SİLİVRİ'DE ÇEVRE DERNEĞİ SERBEST KÜRSÜ AÇACAK

Çerkezköy ile Silivri arasında kurulmak istenen termik santrale karşı tepki Silivri Çevre Derneği'nden geldi. 26 Şubat Pazar günü saat 15.00'te Silivri'de serbest kürsü etkinliği düzenlenece

GÜNDEM 24.02.2017 14:28:00 0
  SİLİVRİ

 

 

Termik Santrale Karşı Harekete Geçtiler

 

Silivri Çevre Derneği gerek Silivri gerekse Çerkezköy’de kurulmak istenen kömürlü termik santrallerinin yapımına karşın ayağa kalktı. 26 Şubat Pazar günü saat 15.00’te Silivri Çevre Derneği’nin Silivri sahilindeki çay bahçesinde serbest kürsü etkinliği düzenlenecek. Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan konuya dair yaptığı yazılı açıklamada siyasi partiler dahil olmak üzere tüm sivil toplum örgütü yöneticilerini ve vatandaşları etkinliğe davet etti. Etkinliğe henüz çevre derneği yapılanması oluşmayan Çerkezköy’den çevrecilerin de katılıp görüş belirtmesi bekleniyor. Öte yandan Silivri Çevre Derneği tarafından yapılan açıklamada kömürlü termik santrallerinin yapımına karşı net ve karşı bir duruş sergilendi. Açıklamada özetle şu görüşlere yer verildi:

 

“CANLI HERŞEYİ ÖLDÜRECEK”

 

“Hükümetimiz Trakya’nın ölümüne yol açacak kömürlü termik santralların yapımına Silivri ve Çerkezköy’den başlıyor. Dünyanın uzun yıllar önce yenilerini yapmaktan vazgeçtiği kömürlü termik santralları inşa etmeyi inatla sürdürmeyi seçen hükumetimiz son ölüm santralini Silivri ile Çerkezköy arasına yapmaya karar verdiğini bir Bakanlar Kurulu kararıyla ilan etti. Havamızı, toprağımızı, suyumuzu zehirleyecek, ekinimizi, hayvanlarımızı ve en önemlisi insanlarımızı öldürecek olan bir santralin ne Silivri’de, ne Trakya’da, ne de Türkiye’de yapılmasını istemiyoruz.

 

KAYNAKLARIMIZ YAĞMALANACAK

 

Termik santralların bacalarından etrafa yayılan gazlar ve kömür tozları kanser dâhil birçok hastalıkla insanları, hayvanları ve tüm doğayı yok ederken, santralın soğutma suyu için yeraltı su kaynaklarımız yağmalanacak. Tüm Silivri’yi ve Çerkezköy’ü etkileyecek olan bu santral, Çayırdere ve çevresindeki Beyciler, Büyükçavuşlu, Sayalar ve Danamandıra Köyleri’nde tarım arazilerini ve ormanları yok edecek, yaşamı imkânsız kılacak.

 

KENDİLERİNİ YALANLIYORLAR

 

Yöneticilerimiz bir yandan güvenilir, ucuz, kaliteli ve temiz bir enerji istediklerini söylerken, diğer yandan dışa bağımlı enerjilerden kurtulmak istediklerini söylüyorlar fakat aynı cümlenin içinde kendi kendilerini yalanlayarak yapılacak santralın ithal ve yerli kömürle çalıştırılacağını da söylüyorlar. Hepimiz yerli kömürün yetersiz olacağını ve bu santralın büyük ölçüde ithal kömürle çalıştırılacağını biliyoruz. Ayrıca kömüre dayalı santralların enerjiyi pahalı ürettiğini de biliyoruz.

 

ÇÖZÜM YÜZDE 100 YERLİ KAYNAKTA

 

Ne yapılacak bu santral, ne de peşinden hem Trakya’da, hem de tüm Türkiye’de yapılacağı söylenen diğer kömürlü termik santrallar Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını çözmeyecektir. Çözüm yüzde yüz yerli kaynak olan rüzgâra ve güneşe dönmektir. Çözümü ithal kömürde arayan yöneticilerimize, ülkemize gereken enerjiyi rüzgâr ve güneş santrallarından elde etmelerini ve bununla yetinmeyerek rüzgâr ve güneş santralları teknolojisine yapılacak yatırımları teşvik ederek bu santralların ülkemizde üretilmeleri için gerekli önlemleri de almalarını öneririz.

 

Haber  Rüşa AYDEMİR