Köprülü: Referandumda 'Evet' diyenler, soydaşlarımızın sorunlarına 'Hayır' dedi

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü'nün, TBMM Genel Kurulu'nda, Rumeli- Balkan Kökenli vatandaşların ve soydaşların sorunlarının araştırılması istemiyl

SİYASET 9.03.2017 20:52:00 0
Köprülü: Referandumda

“YUMRUK GİBİ BİR ARADA TUTABİLMEKTİR”

 

Önerge hakkında CHP Grubu adına konuşan Emre Köprülü, tarih boyunca bölgedeki göçe rağmen, hala daha Balkan coğrafyasında milyonlarca soydaşın yaşadığını belirtti. Köprülü, “maalesef sorunlar çok daha fazla. Batı Trakya'da 150 binin üzerinde Türk yaşıyor; burada yaşayan soydaşlarımız dernek adlarında "Türk" kelimesini kullanamıyor, kendi milletvekillerini yüzde 3'lük ülke barajı noktasında seçemiyorlar, binlerce Türk vatansız, haymatlos durumuna düşürülmüştür” dedi. Bulgaristan'da yaşayan soydaşların durumunun ve temsil hakkının Batı Trakya'ya göre daha iyi olduğunu kabul etmek gerektiğini ifade eden Köprülü, fakat daha çözülmesi gereken ciddi sorunlar olduğuna da dikkat çekti. CHP’li Köprülü, “Türk dilinin, kültürünün ve inançların yaşanması noktasında sıkıntılar bulunuyor. Soydaşlarımız kendi dillerini, inançlarını ve kültürlerini yaşama iradesinde direnmeleri ve asimilasyona karşı çıkan tavırlarıyla bugüne kadar üzerlerine düşen görevi sonuna kadar yapmışlardır. İşte, tam bu zamanda, devletimiz, Hükümet, soydaşlarımızı ayrımsız kucaklamalı ve sorunların çözümünde etkin rol üstlenmelidir. Bize ve ülkeyi yöneten iradeyi düşen, bu insanları bir arada tutacak, birbirine kenetleyecek politikaları bulmak, bu insanları bir yumruk gibi bir arada tutabilmektir” diye konuştu.

 

AKP AYRIŞTIRDI, CHP BİRLEŞTİRDİ

 

CHP’li Köprülü konuşmasında, AKP’nin Balkan politikasında karnesinin çok kötü olduğunu ve sınıfta kaldığının belirterek, AKP'nin Türkiye'de uyguladığı kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı dili ve siyaseti Türkiye'ye nasıl zarar veriyorsa maalesef Balkanlarda uygulamaya çalıştığı aynı ayrıştırıcı yaklaşımla soydaşlarımızı bölmekte ve onları birbirlerine düşürecek noktada zararlarına faaliyette bulunmaktadır” dedi. “Soydaşlarımız noktasındaki milli davayı parti davası şeklinde görmek bu davaya bir ihanettir “diyen Köprülü, “AK Parti'nin desteklediği bir partiyi devlet destekliyor görüntüsüyle lanse etmek, yurt dışındaki soydaşlar arasında, o partiden, bu partiden diye ayrım yapmak doksan yıllık cumhuriyet tarihinde herhalde ki AK Partiye nasip olmuştur. Yazık, gerçekten çok yazık” dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konudaki tavırlarının ve tutumlarının çok net bir şekilde ortada olduğunu ifade eden Köprülü, “Bulgaristan'da oy kullanma hakkına sahip seçmenlere herhangi bir baskımız yoktur, o seçimlerde kutuplaştırma irademiz yoktur. Biz soydaşlarımızın yumruk gibi bir arada olmaları gerektiğini savunuyoruz her zaman” şeklinde konuştu.