En yüksek ihracat Tekirdağ'ın

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin Trakya Bölgesi Kasım ayı ekonomi verilerini değerlendirdi. Şahin değerlendirmesinde, Edirne'nin ihracat verilerinin bir önceki yıla göre 2 milyon dolar azaldÄ?

GÜNDEM 23.12.2016 20:22:00 0
En yüksek ihracat Tekirdağ

KIRKLARELİ’NİN İHRACATINDA AZALMA VAR

 

Trakya Bölgesi Kasım ayı ekonomi verileri hakkında açıklamalarda bulunan Mahmut Şahin “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayınlanan Kasım ihracat rakamlarına baktığımızda Tekirdağ’ın 2016 yılı Kasım ayında 66,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Bölge illeri arasında en yüksek ihracatı yapan il olduğunu görüyoruz. 2016 yılı ile 2015 yılı Ocak-Kasım dönemi karşılaştırıldığında, Tekirdağ 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde 668,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş ve Tekirdağ’ın ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 62 milyon dolar artmıştır. Aynı dönemde Kırklareli ili ihracatında ise bir önceki yıla göre 66 milyon dolarlık azalış meydana gelmiştir. Edirne 2016 yılı Kasım ayında 3,3 milyon dolar, 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde 31 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatı 2 milyon dolar azalmıştır.” Dedi.

 

İHRACATLAR AVRUPA ÜLKELERİNE YAPILIYOR

 

Bölge illerden 2016 Kasım ayı itibariyle Edirne’nin en çok Kazakistan’a ihracat yaptığını belirten Şahin, Kazakistan’ı Bulgaristan, Nijer, Arnavutluk ve Tayland takip etmiştir. Kırklareli’nin 2016 yılı Kasım ayı itibariyle en çok ihracat yaptığı ülke ise Bulgaristan olmuştur. Bulgaristan’ı Çin Halk Cumhuriyeti, Irak, İspanya ve Yemen izlemiştir. Tekirdağ’ın 2016 Kasım ayında en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke ise Almanya olmuştur. Tekirdağ’ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin profiline bakıldığında bu ülkelerin Avrupa ülkeleri olduğu dikkat çekmektedir.” diye konuştu.

 

81 YENİ ŞİRKET KURULDU

 

Bölgemizde Kasım ayı içerisinde kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini incelediğimizde Tekirdağ’da 56, Kırklareli ’de 12, Edirne’de ise 13 şirket kurulduğunu; Tekirdağ ve Kırklareli’de 6, Edirne’de ise 1 şirketin kapandığını görüyoruz. TÜFE’de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,79, Bölgemizde ise %7,49 olarak gerçekleşmiştir. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %2 artış göstermiştir.

 

Marmara Haber