Çerkezköylü Hariç Herkes Ayakta

Çerkezköy Yarınına Sahip Çıkıyor" başlıklı, termik santral konulu panele Çerkezköy'den katılım arsa sahipleri ile sınırlı kaldı. Mimar Dilek Yalçın, "Bence olayın bilinci

GÜNDEM 1.03.2017 21:32:00 0
Çerkezköylü Hariç Herkes Ayakta

Çerkezköy’de yapılması planlanan termik santrale ilişkin kamuoyu henüz yeterli duyarlılığı göstermiş değil. Bir çevre derneği yapılanmasının da olmadığı Çerkezköy’de dün, “Çerkezköy Yarınına Sahip Çıkıyor” konulu bir panel düzenlendi. Panele katılım kamulaştırılmak istenilen bölgedeki arazi sahipleri ile sınırlı kaldı. Bilimsel araştırmalara göre doğadaki her tür canlı, toprak ve insan sağlığı için büyük riskler taşıyan ve eğitim kurumlarının göbeğine kurulmak istenen termik santrali Çerkezköylüler şimdilik, “Dur bakalım ne olacak” hikayesini anımsatır konumda beklemede.

 

HAK SAHİPLERİNE HAKLARI ANLATILDI

 

“Çerkezköy Yarınına Sahip Çıkıyor”  adlı panel dün saat 12.00'da Türkan Saylan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaştırma kararını eleştirirken, bölgede arazisi bulunan kat maliklerinin hukuki yollarla haklarını nasıl arayacakları noktasında baro yetkilileri bilgi aktardı.

 

EĞİTİM KAMPÜSÜ TEHLİKEDE

 

Panel öncesinde gazeteci Şaban Kardeş'in sorularını canlı yayında yanıtlayan Mimar Dilek Yalçın panele Greenpeace Çevre Örgütü ile Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Tekirdağ Barosu yetkililerinin konuşmacı olarak katıldığını ifade etti. Yapılması planlanan termik santralin, geçtiğimiz günlerde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasının  temelini attığı okul projesinin sadece bin 400 metre ötesinde olduğunu, yine geçmiş dönem Kaymakamı Metin Kubilay'ın yoğun uğraşları sonucu somut adımların atıldığı eğitim kampüsü projesine ise sadece  3 bin 350 metre uzağında olduğunu dile getiren Yalçın, "Okullar bölgesi güvenli ve yeşil bir ortamda olacaktı ama tam tersi olarak  tehlikenin merkezine göndereceğiz" dedi.

 

BENCE İŞİN BİLİNCİNDE DEĞİLLER

 

Düzenlenen panelin öncelikli amacının vatandaşlara toplu hareket etmenin bilincini aktarmak olduğunu kaydeden Dilek Yalçın, "Greenpeace yetkilileri de burada ve çevre açısından termik santralin zararlarından bahsedecekler. Bölgede bulunan kat maliklerinin hukuki yollarla haklarını nasıl arayacaklarına ilişkin bilgilendirmelerde de bulunulacak" dedi. Panele az sayıda kişinin katılmasını hayretle karşılayan Yalçın, "Burada yaşayan herkesin, yatırımcının, halkın düzenlenen panele olan ilgilisizliğini çevre ve yaşam bilincinin oluşmamasına bağlıyorum. Bence işin bilincinde değiller. Bu günden sonra bilincine varacaklarını umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

HUKUKİ MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR

 

Panelde basın mensuplarını bilgilendirmek üzere söz alan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, "Çerkezköy'de yapılması planlanan; 480 hektarı Çayırdere'de, 64 hektarı Ambardere'de bulunan termik santral projesi geçtiğimiz yıl 27 Ekim'de Çevre Bakanlığı tarafından planlara işlendi. Asli görevimiz olarak 27 Ekim'den sonra konuyla ilgili vatandaşı bilgilendirmek için çalışmalarımıza başladık ve bir yandan da hukuki mücadelemize devam ediyoruz" dedi.

 

İTİRAZIMIZI YAPTIK

 

Termik santralin insana ve doğaya olan olumsuz etkilerini aktarmak amacıyla panel düzenlediklerini ifade eden Akay, "Çerkezköy Belediyesi olarak çevre hassasiyeti bulunan insanlarla birlikte planlara itirazımızı yaptık. Hukuki süreç devam ederken, 22 Şubat'ta Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaştırma kararı almasının ardından Dilek Hanım'ın da katkılarıyla bugün burada buluştuk” diye konuştu.

