Aslında Yetkileri Birleştiriyoruz

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Tekirdağ Tarım Borsası'nın tarım kampüsü projesine destek gerek çesiyle geldiği ilimizde referandumdan şaşmadı: "Aslında cumhurbaşkanlığı yetkileriyle, başb

GÜNDEM 13.03.2017 21:35:00 0
Aslında Yetkileri Birleştiriyoruz

16 Nisan’daki referandumda ülke genelinde “evet” oyu çıkarmak için var gücüyle uğraşan AKP stratejiyi “hayır” oyu daha ağır basan bölgelerde yoğunlaştırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış gerekçesiyle bir süre önce geldiği Tekirdağ’a bu sefer de Maliye Bakanı Naci Ağbal, Tekirdağ Tarım Borsası’nın tarım kampüsü projesine destek gerekçesiyle geldi. Bilindiği üzere yakın zamanda da Hükümet’in damadı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çerkezköy’e kurulmak istenen santralin aslında ne kadar gerekli olduğu gerekçesiyle Çerkezköy’e gelecek. Öte yandan Maliye Bakanı Ağbal, Tekirdağ’daki toplantıda yaptığı konuşmada neredeyse kampüse hiç değinmedi. Referandumla başladı, referandumla bitirdi.

 

DEĞİŞİMİN ARİFESİNDEYİZ

 

Tekirdağ Ticaret Borsası’nda iş adamları ve STK temsilcileri ile bir araya gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı konuşmada Türkiye'nin önemli bir değişimin arifesinde olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı sistemine dair yapılan anayasa değişikliğinin Türkiye'yi değiştirecek, dönüştürecek bir reform olduğunu söyleyen Ağbal, mevcut sistemin demokratik temsil bakımından yeterli olmadığını vurguladı.Yeni sistemle hükümette iki başlılığın ortadan kalkacağını ifade eden Ağbal özetle şunları söyledi:

 

SİYASİ İSTİKRARA KATKI SAĞLAYACAK

 

"Aslında cumhurbaşkanlığı yetkileriyle, başbakanlık yetkilerini birleştiriyoruz. Dolayısıyla bu sistemde artık milletin meselelerini doğrudan doğruya halktan yetki alan cumhurbaşkanı ve onun hükümeti belirleyecek. Bu da çok ciddi anlamda siyasi istikrara katkı sağlayacak."

Dünyanın içinde bulunduğu dönemi çok önemli tarihsel bir süreç olarak değerlendiren Ağbal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

1453, 1789 TİMSALİ…

 

"Bazı önemli tarihler vardır. 1453 nasıl önemli bir tarihse, 1789 nasıl önemli bir tarihse, Berlin Duvarı'nın yıkılması ne kadar önemli bir tarihse, şunu bilelim ki, şu anda dünyada içinden geçtiğimiz dönem de ileriye dönük çok önemli bir kritik evre" Ülkelerin oluşturduğu blokların yeniden yapılandığını ve güç dengelerinin yeniden şekillendiğini belirten Ağbal şöyle devam etti:

 

AVRUPA BİRLİĞİ NEREDEYSE DAĞILACAK

 

"Bundan 20 yıl önce 'Avrupa Birliği genişleyecek' diye konuşulurken, bugün Avrupa Birliği diyor ki 'nefesim kalmadı, mümkünse daralayım'. Hatta biraz daha ileriye gidiyor, Avrupa Birliği neredeyse dağılacak. O noktalara geldik. Bugün Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan, Türkiye gibi ülkeler, dünyada söz sahibi ülkeler haline geliyor. Güç dengeleri yeniden oluşuyor. Bizim bugün Suriye'de, Irak'ta, Ukrayna'da ve bölgemizde gördüğümüz birçok jeopolitik gerginliğin sıkıntının arkasında, aslında dünya düzeninde meydana gelmeye başlayan bu değişimlerdir."

 

ÇOK DAHA GÜÇLÜ OLMALIYIZ

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ülke olarak çok önemli meydan okumalarla karşı karşıya olunduğunu, Türkiye'nin önceki dönemlerden daha güçlü olması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:"Bugün Türkiye üzerinde oynanmak istenen oyunlar, Türkiye'nin birliğine yönelik bu yapılanlara baktığınız zaman bütün bunların arkasında, güçlenen, büyüyen Türkiye'yi engelleme çabaları var. Böyle bir dönemde Türkiye'nin önceki dönemlerden çok daha güçlü olması lazım. Siyasi istikrarın çok daha kalıcı olması lazım. Hükümetin, devletin karar alacak noktalarda çok daha stratejik olarak güçlendirilmesi lazım."

 

YENİ DÜNYA DÜZENİNE ALMAZLER BİZİ

 

Siyasi istikrarsızlıklar devam ederse, Türkiye'nin yenidünya düzeninde yer alamayacağını belirten Ağbal, konuşmasına şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, Türkiye'yi bu noktada bütün dış meydan okumalara karşı çok güçlü bir pozisyona getirecek. Bugün şaşkınlıkla izliyoruz. Bu Avrupa'ya ne oldu? Avrupa Türkiye'deki anayasa oylamasıyla niye bu kadar ilgilenir? Niye Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanlarının Almanya'da, Hollanda'da, İsviçre'de kapalı mekânlarda vatandaşlarına bu anayasa değişikliğini anlatmasından niye rahatsızlık duyar? Niye bu kadar Türkiye'ye bir düşmanlık beslerler? Bütün bunların içerisinde, demin söylediğim global güç dengeleri var ve Türkiye'deki bu anayasa değişikliğinin bu güç dengeleri içerisine Türkiye'yi katacaklarını herkes görüyor. O açıdan mutlaka ve mutlaka bu küresel meydan okumalara karşı, bu değişikliği yapmamız gerekiyor."

 

Haber / Şaban KARDEŞ