TİM rakamları Çerkezköy'de açıkladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi, 2017 Ocak ayı ihracat oranı dün Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren HEMA Endüstri A.Ş'de yapılan toplantıda açıkladı. İhracat Ocak ayında yüzd

GÜNDEM 1.02.2017 21:28:00 0
TİM rakamları Çerkezköy

HEMA Endüstri A.Ş'de düzenlenen programda TİM, Türkiye'nin Ocak ayı ihracat oranını açıkladı. Son 49 ayın artış rekorunun kırıldığı Ocak ayı ihracat verilerinin açıklandığı programa, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Ayşe Doğan ve Mustafa Yel, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ve meclis üyeleri, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öge, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat ve birçok sanayici katıldı.

 

SAVUNMA SANAYİNDE CİDDİ YATIRIMLAR YAPIYORUZ

 

2017 Ocak ayı ihracat oranlarının açıklandığı toplandığı TİM üyelerini konuk eden HEMA Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat konuşmasında HEMA'nın özellikle otomotiv ve savunma sanayi alanında göstermiş olduğu başarılardan ve işletme yapısından söz etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı motor ünitesinin her geçen gün gelişim gösterdiğini dile getiren Hattat, havacılık ve savunma sanayisinde ileriye dönük ciddi yatırımlar yaptıklarını kaydetti. ARGE çalışmalarına bütçelerinden önemli bir kısım kaynak ayırdıklarını ifade eden Hattat, inovasyon ve kültür alanında bu yıl 4. olduklarını söyledi. HEMA Holding'de üretilen malların tamamen kendilerine ait olduğunu ve herhangi bir firmanın patentine ait bir mamul ya da ürün bulunmadığını kaydeden Hattat, Hindistan'da bir fabrika açtıklarını ve Asya pazarına hakim olmak istediklerini söylerken Avrupa'nın farklı noktalarında bulunan satış noktalarına Türkiye'den anında sevkiyat yapabildiklerinin altını çizdi.

 

AMASRA'YA ULTRA KRİTİK TERMİK SANTRAL YAPILACAK

 

HEMA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ise öncelikle Türkiye'nin Ocak ayı ihracat raporunun HEMA Hattat A.Ş'de açıklanmasından dolayı duydukları memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile merhum Başbakan Bülent Ecevit arasında geçen ''Türkiye tarım ülkesi mi yoksa sanayi ülkesi mi olmalı?'' tartışmasını hatırlatarak, Demirel'in girişimleri sonucu 1971 yılında Çerkezköy'de işletme kurduklarını ifade eden baba Hattat, yan sanayiden savunma sanayine ve savunma sanayinden de enerji sektörüne doğru yatırım yaptıklarını dile getirdi. ''Sanayi engelli koşuya benziyor" diyen Mehmet Hattat, "Uzun yıllar maden ocaklarına inmek için makine ürettik. Maden ocaklarına inecek makineleri test etmeye başladık, bir yandan da yeraltı maden haritası oluşturduk. Amasra'da taş kömürü ihalesini aldık, orada olan galerilerden, İstanbul Metro hattından olan alanlardan daha fazla çıktı. Alman teknolojisi ile projelendirdik, İngilizlere tetkik ettirdik ve Çinli teknisyenler ve Türk işçiler ile üretime geçeceğiz. Amasra'da ultra kritik termik santral yapacağız. ÇED raporlarını almak için uzun süre uğraştık ama Greenpeace üyeleri, tava tencere çalan teyzeler bize engel olmak istedi açılan dava lehimize sonuçlandı. Amasra'da yapılacak termik santralin yapımına bu yıl başlanacak ve Çinlilere meblağın yüzde 20'si ödendi" dedi.

