Gerçek İşsiz Sayısı 6 Milyon 300 Bin

2016 yılı Aralık ayına dair TÜİK tarafından açıklanan 3 milyon 872 bin işsiz sayısını gerçekçi bulmayanCHP Milletvekili Faik Öztrak, "Başkanlık hırsı gençleri vurdu. Gerçek işsizi

GÜNDEM 16.03.2017 12:05:00 0
Gerçek İşsiz Sayısı 6 Milyon 300 Bin

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak,  Aralık 2016 işsizlik rakamlarını, “İşsizlikte kriz çanları. Başkanlık sevdası gençleri vurdu” başlığıyla yaptığı yazılı açıklama ile değerlendirdi. İşsizliğin aralık ayında rekor tazelediğine dikkat çeken Öztrak, “İşsizlikteki artış kriz yıllarındaki seviyeye ulaştı” dedi.

 

OLAĞANÜSTÜ ARTIŞ

 

Genç işsizliğinin son bir yılda 4,8 puan gibi olağanüstü artış gösterdiğine dikkat çeken CHP’li Öztrak, “Fiili başkanlık ve bunun hukuki hale getirilmesi için yaratılan belirsizliklerin en ağır bedelini gençlerimiz ödüyor” dedi. Ülkenin gündemi Başkanlık ihtirasıyla, tek adam rejiminin inşası çabalarıyla tutsak alınmışken, vatandaşların yaşam koşullarının her gün biraz daha kötüleştiğini ifade eden Öztrak, 2016 Aralık ayı işsizlik rakamlarıyla ilgili yazılı açıklamasında şunları belirtti:

 

KRİZDEN BU YANA EN YÜKSEK ARTIŞ

 

“TÜİK rakamlarına göre son bir yılda işsiz vatandaşlarımızın sayısı, 668 bin kişi artarak 3 milyon 872 bin kişiye sıçramıştır. İşsiz sayısındaki 668 bin kişilik artış, ekonominin yüzde 4,7 daraldığı, 2009 yılının eylül ayından bu yana en yüksek artıştır. Resmi işsiz sayısı 4 milyona dayanarak rekor kırmıştır. İşsizlik oranı ise bir yılda 1,9 puan artarak yüzde 12,7’ye çıkmıştır. Bu da son 81 ayın en yüksek işsizlik oranıdır.

 

GERÇEK İŞSİZ SAYISI 6 MİLYONUN ÜSTÜNDE

 

Çalışmaya hazır olduğu halde iş aramaktan vazgeçmiş vatandaşlarımızla beraber geniş, gerçek işsiz sayısı ise 6 milyon 290 bine çıkmıştır. Bu şekilde hesaplanan geniş işsizlik oranı, son bir yılda 1,2 puan artarak, yüzde 19,1 olmuştur. Geniş işsizliğe ait bu rakamlar da mevcut işgücü serilerinde rekordur.

 

BAŞKANLIK İHTİRASI EN ÇOK GENÇLERİ VURDU

 

Genç işsizliği son bir yılda 4,8 puan gibi olağanüstü artış göstererek Aralık 2016’da yüzde 24’e çıkmıştır. İş arayan her dört gençten biri iş bulamamaktadır. Fiili başkanlık ve bunun hukuki hale getirilmesi için yaratılan belirsizliklerin en ağır bedelini gençlerimiz ödemiştir.

 

VATANDAŞA İŞ YOK

 

Aralık itibariyle son bir yılda iş bulabilen vatandaşlarımızın sayısı sadece 221 bindir. Bu rakam 2013 Kasım ayından bu yana istihdamda gözlenen en düşük artıştır. İşadamlarını korkutarak, davul zurnayla göstermelik istihdam paketleri açarak bu meselenin üstesinden gelmek mümkün değildir.  

 

CEVABI MİLLET VERECEK

 

Bu gidişe en güzel cevabı milletimiz 16 Nisan’da verecektir. Alınacak hayırlı sonuçla, meçhule giden, ülkenin ufkunu karartan rejim değişikliği taleplerine dur denecek, güçlü demokratik parlamenter rejimin inşası üstündeki tek adam vesayeti ortadan kalkacaktır. Hayırlı sonuçla, herkes yeniden hukuka saygı duyacak, kendi işini yapacak, belirsizlik kalkacak, vatandaşımızın aşı, işi büyüyecek, huzuru artacaktır.”

 

Haber / Mensure KARDEŞ