YANLIŞ IŞIK GÖZÜN DÜŞMANI!

Kış aylarında, doğal ışıkla aramızdaki mesafe biraz daha açılıyor. Dolayısıyla daha fazla yapay ışık kullanıyoruz. Evde, ofiste ve bulunduğumuz tüm kapalı mekanlarda maruz kaldığımız

YAŞAM SAĞLIK 15.12.2016 20:32:00 0
YANLIŞ IŞIK GÖZÜN DÜŞMANI!

Günümüz dünyasında kapalı mekanlarda ve doğal ışıktan uzakta geçirdiğimiz zaman dilimi, günden güne artıyor. Bu süre kış aylarında çok daha fazla oluyor. Işığa duyulan ihtiyaç anında ise devreye yapay ışıklar giriyor. Ancak bulunduğumuz ortamı aydınlatmak amacıyla kullandığımız ışıklar,doğru kullanılmadığı takdirde göz sağlığını tehdit edebiliyor. Genelde dikkat edilmeyen bu detay, ilerleyen zamanlarda göz hastalıkları başta olmak üzere bir çok sağlık problemine yol açabiliyor.

 

Kişiler ev ve çalışma ortamlarında, özellikle parlak ışıktan kaçınmalıdır. Işığın çok parlak olduğu ortamlarda göz bebeği küçülür. Bu durum baş ağrısına neden olur ve migreni tetikleyebilir. Aydınlatmalarda floresan ampuller çok fazla elektromanyetik dalga yayar. Işığı kesik kesik gönderdiği için önerilmez. LED ampul kullanılması gözleri daha az yorar.

 

Aydınlık kadar loş ve karanlık ortamlar da gözler için problem yaratır. Ortam karanlık olduğunda daha iyi görebilmek için göz bebeği büyür. Bu da göz tansiyonunun artmasına neden olabilir. Çalışma ortamlarındaki ışığın masaya önden vurması gerekir. Kişinin gölgesinin masaya düşmemesi gerekir. Işık, göz hizasının daha yukarısından masaya gelmelidir. Sağ el kullanıyorsak ışık soldan, sol elimizi kullanıyorsak ise ışık sağdan omuz üzerinden masaya düşmelidir.

 

Gece uyurken ışıkların açık bırakılmaması gerekir. Bu durum gözde miyozis (küçülme) yaparak miyopiye neden olabilir.

 

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Alaeddin Durmaz