında profesyonel 4’ncü Lig’i değerlendirmesini de istediğimiz Morgil soruya yanıtı şöyle getirdi: “Ben BAL’ın şu an 3’ncü Lig’den çok büyük bir farkı olduğuna inanmıyorum. Çok iyi takımlar var. İncelediğinde 10-15 bin kişiye oynayan takımlar var. Kalite her sene artıyor. Böyle bir kalite oluşmuşken daha da yukarı çekilmeli ama mevcut yaş statüsü ile mümkün değil.

 

ÖNEMLİ OLAN

PERFORMANSIDIR

Bir teknik direktör olarak ben bir adam iyi, kaliteli olduktan sonra 16 yaşında olsa da oynatırım. 40’ında da olsa oynatırım. Bir futbolcuyu tercih etme nedenim yaş değil performansı olmalı. Yaşı kaç olursa olsun, hak ediyorsa ben onu niye oynatmayayım. Böyle bir saçmalık olabilir mi?”

 

KALİTELİ OLSUN DA

YABANCI OLSUN

Türkiye’de çok tartışılan yabancı kontenjanına da karşı olduğunu belirten Morgil, “Kaliteli olduktan sonra yabancı da olsun, Türk de olsun fark etmez. Bence önemli olan, kalitedir. Gazetecilik mesleğinde, 50 yaşındaki adama, “Kalemini bırak” diyebilir misiniz ama bizim futbol sistemimiz bunu diyor işte. Ya da, ‘Sen iyisin ama yaşın genç, bekle. Yaşını tamamlayınca oynarsın’ deniyor. Her iki tutumu da yanlış buluyorum. Futbolculuk yaparken de, antrenörlük ile devam ederken de hep aynı şeyi düşündüm. Yeteneği olduktan sonra 15’inde de, 40’ında da futbolcu oynamalı” diye konuştu.

 

EMRE MORGİL, ÇORLU 1947 İLE OLASI BARAJ MAÇI İÇİN DE “HAZIRIZ” DEDİ

 

“Takımıma Güveniyorum”

Dün deplasmanda oynanan Kapaklı Sitespor maçı öncesi görüştüğümüz Emre Morgil, SAL şampiyonluğuna ilişkin konuşurken temkini elden bırakmadı. Geride kalan beş maçtan dördünü takımına kazandırırken son dakika golüyle bir kere yenilgi üzüntüsü yaşayan Morgil, “Matematiksel olarak garantilemeden bir şey diyemem. Kapaklı ile aradaki puan farkını altıya çıkarttık. Çarşamba günü (dün) Site ile oynayacağız. Ligde kalma mücadelesi veren Ergene Belediyespor ile deplasmanda maçımız var. İsmail İnan ve Ali Rıza’nın ardından Selçuk Tekeci de dizinden sakatlandı. Ameliyat olması gerekiyor ve belki üç dört ay yok” dedi.

TEK MAÇLAR ZORLUDUR

Bu esnada Hakan Tice konuya girip, “Şu an üç arkadaşımız dizinden sakat. Gidip baraj maçı oynasak en önemli üç adamımız yok derken” cümleyi Emre Morgil tamamladı: “Ve en önemli üç oyuncumuz yokken mevcut statünün gereği, şayet Ergene Velimeşe 3’ncü Lig’e yükselmezse bizi BAL 12’nci Grubun en iddialı takımlarından biri olan Çorluspor 1947 ile oynatacaklar. Belli ve kısıtlı bir kadromuz var. Sakatlıklar olunca zorluk daha artıyor. Öte yandan tek maçlar her zaman zorlu ve risklidir. İnşallah SAL’ı zirvede tamamlarız ve işimiz o maça kalmadan direk BAL’a yükseliriz ama iş o maça kalırsa da sahaya çıkar ve elimizden geleni yaparız. Arkadaşlarımın hepsine güveniyorum.”

 

Emre Morgil Kimdir?

20 Eylül 1984’te İzmit’te dünyaya geldi. Futbola 15 yaşında Karamürsel Ereğlispor ile başladı. Kocaelispor altyapısında yetişti. 2001-2002’de Kocaeli SAL ekiplerinden Tavşancılspor ile 3’ncü Lig’e yükseldi ve profesyonellik statüsünü edinişi tam anlamı ile bileğinin hakkıyla oldu. Takımıyla birlikte, profesyonelleşti. Çıtayı sürekli yükseltti. Göztepespor, Petkimspor, Kayseri Erciyesspor, Gölcükspor, Orhangazispor, Turanspor ve 1920 Maraşspor ile profesyonel futbol yaşantısını sürdürdü. 3’ncü Lig’e getirilen 30 yaş statüsünden ötürü 2014’te amatöre dönüş yaptı. BAL’da Kocaeli ekipleri Sultanorhan ve Hereke Yıldız, geçen sezon Tekirdağ ekibi 1911 Çerkezköyspor’da oynadı. Bu sezona İzmir’in BAL’daki temsilcisi Alaçataspor’da başladı. 1911 Çerkezköyspor yönetiminden gelen teklif üzerine altı hafta önce takımın başına teknik sorumlu olarak geçti. Teknik direktörlükte ilk deneyimini yaşıyor. Aslen Rizeli olan Emre Morgil evli ve bir çocuk babası.

Haber  Şaban KARDEŞ