 

DÖVİZİN ARTMASI SANAYİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

 

TİM Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu konuşmasında, HEMA Endüstri'nin otomoriv sanayinde bir marka olduğunu kaydederek, yerli otomotiv sanayi alanında iç pazarda göstermiş olduğu başarının yanı sıra istihdam oranına katkısından söz etti. Mehmet Hattat'tan elektrikli araç üretimi konusunda girişimde bulunması gerektiğini tebessüm eşliğinde dile getiren Burhanoğlu, "Otomotiv sanayi 11 yıldır başarısını ihracatta sürdürüyor. Otomotiv sanayi ihracatını artırarak devam ediyor, geçen aya nazaran yüzde 36 artışla 22 milyon doları geçmiş durumda. Otomotiv sanayi Türkiye'nin ihracatının 5'te 1'ini sırtlamış götürüyor" dedi.  2016 yılına ait rakamları paylaşan Burhanoğlu geçen sene 24 milyar dolar olan ihracat bu yıl 25 milyar dolar oldu. Bir milyon 141 bin araç ihraç ettik, bu sene 1 milyon 200 binin üzerini göreceğiz diye umuyoruz. İç pazarda bu yıl da  1 milyonun altına inmememiz lazım. Ticari araçta iç piyasanın daralacağı gözleniyor, siyasi otoriteye bunu iletmemiz ve tedbir almamız gerekiyor. 24 milyar dolar ihracatın 9 milyarını yan sanayi gerçekleştirdi, dövizin artması rekabet gücümüzün artmasını sağladı, yan sanayinin 10 milyar dolara çıkması bekleniyor" diyerek geçen yıl ile Ocak ayı ihracat oranlarını mukayese etti.

 

NÜFUS ARTIŞINDA 4. OLDUK

 

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan da yaptığı konuşmasında "Tekirdağ kendi kendini idare eden iller arasında yer alıyor, Tekirdağ'ın çok önemli ilçelerinden biri olan Çerkezköy'de, OSB'nin ilk olarak burada kurulması Çerkezköy'ün hem Tekirdağ'daki sanayi ve ekonomi alanında ne kadar önemli olduğunu bizlere hatırlatıyor. Bu toplantının Çerkezköy'de ve HEMA Holding'in tesislerinde yapılıyor olması ayrı bir önem arz ediyor. Nüfus rakamları açıklandı ve rakamlara göre Tekirdağ, Türkiye'nin en çok nüfus artışının olduğu 4. il oldu. Nüfusumuz 970 bini bulmuş durumda. En çok artış alan ilçe ise Çerkezköy, demek ki Çerkezköyümüzde aş ve iş üretiliyor; yeni iş imkanları sağlamak için enerji sarf ediliyor.   

 

OCAK AYINDA YÜZDE 15 ARTIŞ SAĞLANDI

 

2017 Ocak ayı verilerini açıklayan TİM Başkanı Büyükekşi, “Biz 2017'yi atılım yılımız ilan ederken bu başarıları yakalayacağımızı öngörmüştük. Tahminlerimizin bir bir gerçekleşmeye başlaması hedeflerimize ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor” diyerek. TİM verilerine göre ocak ayı ihracatı yüzde 15 artışla 10 milyar 528 milyon 47 bin dolar olduğunu belirtti. İhracat oranının son 49 ayın rekorunu kırdığını kaydeden Büyükekşi, 2017 yılında petrol ve emtia fiyatlarının düşüşe geçmesiyle birlikte ihracat fiyatlarında ciddi bir artış yakalanacağını belirtti. Rusya ile yaşanan siyasi krizin ardından oluşan ihracat kaybının etkilerinin azalarak ortadan kalkacağını  ifade etti.

