57'nci Alay Dualarla Uğurlandı

Çanakkale Muharebeleri'nin mihenk taşlarından biri olan 57. Alay'ın temsili yürüyüşü bu yıl 7'inci kez gerçekleştiriliyor.

GÜNDEM 10.03.2017 22:01:00 0
57

13 Mart tarihinde Tekirdağ Valiliği önünden başlayacak ve 57. Alay’ın şehit olduğu Çanakkale'de sona erecek olan Geleneksel 57. Alay Yürüyüşü’ne Çerkezköy’den katılacakÇerkezköylü yürüyüş komitesi üyeleri Mehmet Zafer Avcılar, Bahadır Baydar, Mustafa Çiftçi, İhsan Engin ve Cemal Şener,Vatan Size Minnettar Anıtı önünde düzenlenen tören ile uğurlandı.

 

PROGRAM DÜZENLENDİ

 

57. Alay’ı uğurlama törenine Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tankçı Albay Engin Candaş, Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu,  İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş,Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcıları Kemal Gümüş ve Enver Bayram, Optimed Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Recep Çalışkan, Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, şehit aileleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

 

ÜÇÜNCÜSÜ DÜZENLENİYOR

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan uğurlama töreninde ilk konuşmayı 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı M. Zafer Avcılar yaptı. Bundan tam 6 yıl önce Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa’da şanlı 57. Alay’ın aziz ve pak hatırasını yad etmek için başlatılan Tekirdağ-Çanakkale yürüyüşünün Çerkezköy’den üçüncü kez startını verdiklerini belirten Avcılar, “Sadece vatanını, söz verdiği dostunusavunmaktan başka gayelerin kılıcı olmadan; saldırganlık, işgalcilik gibi hiçbir kavramı pür-u pak ruhuna bulaştırmadan kuruluşundan sadece 3 yıl 9 ay sonra bütünü ebediyete intikal eden aziz kahramanlarımızın anısına hürmeten, tarih sahnesinden çekilen Tekirdağ’ımızın şanlı birliğinin hatırasını yaşatmak üzere her adımı rahmet ve minnet olan ‘57. Alay Dönmeyi Düşünmediler’ temalı yürüyüşün Çerkezköy ayağını başlatmak için burada toplanmış bulunuyoruz” dedi.

 

1 ŞUBAT 1915’TE KURULDU

 

Tarihi kahramanlıklarda dolu şanlı 57. Alay’ın 1 Şubat 1915’te Yar Kışla Mevkii’nde kurulduğunu, 22 Şubat 1915’te 19. Fıkra Komutanı Yarbay Mustafa Kemal tarafından Alay Sancağı’nın Alay Komutanı Hüseyin Avni Bey’e verildiğini kaydeden Avcılar, “23 Şubat’ta Çanakkale’ye intikal emri verildi. Önce Eceabat’a, 26 Mart’ta da Bigalı Köyü’ne geçti. Yedek kuvvet olarak 24 Nisan tarihine kadar sürekli eğitim ve askeri tatbikatlara tabii tutuldu. 25 Nisan tarihinde kara savaşlarının ilk günü üç tabur, bir dağ bataryası ve yaklaşık 3 bin mevcuduyla karaya çıkan düşmanı durdurup, karşı saldırıya geçmiş, savaşta mevcudunun üçte ikisini kaybetmiştir. Ve savaşın ortasında takviye edilmiştir.13 Ağustos 1915’te Alay Komutanı Hüseyin Avni Bey şehit olmuş, komuta Binbaşı Hayri Bey tarafından devir alınmıştır” açıklamasını yaptı.

 

“TÜM ASKERLERİMİZ ŞEHİT OLMUŞTUR”

 

Keşan’da konuşlandırılması ve takviye edilmesinin ardından 10 Temmuz 2016’da Galiçya’ya gönderildiğini, 29 Temmuz 1917 tarihinde ise Sina görevinin 57. Alay’a verildiğini belirten M. Zafer Avcılar, “23 Eylül 1918’te İngiliz piyadeleri ve Anzaklar tarafından çembere alınmış ve Alay Sancağı yere düşmeden, bir ağaç dalına asan son askerimizin şehit olması ile 57. Alay’daki tüm askerlerimiz şehit olmuştur” dedi. Savaşlar ile halvet olmuş bir ulusun, coğrafyanın mensupları olarak belki de sosyopsikolojik bir travmanın izlerini sürdürdüklerini ifade eden Avcılar sözlerini şair Behçet Kemal Çağlar ve Faruk Nafiz Çamlıbel’in ortak dizeleri olan, “ Türk’üz biz, Cumhuriyetin göğsümüz tunç siperi. Türk’e durmak yakışmaz, Türk önde, Türk ileri” dizeleri ile bitirdi.

 

KAHRAMANLIK HİKÂYESİDİR

 

Avcılar’ın ardından programda konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Çerkezköy’ün meydanında Çanakkale şehitlerimizin ve Güneydoğu’da şehit olanlarımızın isimlerini Vatan Size Minnettar Anıtı’nda yaşatıyoruz. Çanakkale, Türkiye ve dünya tarihinin belki de en önemli dönüm noktalarından bir tanesidir. Bu dönüm noktasında tarih içersinde 57.Alay da kahramanlık hikayesidir. Üç yıldan bu yana 57. Alay’ı Çerkezköy’den uğurluyoruz. Öncelikle 57. Alay heyetimize aynı ruhu yaşattıkları için hayırlı yolculuklar diliyoruz. Çanakkale destanını her an yaşıyoruz. 18 Mart Şehitler Haftası’na girdik. Çanakkale Savaşları’nda şehit olan dedelerimize, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde şehit olan herkese buradan minnet, şükranlarımızı sunuyoruz. 57.Alay temsili heyetine hayırlı yolculuklar diliyorum ve yolları açık olsun” diye konuştu.

 

DUALARLA UĞURLANDILAR

 

Konuşmaların ardından Mehmet Zafer Avcılar tarafından Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’a, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tankçı Albay Engin Candaş’a, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a ve Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan’a plaket takdim edildi. Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler tarafından komite üyelerine üç flama ve birer Türk Bayrağı teslim edildi. Hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından 57. Alay üyeleri, dualar eşliğinde uğurlandı.

 

Haber / Faik Onur KAYA