"İkinci el otoya garanti zorunluluğu geliyor"

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, İkinci el motorlu kara taşıtının satışını yapan veya satışına aracılık eden işletmelere

GÜNDEM 24.01.2017 20:22:00 0

AÇIKLAMALARDA BULUNDU

 

Başkan Günay,  "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı"na ilişkin açıklamalarda bulundu. Günay,  “İkinci el motorlu kara taşıtının satışını yapan veya satışına aracılık eden işletmelere, taşıtın motor ve şanzıman gibi parçalarına satış tarihinden itibaren belli bir süre veya kilometre için geçerli olacak şekilde garanti verme yükümlülüğü getirilecektir. Aracını galeriden veya bu işle iştigal eden bir iş yerinden aldığında, 5 veya 500 kilometre gittiğinde ya da 5 gün sonra arıza vermemesi gerekir. Kilometre sınırı henüz netlik kazanmadı fakat ikinci el ticaret yapanları zorda bırakacak bir kilometre garantisi değil makul bir süre olacağı ifade edilmektedir” dedi.

 

“BU TAKRİBATTAN KURTULMUŞ OLACAKLAR”

 

Yurt dışından getirilen araçların, ülkeye girdikten sonra ikinci, üçüncü hatta dördüncü ele ulaştığını bildiren Günay, “Burada iyi niyetli üçüncü kişilerin mağduriyetine yol açan uygulamalarla karşılaştıklarını görüyoruz.  Türkiye'de bu mevzuat tehdidi altında bulunan yaklaşık 40 bin araç mevcuttu. Bunların bir kısmının incelemeleri tamamlanmış ve gümrük otoparklarına çekilmiş, bir kısmının da incelemesi ve takibatı devam ediyordu. Son çıkan torba yasa ile beraber, sektörden büyük bir talep vardı. Bu alanda bir düzenleme ihtiyacı hissedildi ve kısa zamanda düzenleme yapılarak hayata geçirildi” dedi.  Konu ile ilgili bir toplantı düzenleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Gümrük Kanunu'nun ilgili maddesinde, ‘Eşyanın ithali, lisansa, şarta, izne, kısıntıya veya belli kuruluşların vereceği uygunluk veya yeterlilik belgesine tabi olduğu halde uygunluk ve yeterlilik belgesine tabi değilmiş veya belge alınmış gibi beyan edildiğinin tespit edilmesi halinde, eşyanın gümrük vergilerinin yanı sıra, eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası verilir.’ hükmünün yer aldığını anımsattı ve şöyle devam etti; "Bu tip eşyalarda, gümrüklenmiş değerinin yüzde 25'ini 6 ay içinde yatırdığı takdirde, araç kimin elindeyse, kim yatırırsa o aracı elinde olan vatandaşa yatırdığında, o aracı kendisine iade edelim. Bundan sonra da yakalamalarda bulunulmasın, sadece şüphelenilen ve incelemeye tabi olan araçlar sicile şerh verilerek, araç sahibinde kalsın. İnceleme sonucuna göre, bir karar verilsin hükmünü getirdik. Ayrıca bu durumda olup da halen incelemeye başlanmamış veya inceleme aşamasında olan araçların sahipleri de yine 6 ay içinde başvurmaları halinde bu sefer yüzde 15'lik ceza ödeyerek, bu takibattan kurtulmuş olacaklar.” dedi.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Söz konusu taslakta ayrıca ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında noterlerin yükümlülüklerinin de düzenlendiğini kaydeden Başkan Günay, “Bu kapsamda, noterlere ikinci el taşıt satışlarında yetki belgesiyle, gerekli görülen diğer belgeleri araması ve bu belgeler ibraz edilmeden satış işlemini gerçekleştirmemesi şartı getirildi. Önümüzdeki en geç 15 gün içinde Başbakanlığa, Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere sevk edilen uygulama için Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçi’ye teşekkür ediyor, yeni düzenlemenin hayırlı olmasını temenni ediyorum.”dedi.