Başvurular bugün başlıyor

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı projesi kapsamında yeni kimlik kartlarının başvuruları bu

GÜNDEM 1.01.2016 20:08:00 0
Başvurular bugün başlıyor

3 YIL İÇİNDE TÜM ÜLKEYE DAĞITILACAK

 

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı projesi kapsamında pilot bölge olarak belirlenen 10 ilden Trabzon, Rize, Artvin, Erzurum ve Erzincan'da Ekim ayı itibarıyla başvuruların başlamıştı. 2017 yılının gelmesi ile birlikte tüm illerden başvurular alınmaya başlanacak. Çipli kimlik kartlarının 3 yıl içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor.

 

BİRÇOK BELGE YERİNE KULLANILABİLECEK 

 

Konuyla ilgili açıklama yapan yetkililer, çipli kimlik kartları sayesinde farklı belge ve kartların taşımak zorunda kalınmayacağını kaydederek “Başka hiçbir belgeye ihtiyaç duyulmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek, kimlik numarası uygulamasında olduğu gibi ‘tek kart-tek şifre’ dönemine geçilecek. Uygulamayla sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti de önlenecek. E-devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartıyla erişim sağlanabilecek. Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere gidişlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Yeni kimlik kartları elektronik imza olarak da kullanılabilecek. Kamu kurumlarının vatandaşa yönelik hizmetlerinde elektronik iş süreçlerini destekleyerek, bürokrasiyi azaltacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar en aza indirilecek. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolay ve güvenli bir şekilde yapılacak” açıklamalarında bulundu.

 

ÇERKEZKÖY’DE NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

 

Nüfus Müdürlüğü yetkilileri yeni çipli kimlik kartlarının Çerkezköy’de ne zaman dağıtılmaya başlanacağı ile ilgili bilgi verdi. Buna göre, İl Nüfus Müdürlüğü’nden konuyla ilgili eğitim almak üzere Ankara’ya gönderilen 2 görevli, Çerkezköy’e gelerek Çerkezköy Nüfus Müdürlüğü personeline eğitim verecek. Bu eğitimler bölgedeki diğer nüfus müdürlüklerinde de gerçekleştirilecek. Yeni kimlik kartlarının bölgede dağıtımına ne zaman başlanacağına dair net bir bilgi yok. Fakat kesin olan bir şey var ki o da yeni kimlik kartları bölgede 2017 yılı içinde dağıtılmaya başlanacak.

 

HABER / Şaban KARDEŞ