Emekli-Sen Trakya'da Yeniden Şubeleşiyor

Emeklilerin sendika kuramayacağı gerekçesiyle 1995'te kurulan DİSK Emekli-Sen'i 2002 sonrası kapatan Danıştay, Emekli Bir-Sen kurulunca kararını değiştirdi. Yeniden yapılanan Emekli-Sen, Trakya'da d

GÜNDEM 20.03.2017 22:36:00 0
Emekli-Sen Trakya

DİSK’e bağlı Emekli-Sen yeniden yapılanma içinde Trakya’da da çalışmalarını sürdürüyor. Şartlar gereği yeniden bir şubeleşme hamlesi yapan Tüm Emekliler Sendikası, kısa adıyla Emekli-Sen, 12 Temmuz 1995’te kuruldu. Bu süreçte Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli ile birlikte Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’nde şubeleşti.

 

2002 SONRASI DAVA AÇILDI

 

2002’de AKP’nin iktidara gelmesinin ardından emeklilerin sendika kuramayacağına dair Emekli-Sen’in kapatılması istemiyle dava açıldı. Mahkeme Emekli-Sen’in kapatılması yönünde karar alındı. Dönemin Emekli-Sen Genel Merkezi mahkeme kararına itiraz sürecini ıskalayınca karar onanmış oldu. Emekli-Sen bu süreçte faaliyetlerini yine de sürdürdü.

 

YENİ GENEL BAŞKAN SALMAN HÜRKARDEŞ

 

13 Kasım’da salt çoğunlukla olağanüstü kongreye gitti. Mevcut Genel Başkan Veli Beysülen ve yönetiminin katılmadığı kongre genel başkanlığa Salman Hürkardeş seçildi.

 

EMEKLİ BİR-SEN KURULUNCA DANIŞTAY KARAR DEĞİŞTİRDİ

 

Bu süreç içinde aynı kolda yeni bir gelişme yaşandı. Hükümete yakınlığıyla bilinen çizgisiyle Emekli Bir-Sen yapılanmasına gidildi. Referandum sürecine denk gelen bu hamlede daha önce, “Emekliler sendika kuramaz” diye tavrı olan Danıştay tavır değişti ve emeklilerin de sendika kurabileceğine hükmetti.

 

VE EMEKLİ-SEN… YENİDEN

 

DİSK Emekli-Sen de yeni ekipte bu fırsattan istifadeyle meşruluk kazanarak çalışmalarını sürdürüyor. Yine bu süreçte milliyetçi kimliği öne çıkan emekliler de Türk Emekli-Sen’i kurdu. Emekli-Sen’de yeni yapılanmanın yine aynı adla yapılanmasında hukuki açıdan sorun yok çünkü bir önceki yapılanma tanınmamıştı.

 

TRAKYA’YI AHMET ÖZDEMİR ÖRGÜTLÜYOR

 

Emekli-Sen yeni yapılanma ve şekliyle ülke genelinde özellikle şubelerinin olduğu il ve ilçelerde yeniden hamleler yaptı. Trakya’da Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illeri ile birlikte Kırklareli Lüleburgaz’da da şubeleri olan Emekli-Sen aynı yerler başta olmak üzere Trakya genelinde çalışmalarını sendikanın Esenyurt temsilcisi Ahmet Özdemir aracılığı, genel merkez desteğiyle sürdürüyor.

 

50 ÜYEYLE TEMSİLCİLİK 250 ÜYEYLE ŞUBELEŞME…

 

Ahmet Özdemir üye sayısının 50’ye ulaştığı yerlerde temsilcilik, 250’ye yükseldiği yerlerde ise şubeleşmeye gideceklerini belirtti. Trakya’nın her üç ili ve çok sayıda ilçesinde çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Özdemir, “En kısa sürede Trakya’nın üç ilinin merkezinde de, emek yoğun ilçelerinde de şubeleşeceğimize inanıyorum. Tüm emeklileri ve daha önceden şubelerde yer alan üyelerimizi yine aynı çatı altında buluşmaya davet ediyorum” dedi. Özdemir ayrıca şunları söyledi:

 

12 MİLYONUZ. ÖRGÜTLENMELİYİZ

 

“Türkiye’de 12 milyon emekliyiz. Örgütlenmeliyiz. Emekli-Sen’i büyütmeliyiz. Üye sayımızı çoğaltmalıyız. Temsilcilik ve şube açma çalışmalarına hız vermeliyiz. AKP iktidarının emekçiler üzerindeki saldırılarına karşı taleplerimizi birlikte haykırmalıyız.Sağlıkta yapılan kesintiler durdurulsun. Her emekliye iki maaş ikramiye verilsin. Toplu sözleşmeli sendika hakkımız tanınsın. ILO kararlarına uyulsun. Emeklilerden ve asgari ücretliden vergi kesilmesin.”

 

Haber / Gökhan TEKER