Yüceer: "Türk milleti buna müsaade etmeyecektir"

Anayasa maddelerinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulunda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr.Candan Yüceer, yapılmak istenenin anayasa değişikliğinden ziyade sistem deÄ

GÜNDEM 15.01.2017 19:36:00 0
Yüceer:

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ OLDUĞUNU İFADE ETTİ

 

Yüceer “ Bundan tam 93 yıl 2 ay 14 gün önce meclis sıralarında oturan milletvekilleri yalnızca savaştan çıkmış yoksul ve yorgun bir halkın değil tüm ezilen uluslara örnek olmuştur ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Bugün bu topraklarda yaşayan tüm yurttaşlar o gün Cumhuriyetin kuruluşu için ellerini kaldıran o aydınlık ve namuslu insanlara çok şey borçludur. Hepsini saygıyla hürmetle sevgiyle selamlıyorum. Kurulan Cumhuriyet tam bağımsız bir Türkiye’yi, kadın erkeğin eşit haklara sahip olduğu onurlu bir yurttaşlığı, insanın insanca yaşayabilmesini ifade ediyordu” diye konuştu.

 

“SINIRSIZ BİR YETKİ VERİYORSUNUZ”

 

Kurulan Cumhuriyetin bir tek kişinin veya zümrenin değil, milletin egemenliğini ifade ettiğini kaydeden Yüceer “ İşte sizler bugün, getirdiğiniz bu anayasa değişiklik teklifiyle bu Cumhuriyet rejimini değiştirmek istiyorsunuz. Doğru ifade edelim, adını doğru koyalım. Tek bir kişiye dayalı bir sistem, anayasal diktatörlük kurmak istiyorsunuz. Nasıl ki Cumhuriyetin kuruluşu milli mücadeleyi veren insanlar için bir onur belgesi olduysa, bu değişiklik teklifi de bir utanç belgesi olarak tarihte yerini alacaktır. Çünkü boş kağıtlara attığınız imzalarla tek kişinin keyfiyetine dayalı bir anayasal diktatörlük kuruyorsunuz. Çünkü sizler tek bir tek kişiye denetimsiz sınırsız bir yetki veriyorsunuz. Çünkü ettiğiniz yeminleri çiğneyerek bir tek kişinin ihtirasıyla bu ülkeyi bir uçuruma sürüklüyorsunuz. Tarihe not düşmek için söylüyorum vebal altındasınız. Günün birinde ağırlığıyla ezileceğiniz vicdani bir yük altındasınız. Yetmezmiş gibi bizlerde de irademizi tek bir kişiye ipotek etmemizi istiyorsunuz. Ama ne yazık ki biz bu kadar vicdansız değiliz” diye konuştu.

 

“ÇOK BÜYÜK BİR HAKSIZLIKTIR”

 

AK Parti ve MHP milletvekillerine de seslenen Yüceer “ Siz ne yapmak istiyorsunuz. Bir sultanlık sistemimi kurmak istiyorsunuz. Her şeyin yani yasamanın yürütmenin yargının tek hakimi olan denetlenmeyen dilediğini atayan dilediğini görevden alan bir diktatörlük mü kurmak istiyorsunuz. Bunu iyi düşünmek gerekiyor. Böyle bir Türkiye mi istiyorsunuz. 21. yüzyılda bu millete bunu mu reva görüyorsunuz. Bu mudur millet egemenliğinden anlayışınız. Bu mudur demokrasi anlayışınız. Bu kötülüğü bu ülkeye niye yapıyorsunuz. Çünkü birileri böyle mi yapın diyor. Bakın bu teklif her şeyden önce demokrasi için Cumhuriyetin kazanımları için haklar için mücadele etmiş kişilere, askeri müdahalelere karşı direnenlere, zindanlarda işkence görenlere, diktaya darbeye karşı hayatını feda edenlere karşı çok büyük bir haksızlıktır. Bu insanlar demokrasi için insan hakları için bedel ödediler, tek bir adamın diktatörlüğü için değil. Bunu iyi değerlendirmek zorundasınız. AKP 14 yıldır iktidarda, 14 yıldır parlamenter sistemle ülkeyi yönetiyor. Dilediği atamayı yapıyor, dilediğini görevden alıyor. Hatta ‘’Ne istediniz de vermedik diyebilecek rahatlıkta FETÖ’cüleri istediği gibi devletin kadrolarına dolduruyor. Şimdi onlarla arası kara kedi girdi diye Süleymancıları, menzilcileri istediği gibi devlete yerleştiriyor. İstediği gibi tüm toplumsal muhalefete rağmen bir günde o kanunu geçirebiliyor, iki günde başbakanı değiştirebiliyor” açıklamasında bulundu.

 

ATATÜRK BU ENKAZDAN CUMHURİYETİ KURDU

 

Yüceer “  Bu sistemde neyi yapamadık da değiştirmek istiyoruz diye,  kendinize soru sormuyor musunuz?Kimse istikrar falan demesin. 14 yıldır ülkemizde istikrar umudundayız ama hiç istikrar göremedik. 14 yıldır Türkiye istikrarın iyisini değil hiçbir şeyini göremedi. Eğer istikrar istiyorsanız, hukuktan demokrasiden şeffaflıktan asla vazgeçmeyeceksiniz. İstikrarın yolu budur. Atatürk bir enkazdan bir Cumhuriyet kurdu. Tekrar bu Cumhuriyeti bir enkaza çevirmeye çalışanlara bu ülke izin vermeyecektir” diye konuştu.