Göz Yumamayız

Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Nedim Dönmez, Bulgaristan'ın seçimlerdeki uygulamalarını Bulgaristan mahkemelerine, sonuç alamazlarsa AİHM'ye taşıyacaklarını belirtip, "İnsa

GÜNDEM 28.03.2017 22:55:00 0
Göz Yumamayız

Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Nedim Dönmez, Bulgaristan tarafından seçimde yapılan antidemokratik uygulamaları, önce Bulgaristan mahkemelerine, netice alamazlarsa da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıyacaklarını söyledi. Dönmez, Bulgaristan'daki seçimlerde Türkiye'den maksimum 95 bin seçmenin oy kullanabileceğini tespit ettiklerini belirtti. Sandık kısıtlaması nedeniyle bu sayının düştüğünü vurgulayan Dönmez, şöyle konuştu:

 

BEYANNAME ZORUNLULUĞU

 

"35 sandıkta 30 bin civarında insanımız oy kullanabildi Türkiye'de. Bunun başlıca sebebi, son anda getirilen beyanname doldurma zorunluluğu ile ilgilidir. Bunu oy kullanılan odada doldurma zorunluluğu geldi seçime iki gün kala. İtiraz için de zaman olmadığı için böyle kaldı. Seçim günü büyük zorluklar çıktı. Normalde bin 500 civarında oy kullanılan sandıklarda 500 kişi ancak oy kullanabildi. Birçok insanımız sandıklardan oyunu kullanamadan döndü."

 

SEÇMEN SOĞUTULDU
 

Seçim günü yoğunluğun 21.00'e kadar devam ettiğini aktaran Dönmez, şöyle devam etti:  "Maalesef 35 sandıkta binin üzerinde kullanılan oy sayısı 8-10 sandığı geçmiyor. Geri kalanlar 400, 500, 600'lerde kaldı. Türkiye'de oy kullanabilecek çifte vatandaş sayısı 200 binin üzerinde. Bunlardan 2009 seçimlerinde 90 binin üzerinde oy kullanan oldu ama son zamanlarda yapılan antidemokratik uygulamalarla, sandık sayısının düşürülmesiyle insanlar sandıktan yavaş yavaş soğudu. Bu son seçimde daha da ileri gidilerek beyanname doldurma zorunluluğu ve bunun seçim odasında yapılması insanımızı daha da engelledi. 35 sandıkta 30 bine yakın insan oy kullanabildi."

 

GÖZ YUMAMAYIZ


Dönmez, Bulgaristan Parlamentosu’nun seçimlerde oy kullanacaklara beyanname doldurma zorunluluğu getirme konusunu düzeltmesini beklediklerini vurguladı. Bu durumu mahkemeye taşıyacaklarını ifade eden Dönmez, "Bulgaristan vatandaşı nasıl Bulgaristan'da ve Avrupa Birliğinde sandığa gidebiliyorsa Türkiye'de de gitmeli. Yoksa dernekler, konfederasyonumuz olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar yollarımız açık ve demokratik hakkımızı oralarda da arayacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Arkadaşlarımız kanuni yolları araştırıyor. İlk önce Bulgaristan'da mahkemelere başvuracağız, netice alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gitme düşüncemiz var. İnsan haklarının kısıtlamasına göz yumamayız." diye konuştu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