İlaçta Batı'ya bağımlıyız

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, ilaç sektöründe Türkiye'de yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu vurguladı. Köprülü, "Ülkemizde bilime ye

GÜNDEM 29.12.2016 19:29:00 0
İlaçta Batı

HASTALARA BÜYÜK UMUT OLDU

 

Hareket sinir hücrelerinden kaynaklı nöro-müsküler bir rahatsızlık olan Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığını Meclis gündemine taşıyan Köprülü, yurtdışında yapılan aşı çalışmalarının yüzde 95 oranından yüksek sonuçlar elde edilmesinin, hastalara büyük bir umut olduğunu kaydetti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle konuyu gündeme taşıyan Köprülü, “Bu hastalık özelinde (SMA için) yurtdışında geliştirilen ilaç veya aşıların ülkemize getirilmesi için bir çalışmanız var mıdır?” diye sordu.

 

TÜRKİYE BAĞIMLILIĞINI SÜRDÜRÜYOR

 

İlaç sektöründe Batı’ya bağımlılıktan ancak bilimsel çalışmalara kaynak ayrılması ile bitirilebileceğini ifade eden Milletvekili Köprülü, “Bu araştırma geliştirme çalışmalarını yapacak olan üniversitelerimize yeteri kaynak ayrılmıyor. Ne yazık ki, ülkemiz birçok alanda olduğu gibi bu alanda da bağımlılığını sürdürüyor” dedi.

 

YURTDIŞINDAKİ ÇALIŞMALARI TAKİP EDİYOR MUSUNUZ?

 

Köprülü önergesinde “Genelde kas hastalıkları, özelde ise SMA hastalığının tedavisi için ülkemizde yapılan ilaç, aşı vs gibi yapılan çalışmalar nelerdir? Bakanlık olarak, yurtdışında bu hastalığın tedavisi için yapılan çalışmalar takip edilmekte midir? Bu hastalık özelinde (SMA için) yurtdışında geliştirilen ilaç veya aşıların ülkemize getirilmesi için bir çalışmanız var mıdır? Kas hastalarının sosyal yaşama tam ve etkin katılımını sağlamak, hastaları doğru bir şekilde bilgilendirmek ve yönlendirmek, fiziksel, sosyal ve ruhsal olarak mümkün olan en iyi duruma getirmek, hastalıkların nedenlerine ve tedavilerine yönelik araştırmaları bilimin ve etik kuralların rehberliğinde desteklemek üzere kurulmuş derneklere, bu hastalığın tedavisindeki gelişmeler hakkında bakanlığınız tarafından ne tür bilgilendirmeler yapılmaktadır?” sorularına yanıt  istedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