 

PUAN DÜŞÜKTÜ AMA EN ÇOK YATIRIMCI 2007'DE GELDİ

 

S&P ve Fitch'in kararlarıyla ilgili genel kanaatlerinin politik sebeplerin öne çıkarıldığı yönünde olduğunu belirten Büyükekşi, “Ülkemiz yıllık bazda en yüksek yabancı yatırımı 2007 yılında aldı ve ülkemize tam 19 milyar dolar giriş oldu. Türkiye'nin 2007 yılında yatırım yapılabilir notu da yoktu. O yüzden diyoruz ki ülkemizin potansiyeli ortada. Temel göstergelerimiz iyi. Bu sebeple not indirimlerine rağmen, yatırım almaya devam edeceğimize inanıyoruz.” diye konuştu.

 

MERKEZ BANKASININ HAMLESİNİ ÖNEMLİ BULUYORUZ

 

Merkez Bankası'nın son dönemde dövizin yükselişi ve faiz oranlarının dengesiz seyri üzerine harekete geçtiğini aktaran Büyükekşi, “Geçtiğimiz hafta faizlerde kısmi bir artışa gidildi. Kurlarda istikrar sağlamak adına bu hamleyi önemli buluyoruz. Umuyoruz ki, önümüzdeki dönemde kurlarda tekrar istikrarlı bir ortam sağlanacak” şeklinde konuştu. Büyükekşi, ihracatçıların döviz piyasasındaki oynaklığın yüksek olmasından rahatsız olduğunu, önceliğin döviz piyasasının öngörülebilir olması olduğunu anımsattı.

 

BİR ÖNCEKİ YILA NAZARA 1,8 ARTIŞ SAĞLANDI

 

Ocak 2017 ihracat rakamlarının detaylarını da değinen Büyükekşi, son 12 aylık ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 1,8 artışla 143 milyar 588 milyon dolar olduğunu söyledi. Ocak ayında ihracatın miktar olarak yüzde 21,2 arttığını ifade eden Büyükekşi, “Ocak ayında ihracatımızda ihracat fiyatlarındaki düşüş kaynaklı kaybımız 126 milyon dolar, parite kaynaklı kaybımız 302 milyon dolar oldu. Eğer bu kayıplar da olmasaydı ihracatımız 19,6 artışla 11 milyar dolar olacaktı” dedi.

 

EN FAZLA ARTIŞ ZEYTİNYAĞINDA

 

TİM verilerine göre sektör bazında aralık ayında en fazla ihracatı 2 milyar 69 milyon dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Bu sektörü 1 milyar 253 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 234 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Sektörel bazda en fazla artışı yüzde 146 artışla Zeytin ve Zeytinyağı sektörü yakalarken, Gemi ve Yat sektörü yüzde 57, Yaş Sebze ve Meyve sektörü ise yüzde 46 artış kaydetti.

 

RUSYA İLE TİCARET NORMALLEŞİYOR

 

Ocak ayında en dikkat çekici gelişme Rusya'ya ihracatın yüzde 57, Irak'a ihracatın yüzde 42,4 artması oldu. Rusya'ya 2015'te yaşanan uçak krizinden sonra ilk defa ihracatta artış yaşanırken, 54 milyon dolarlık artışın 27 milyon doları yaş sebze meyve sektöründen geldi. Irak'a da ihracat 186 milyon dolar artış kaydederken, bu artışta 57 milyon dolarla Mücevher sektörü ile 22 milyon dolarla Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörü belirleyici oldu. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 20 ülkede en fazla artışı Rusya ve Irak yakalarken, Çin'e yapılan ihracatta yaşanan yüzde 37'lik artış dikkat çekti.

 

SAKARYA DİKKAT ÇEKTİ

 

TİM Başkanı Büyükekşi'nin açıkladığı detaylı raporda dikkat çeken bir diğer veri ise il bazında ihracat oldu. Ocak ayında 79 il ihracat gerçekleştirirken 56 ilin ihracatı arttı. En çok ihracat yapan iller sırasıyla İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Gaziantep olurken, 455 milyon dolarlık ihracat rakamı ile yüzde 268 ihracat artışı yakalayan Sakarya ilk 20 il arasında öne çıktı.

 

Haber / Celal KARAKURT