Meme Kanserine Karşı Her Ay Kontrol Şart

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Atakan Sezer kadınların meme kanserine yakalanmaması için her ay kontrolün şart olduğunu, erken teşhiste tedavi başarı yüzdesinin yüzde 95â?

GÜNDEM 13.03.2017 21:23:00 0
Meme Kanserine Karşı Her Ay Kontrol Şart

Edirne Kadın Dayanışması’nın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği etkinlikler çerçevesindeTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Atakan Sezer, “Meme Kanseri Tanı ve Tedavisi’ konusunda Edirneli kadınları bilgilendirdi. Konuşmasında meme kanserinin kadınlarda en çok görülen kanser türü olduğunu anlatan Sezer, dünyada her yıl 11 milyon kanser tanısı konulduğunu söyledi. Kadınlara her ay mutlak surette kontrolden geçmeleri uyarısında bulundu.

 

EMZİRME KORUYUCU FAKTÖR

 

Kanserden ölen her beş kadının birinin meme kanserine bağlı öldüğünü anlatan Sezer, “Dünyada üç dakikada bir yeni meme kanseri teşhisi konuyor. Her sekiz kadından biri meme kanseri.  Türkiye’de ise her yıl 30 bin kadına meme kanseri tanısı konuluyor. Bütün kadın kanserlerinin yüzde 25’i meme kanseri. Türkiye’de Avrupa’ya göre daha erken yaşlarda gözüküyor. Yaş ilerledikçe meme kanseri riski ise artıyor. Meme kanserinin yüzde 5 ila 10’u ise genetik. Emzirme, meme kanseri için koruyucu faktörlerden bir tanesi” diye konuştu.

 

EN ÖNEMLİ BULGU, ELE GELEN KİTLE

 

Meme kanserinin en önemli belirtisinin, elle gelen kitlenin olduğunu anlatan Sezer, “Yüz hastanın bir tanesinde ağırıyla gelir. Meme ağrıları genellikle adetle ilişkilidir. Ağrının vasfı, şekli ve zamanı önemlidir. En önemli bulgu memede kitledir. Meme akıntısı da önemli, daha da önemlisi bu akıntının şekli ve rengidir” dedi.

 

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

 

Kendi kendine muayenenin çok önemli olduğunu anlatan Sezer, “Mamografi çektirirseniz, meme kanseri olmazsanız ama çektirmezseniz riskiniz çok daha fazladır. Buradan aldığınız radyasyon çok ve çok azdır. Meme kanserinde erken tanı çok önemli. Erken yakalanan meme kanserinde tedavi seçenekleri çok ileri düzeyde olabiliyor ve artabiliyor. Erken yakalanan bir meme kanseri neredeyse yüzde 95’e yakın tedavi şansı olabiliyor.

 

YETERKİ FARKINDA OLUN

 

Bugün günümüzde meme cerrahisi ve meme kanser tedavisi ilerlemiş vaziyette, kadınlarda en önemli şey farkında olmaları, kendi memelerinin farkında olan kadın meme kanserine erken yakalama tanısını yakalıyor. Kansere yakalandığında ne olacak; meme kanseri cerrahisinde teknoloji çok ilerledi. Meme kanseri sonrasında artık bir kadının memesiz kalması gibi bir şey yok, bu direkt ilaç tedavisi ve sonrasında veya öncesinde cerrahi de yeni meme yapılmasına kadar giden bir süreç var" diye konuştu.

 

HER AY KONTROL EDİN

 

Kadınlardan her ay memelerini kontrol etmelerini isteyen Doç. Dr. Atakan Sezer, "Memenizin farkında olun. Sizin kaybedeceğiniz bir dakika bir ömür kaybetmeye neden olabilir. Memenizi kontrol etmeniz size tüm hayatınızı kazandıracaktır" dedi.

 

İLGİ YOĞUN OLDU

 

Edirne Barosu Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Çiğdem Gegeoğlu ve Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ile Kadın Dayanışması’nda yer alan Edirne Belediye Başkanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları, Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, Edirne Çocuk Hakları Derneği, Üniversiteli Kadın Kollektifi, KESK Kadın Komisyonu, Halkevci Kadınlar, Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (Ekame-Der), Edirne Cemevi Kadın Kolları, Edirne Tüm Yerel-Sen Kadın Komisyonu, Türk Kadınlar Birliği, Milliyetçi Hareket Partisi Kadın Kolları, Edirne Sahne Meydan Tiyatro Topluluğu’nun temsilcileri yer aldı.

 

Haber / Gökhan TEKER