Suriyeli Bebeklerin Eksik Aşıları Tamamlanacak

İç savaş nedeniyle ülkemize göç eden Suriyeliler'in 0-59 ay aralığındaki çocuklarının hayati önem içeren eksik aşılarının giderilmesi için düğmeye basıldı. İl genelinde tüm

YAŞAM SAĞLIK 16.02.2017 21:42:00 0
Suriyeli Bebeklerin Eksik Aşıları Tamamlanacak

Suriye'deki iç savaş nedeniyle ülkemize göç eden 0-59 ay arasındaki çocuklara, 15-28 Şubat 2017 tarihleri arasında "Eksik Aşı Tamamlama ve Aşı Hızlandırma Çalışmaları” yapılacak. 10 gün sürecek olan bu çalışmanın ilk günü nedeniyle İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Çiftlikönü Aile Sağlığı Merkezi’nde açılış programı düzenlendi. Programa Süleymanpaşa Kaymakamı Sayın Arslan Yurt, İl Göç İdaresi Müdürü Ömer Gümüş, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Cengiz Becerir, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Serhat Özkaya, Tekirdağ Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ender Çubukçu, sağlık çalışanları ve Suriyeli misafirlerimizkatıldı. 

 

DÜZENLİ HİZMET ALAMADILAR

 

Tekirdağ İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Hacı Bayram Zengin etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada Suriye’deki olumsuz gelişmeler sonrası sınırlarımızda yaşanan nüfus hareketlilikleri nedeniyle ülkemize çok fazla Suriyeli misafirimizin giriş yaptığını hatırlattı. Zengin, “Suriye’nin olumsuz koşulları başta bağışıklama hizmetleri olmak üzere, ‘Temel Sağlık Hizmetleri’nin düzenli olarak verilmesini engellemektedir. Bakanlığımız öncelikle, ‘Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri’ olmak üzere, misafirlerimize her türlü sağlık hizmetini sunmaktadır” dedi. Zengin şöyle devam etti:

 

HEPSİNE ULAŞILAMADI

 

“Bakanlığımız, hastalıklara en hassas grup olan 0-59 ay arasındaki, ‘Geçici Koruma Altındaki Nüfusa’ bağışıklama hizmetlerini kendi çocuklarımıza sunduğumuz aynı kalitede sunmak için azami çabayı sarf etmektedir.Bahsi geçen gruplara, Suriye’den aşısız/eksik aşılı gelmeleri, bir kısmının kayıtsız olması, ülkemiz içerisinde hareketli olmaları, yerleşim alanlarının ve adreslerinin sabit olmaması gibi nedenlerle, verilen rutin bağışıklama hizmetlerinde beklenen düzeye ulaşılamamıştır.”

 

28 ŞUBAT’A KADAR SÜRECEK

 

Söz konusu nedenlerden ötürü 15-28 Şubat 2017 günleri arasındageçici koruma altında bulunan 0-59 ay arasındaki çocuklara eksik aşı tamamlama ve aşı hızlandırma çalışmaları yapılacağını kaydeden Zengin çalışmada; 0-11 ay arasındaki çocuklara, 5’li karma ve Hepatit B,  12 – 59 ay arasındaki çocuklara KKK ve 5’li karma aşıları uygulanacağını söyledi. Aşı çalışmalarının ilimizde Suriyeli nüfusun yoğun bulunduğu yerlerde, gezici ekipler ve belirlenmiş aile sağlığı merkezlerinde kurulan aşı istasyonlarında yapılacağını kaydetti. Öte yandan çalışmaya dair hem Türkçe hem Arapça izahlı broşürler de basılarak halka ulaştırılacak.

 

Haber / Rüşa AYDEMİR