Akif Dedem Artık Anlaşılıyor

Mehmet Akif Ersoy'u torunu Selma Argon, Özel ÇOSB Mesleki Lisesi'ndeki etkinlikte anlattı. Argon, "15 Temmuz'dan sonra herkesin dilinde onun sözleri var. Demek ki artık Mehmet Akif anlaşılıyor" dedi.

GÜNDEM 17.03.2017 22:01:00 0
Akif Dedem Artık Anlaşılıyor

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma nedeniyle düzenlenen etkinlikte torunu Selma Argon anlattı. Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen programda konuşan Argondedesini hiç göremediğini, annesinin anlattıklarıyla, okuduklarıyla onu tanıdığını ve ona hayran olarak büyüdüğünü belirtti. Argon dedesinin ailesine çok düşkün olduğunu, çocuklarını özenle yetiştirdiğini, hepsinin çeviri yapacak şekilde yabancı dil eğitimi aldığını dile getirdi.

 

MÜZİKSEVER. SPORCU BİLİM ADAMI…

 

Dedesinin sanat ve müzikle çok yakından ilgilendiğini ifade eden Argon, “Her türlü müziği dinlerdi. Sporcuydu. Bilim adamıydı. Ney üflemeyi de Neyzen Tevfik'ten öğrenmişti. Tek kelimeyle ailesine çok düşkün bir insandı” diye konuştu.

 

HİÇ ŞİKAYETÇİ OLMADI

 

Argon, yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen dedesinin, gurbette çocukları üzülmesin diye mektuplarında bunlara yer vermediğini vurgulayarak, "Mektuplarını okuduğunuzda satırlarında derin bir özlem içinde olduğunu anlarsınız. Başka bir iletişim kaynağı olmadığı için ailesine çok sayıda mektup yazmış. Çileli ve üzüntülü bir hayat yaşamış ama hiç şikâyetçi olmamış” dedi.

 

ANCAK LİSE ÇAĞINDA ANLADIM

 

Dedesinin manevi anlamda kendilerine çok büyük bir miras bıraktığını dile getiren Argon, "Her zaman ona layık olma gereği hissederiz. Ancak ortaokul ve lise çağına geldiğimde bunun ne kadar önemli olduğunu anladım. Böyle bir dedenin torunu olduğum için gurur duyuyorum. İstiklal Marşı'nı duyduğumda nerede olursa olayım durur dinlerim” ifadelerini kullandı.

 

HAKSIZLIK, VEFASIZLIK

 

Dedesinin büyük haksızlık ve vefasızlıklara da maruz kaldığını aktaran Argon, Ersoy'un çok hassas bir insan olduğunu, bu nedenle yaşadıklarından çok etkilendiğini ve o büyük eserleri yazabilmeyi de bu hassasiyete borçlu olduğunu söyledi. Argon, gençliğin Mehmet Akif'e büyük ilgi ve saygı gösterdiğini, bunun da kendilerini mutlu ettiğini belirterek şöyle devam etti:

 

UNUTTURULMAK İSTENMİŞTİ

 

“Oysa bir zamanlar Mehmet Akif unutturulmak istenmişti. Hatta Safahat'ı gönderdiğinde yurda sokulmamış geri gönderilmişti. Bunları işitmesi onu çok üzse de hiçbir zaman yansıtmadı. Son yıllarda, özellikle 15 Temmuz'dan sonra herkesin dilinde onun sözleri var. Sayın Cumhurbaşkanımız, her konuşmasında o günün anlamına uygun olarak şiirlerinden alıntı yapar. Demek ki artık Mehmet Akif anlaşılıyor.”

 

ÖĞRENCİLERDEN ORATORYO

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlanan program okul öğrencileri tarafından sahnelenen Kurtuluşa Giden Yol oratoryosuyla devam etti. Selma Argon konuşmasını tamamladıktan sonra dakikalarca ayakta alkışlandı. Programın sonunda ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler tarafından, Selma Argon’a çiçek ve plaket takdim edildi. Etkinliğe ayrıca ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili NatanYakuppur, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Caner Baysal’ın yanı sıra, okulun öğretmen ve öğrencileri katıldı.

 

Haber / Gülay Yiğit SEZEN