 

TEREDDÜTLERİMİZ VAR

 

Çerkezköy'ün termik santrale karşı olduğunu ifade eden Akay, ilerleyen süreçlerde vatandaşların termik santral yapımına itiraz noktasında duyarlı olmalarına ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Enerji politikasına karşı bir duruşları olmadığını kaydeden Akay, "Yaşadığımız bölgede yapılması planlanan termik santrale karşı ciddi manada tereddütlerimiz var. Burada oluşturulacak bir heyet ile ülkenin muhtelif bölgelerinde yapılmış termik santralleri ziyaret ederek, çevreye, doğaya ve insana ne derecede zararlı olduğunu gözler önüne sereceğiz" şeklinde konuştu.

 

PARTİ MESELESİ DEĞİL

 

AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Öge'nin önceki gün parti binasında düzenlediği basın açıklamasında ''Termik santral çevreye zararlı ise ilk önce ben karşı çıkarım" ifadesinin hatırlatılmasının ardından açıklamalarda bulunan Akay,"Bu mesele parti meselesi değil burada yaşayan herkesin meselesidir. Önemli olan tek ses olabiliyor muyuzdur. Biri çıkıp termik santralin çevreye zararı yok derse, yararı vardır derse ben buna gülerim.

 

HESABINI ÇOCUKLARA NASIL VERECEKSİNİZ

 

‘Termik santralin yararı vardır’ diyerek bu işi siyasi tarafa çekerseniz işin içinden çıkamayız. Geçtiğimiz gün Silivri'de yapılan toplantıda siyasetçiler ve halk bir araya gelerek kendi topraklarında termik santral yapılmasını istemediklerini haykırmışlar. Burada ise siyasi kaygı ve endişeler sebebiyle söyleyemiyoruz, yaptığımız siyaseti Çerkezköy'e tercih ediyoruz. Yarın bunun hesabını kendi çocuklarınıza nasıl vereceksiniz?" dedi.

 

KİRLİ TEZGAH MI VAR?

 

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Akay, "Alanda ne kadar rezerv var ve ne kadar bir sürede tükenecek? Kıyıköy ve İgneada'ya kurulacak limandan bahsediliyor. Karadeniz'den gelen kömürlerin burada yakılması söz konusu iken Çerkezköy'de yaşayan bir vatandaş olarak Rusya'nın atık kömürünü yakarak birileri zengin olurken bölge halkı kanser mi olacak? Dışarıdan ithal kömür akışı olacak mı?" şeklinde yöneltilen soruya cevap verdi.

 

ERGENE’YE İTHAL KÖMÜR GELMEYECEKTİ

 

Akay, "Duyumlardan ziyade somut bir şey söyleyeceğim. Ergene'de yapılması planlanan termik santralde ilk yerli kömürü çıkartacaklarını ifade etmişlerdi fakat daha sonra ÇED raporuna ''ithal kömür kullanılabilir'' maddesi eklediler. Soruyorum bu madde neden eklendi? Niyetiniz yerli kömürün işlenmesiydi hani bu maddeyi neden eklediniz? Bu madde tereddütlerimizin en somut örneğidir" diyerek bürokratların bir açıklama yapmasını talep etti.

 

AKADEMİSYENLER ‘DOĞA DOSTU’ DEMİŞTİ

 

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Namık Kemal Üniversitesi'nde profesör ve mülki amirlerin yer aldığı bir toplantı düzenlenmiş, bu toplantıda kömürün maddelerinden biri olan hümikten yapılan şampuan ve el kremlerine yer verilerek kömürün ve dolayısıyla termik santralin doğa dostu olduğu ilan edilmişti. O toplantıya değinen Akay şunları söyledi:

 

UZAKTAN KONUŞMAK KOLAY

 

“Soruyorum, o hümikli şampuanları kendi çocuklarına kullandırtıyorlar mı? Bana bunun cevabını versinler. Uzaktan konuşmak kolay gelin bir de burada yaşan insanlara anlatın acele kamulaştırma kararını. Aceleci bir şekilde bu işleri kotarma çabası var, biri bize bunu anlatsın. Hukuki ve sosyal girişimlerimizi daha üst seviyelere çıkartacağız.”

 Başkan Akay'ın konuşmasının ardında toplantı basına kapalı olarak devam etti.

 

Haber / Celal KARAKURT