Ergene'den zehir akıyor

Gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gerekse Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın tüm proje ve çalışmalarına rağmen sanayi kuruluşlarından Ergene Nehri'ne zehir akmaya, suyun kirlilik sev

GÜNDEM 13.12.2016 20:48:00 0
Ergene

Trakya Bölgesi’nin en önemli su kaynaklarından biri olan Ergene Nehri’nden tüm uyarı ve çalışmalara rağmen zehir akmaya devam ediyor.

 

NEHRİN DEBİSİNİN YÜZDE 75’İ ATIKSU

 

Taş Köprü Anagöz mevkiinden 18 Kasım 2016 tarihinde alınan su örnekleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeterlilik belgesine sahip akredite laboratuvarlarda analiz ettirildi. Sonuçlara göre, atık su kalitesinin en belirleyici parametrelerinden kabul edilen Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) “Dördüncü sınıf kalite su” olarak ölçüldü. Ölçüm sonuçları, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde yayımlandı. Raporda, Ergene Nehri’nin yıllık doğal debisinin yüzde 25 seviyesinde olduğu, geriye kalan yüzde 75 oranındaki debinin sanayi ve evsel kaynaklı atıksu boşaltımlarından kaynaklandığı belirtildi. Çorlu Deresi ve Ergene Nehri su kalitesinin fiziksel ve kimyasal kirlilik parametreleri açısından çok kirli su sınıfı olan dördüncü sınıf su kalitesinde olması dikkatlerden kaçmadı. Raporda, “Ergene Nehri’nden halihazırda akan su miktarının yalnız dörtte birinin tabii debisi olması sebebiyle, havzadaki tüm tesisler atıksularını mevcut mevzuatta yer alan deşarj standartlarına uygun arıtsa bile, Ergene Nehri’nin standartlara uygun boşaltımlardan gelen kirlilik yükünü kaldıramayacağı, dolayısıyla kirliliğin önlenmesi ve su kalitesinin hedeflenen ikinci sınıf su kalitesine yükselmesinin mümkün olmayacağı tespit edildi” ifadelerine yer verildi.

 

1 LİTRE SUDA 3 MİKROGRAM SİYANÜR VAR

 

Hedeflenen su kalitesinin sağlanabilmesi için deşarj standartlarında kısıtlama olması gerektiği belirtilen raporda, “Bu kısıtlamanın kirlilik ve atıksu arıtma tesislerinin çalışma performanslarının göstergesi olan KOİ parametresinde yapılması gerekiyor. Yapılan analizlerde Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) parametresini de içeren parametreler ile sıcaklık, pH, elektriksel iletkenlik, tuzluluk, oksijen doygunluğu ve çözünmüş oksijen parametreleri ölçtürüldü. Veriler ışığında Ergene’nin suyu dördüncü sınıf su kalitesinde yer almaktadır. Ergene Nehri’ndeki 1 litre suda 295 mikrogram kimyasal oksijen ihtiyacı olduğu tespit edilirken; litre bazında 226 mikrogram askıda katı madde, 3 mikrogram siyanür, 0.5 kadmiyum, 10 mikrogram yağ ve gres, 0.5 mikrogram da kurşun saptandı” denildi.

 

TRAKYA HALKI BÜYÜK TEHDİT ALTINDA

 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan NKÜ Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, “KOİ değeri suda oksijen ihtiyacını ifade eder. Biyolojik oksijen canlıların yaşaması için, kimyasal oksijen ise sudaki organik materyalin parçalanması için gerekli oksijendir. Değerler ciddi derecede yüksek değerlerdir. Daha önce yaptığımız ölçümlerde 75 seviyesinde olması gereken bazı değerlerin 750’lere çıktığını tespit etmiştik. Ergene için söylemden öteye bir şey yok. Ergene’nin tatlı su özelliğini kaybettiğini görüyoruz. Nehir maalesef kollektör vasfı gören bir kanalizasyona dönüştü. 1980’lerde saniyede 2 metreküp olan nehir debisi, kimi zaman 8 metreküp, kimi zamanlar da 14 metreküpe ulaştı. Bu artışın tamamı zehirli atık sulardan kaynaklıdır. Ergene’deki kimyasal değerlerin yüksek seyretmesi başta kanser türleri olmak üzere birçok hastalığı tetikler. Gübre, toprak ve birçok bitki türünde ciddi kimyasal birikimler olduğundan şüpheleniyoruz. 18 Kasım’da yapılan ölçümlerde litrede 226 mikrogram askıda katı madde tespit edildi. Bu değer suyun akış hızı düşünce çökelti haline gelen kimyasal maddeler anlamına gelir. Trakya halkı büyük tehdit altındadır” diye konuştu.

 

TRAKYA’NIN SUYU ÖLÜM SUYU HALİNE GELDİ

 

Çözüm odaklı çok acil eylem planına geçilmesi gerektiğini belirten Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı eski Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İnci ise “Yapılan ölçümlerden şunu anlıyoruz ki; ağır metaller Ergene’yi zehir deresi haline getirmiştir. Kuyu ve sualtı kaynakları bile Ergene ve sanayi tesislerinin atıkları nedeniyle kirlenmektedir. Trakya’nın suyu ölüm suyu haline geldi” dedi.

 

Marmara Haber