Soydaşlar HÖH Dedi

Bulgaristan'daki erken seçimde zafer GERB'in oldu. Türkleri temsil eden partilerden Hak ve Özgürlükler Hareketi meclise girdi.

SİYASET 27.03.2017 21:10:00 0
Soydaşlar HÖH Dedi

Erken seçim için sandık başına giden Bulgaristan’da zafer eski Başbakan Borisov’un lideri olduğu merkez sağ partisi GERB’in oldu. Bulgaristan Türkleri’nin iki partisinden Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) önceki seçimlere kıyasla oy kaybetse de parlamentoya girmeye hak kazandı. Bulgaristan’da Türkler’in kurduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden ayrılanların oluşturduğu Dost Partisi ise seçim barajını geçemedi.

 

ÜÇ İLÇE TEK SANDIKTA

 

Öte yandan Çerkezköy, Kapaklı ve Saray’da bulunan Bulgaristan vatandaşlarının Sanayiciler İlkokulu’nda oy kullandığı tek sandıkta bin 68 oy kullanılırken, Türkler’in yer aldığı Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne 559, Dost Birliği’ne ise 399 oy çıktı.

 

Bulgaristan’da önceki gün gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin resmi olmayan sonuçları açıklandı. Yapılan açıklamaya göre yüzde4’lük seçim barajını geçen beş parti parlamentoya girmeye hak kazandı.

 

HÖH 26 SANDALYE KAZANDI

 

Eski Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi (GERB) oyların yüzde 32.55'ini aldı. Komünist Parti’nin devamı olan ve Rusya ile iyi ilişkiler geliştirilmesini savunan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) oyların yüzde 27.02’sini alırken, ırkçı ATAKA’nın da dahil olduğu Birleşik Vatanseverler ise seçmenlerin yüzde 9.12 oranında desteğini aldı. Seçimleri dördüncü sırada tamamlayan parti ise Bulgaristan Türkleri’ninsiyasi temsilcilerinden Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) oldu. HÖH, oyların yüzde 8.94’ünü almayı başardı. Petrol ve ilaç sektöründe faaliyet gösteren iş adamı VeselinMareşki’nin partisi Volya (İrade) da yüzde 4.16 oy alarak parlamentoda temsil hakkı elde etti.Kesin olmayan sonuçlara göre, 240 üyeli Bulgaristan parlamentosunda GERB 96, BSP 79, Birleşik Vatanseverler 27, HÖH 26 ve Volya 12 sandalyeye kazandı.DOST ile Hürriyet ve Şeref Halk Partisi’nin (HŞHP) kurduğu DOST Birliği oyların sadece yüzde 2.95’ini aldı.

 

SEÇİMLERE KATILIM ORANI YÜZDE 51 OLDU

 

Bu arada son dört yıldaki üçüncü kez sandık başına giden Bulgaristan’da seçimlere katılım oranı ise yüzde 51’de kaldı. Merkez Seçim Komisyonu, DOST Birliği’nin yurt dışında verilen oyların yüzde 17.14’ünü açıkladı. DOST Birliği, yurt dışından toplam 22 binden fazla oy alırken, HÖH’e ise yurt dışından yaklaşık 11 bin oy geldi. Yurt dışındaki oyların yüzde 24,67’si GERB Partisi’ne gitti.

 

KAPAKLI’DA TEK SANDIK

 

Trakya’da yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının seçimlerde oy kullanabilmesi için Kapaklı’da tek sandık kurulmuştu. Kapaklı başta olmak üzere Çerkezköy, Saray, Karaağaç ve Yeniköy’de yaşayan Bulgaristan vatandaşları pazar günü Sanayiciler İlkokulu’nda kurulan tek sandıkta oy kullanma işlemi gerçekleştirdi.

 

71 OY GEÇERSİZ

 

Sabah saat 07.00’da başlayan oy kullanma işlemi akşam saat 21.00’da sona erdi. Oy kullanma işleminin ardından bin 68 soydaşın oy kullandığı öğrenilirken, kullanılan oylardan 997’sinin geçerli, 71 oyunda geçersiz olduğu ifade edildi. Çıkan sonuçların ardından 997oy içersinden Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne 559 oy çıkarken, Dost Birliği ise 399 oyda kaldı. Yetkililer yaptığı açıklamada, “Sandıkta iki parti adına gözlemci, iki Sofya Dış İşleri’nden gelen yetkili ve birde konsolosluktan görevli personel görev aldı” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA