Termik Santrale Hayır

16 Nisan'da yapılacak referandumda "Evet / Hayır" ikileminde ayrışan CHP ile MHP'nin Çerkezköy Teşkilatları, Çerkezköy'e kurulmak istenen termik santrale karşı "Hayır"da

GÜNDEM 22.02.2017 20:28:00 0
Termik Santrale Hayır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı ve Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre Çerkezköy'de yapılması planlanan termik santral için ilk resmi adım atıldı. ''Acele'' ibaresinin yer aldığı kamulaştırma kararına dair CHP İlçe Başkanı Engin Camcı ve MHP İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz açıklamalarda bulundu.Nisan’da yapılacak referandumda “Evet/Hayır” ikileminde ayrışan CHP ile MHP’nin Çerkezköy Teşkilatları, Çerkezköy’e kurulmak istenen termik santrale karşı “Hayır”da uzlaştı.

 

OLDU BİTTİYE GETİRİLMEK İSTENİYOR

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yardımcılarının ve bakanların imzasını taşıyan kamulaştırma kararının dün Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından açıklamalarda bulunan CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, zamanlamanın manidar olduğunu ve işin oldubittiye getirilmek istendiğini ifade etti. Başkan Camcı, "Korktuğumuz başımıza gelmeyecek. Her platformda dile getirdiğimiz, zararlarını anlattığımız, soluduğumuz havayı kirletecek olan ve bu bölgede yaşayacak herkesin etkileneceği, geleceğimizi karartacak bu karara karşı direnmeye devam edeceğiz" diyerek kararın karşısında olduklarını ifade etti. Camcı şöyle devam etti:

 

BU DEFA HALK KAZANACAK

 

“Bütün çabalarımıza rağmen halkın itirazlarını görmezden gelerek alınan bu karara karşı, yine halkımızla birlikte önümüzdeki günlerde acilen hareket ederek gerekli girişimlerde bulunacağız. Bu itirazlarımıza destek verecek halkımızla birlikte yetkililere bir kez daha sesleniyoruz; halka rağmen alınan bu talihsiz kararı derhal geri çekin. Geleceğimizi karartmayın, size o santrali yaptırmayacağız. Bu defa halk kazanacak!" dedi.

 

BULGARİSTAN'A BAĞIMLI OLAMAYIZ

 

Yayımlanan kararın akabinde açıklamalarda bulunan MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz ise daha önceki söylemlerinin arkasında durduklarını ifade ederken, ilerleyen süreçlerde Trakya'nın enerjide Bulgaristan'a bağımlı olmasının kabul edilemez bir realite olduğunu vurgulayarak enerji açığı için termik santralin dışında alternatif seçeneklerin değerlendirmeye alınması yönünde bürokratları uyardı.

 

MİLLETİMİZİN SAĞLIĞINDAN YANAYIZ

 

Termik santralin zararsızmışçasına gösterilmemesi gerektiği fakat yapılan araştırmalarda ön görülen minimize edilmiş zararların dahi olsa yine de insan sağlığına ve doğaya zararlı olduğunu ifade eden Aydeniz, " Termik santral elbette zararsız değildir, en nihayetinde hiç bir şey olmasa yayılan partiküller doğaya zarar verecektir. Vaat edilen tesisleşmenin yapılmış olması halinde bile gerekli denetim mekanizmasının güçlü olması gerektiğini bir kenara bırakalım bizim için en önce gelen şey; vatandaşımızın sağlığıdır, milletimizin sağlığından yanayız" dedi.

 

HUKUKİ YOLLARLA ENGELLEMEK İSTİYORUZ

 

Aydeniz, “Hükümet yetkililerine ve bürokratlara bölgede yaşayan vatandaşların görüşlerinin iletilmesi ve bu enerji açığının sadece termik santralle değil diğer yenilenebilir enerji alanlarıyla da giderilebileceği yönünde bir takım uyarılarda bulunmak zorundayız. Karar çıktığı için termik santralin yapılması kesinleşmiş görünüyor. Hukuki yollarla yine de yapılmaması için elimizden geleni yapacağız" diyerek yenilenebilir enerji kaynaklarının bürokratlar tarafından gündeme alınması gerektiğini vurguladı.

 

ŞOVENİST BİR YAPIYA BÜRÜNMEYECEĞİZ

 

Öte yandan termik santral yapımının hukuki yollarla engellenememesi halinde şovenist bir yapıya bürünmeyeceklerini kaydeden Aydeniz, "Biz halkımızın itidalli olması yönünde bir propaganda yürüteceğiz. Termik santralin hukuki yollarla engellenmesi noktasında elimizden gelen gayreti göstererek bir yandan da Bulgaristan'a bağımlı olan Trakya'nın enerji açığının kapatılması için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması için bürokratlar ile görüşebiliriz" diyerek termik santralin yapımının engellenmesi aşamasında daha önce Artvin'de örneği yaşandığı üzere sokaklara dökülmeyeceklerini, polis barikatlarında yer almayacaklarını ifade etti.

 

ÖGE'DEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

 

CHP ve MHP Çerkezköy İlçe Başkanları'nda gelen acele kamulaştırma kararına tepkiler bu yönde olurken, termik santralin yapımı noktasında destekçisi olduklarını ifade eden AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öge'nin bir basın açıklaması yapıp yapmayacağı ise merak konusu oldu. Öge’ye dün ulaşamadı.

 

Haber / Celal KARAKURT