Esnafa üç müjde birden geliyor

Hükümetten 2.5 milyon esnafa üç müjdeli haber birden geldi. Buna göre yaklaşık 1 milyon 600 bin esnafın sicili temizlenecek. Esnafın krediye erişiminin önündeki tüm engeller de kalkacak. Kara listeden çÄ

GÜNDEM 11.12.2016 21:08:00 0
Esnafa üç müjde birden geliyor

KEPENK KAPATAN ESNAFA İŞSİZLİK FONU

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, esnafın İşsizlik Fonu'ndan yararlanması için çalışma başlattı. İşsizlik Fonu'na ilişkin çalışma Bakanlar Kurulu'na sunularak son şekli verilecek. Esnaf fona katkı verecek, devlet de destek sağlayacak. Kısa sürede kamuoyuna açıklanacak düzenleme ile dükkânını, mağazasını kapatan esnaf da işsiz kaldığında işsizlik aylığı alabilecek. Esnafların defterini yılsonu tasdik ettirme zorunluluğu kaldırılacak. Böylece esnaf yılsonunda kapı kapı dolaşarak defter onaylatmak durumunda kalmayacak.

 

SİCİL AFFI DA GELİYOR

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, esnaf için beyaz bir sayfa açacaklarını belirtti. Tüfenkci, sicil affına ilişkin düzenlemeyi önümüzdeki günlerde Meclis'e sunacakları belirtirken, "Esasında banka riskini kendi tarafına aldığı için sicil affının daha kolay çıkma imkânı var. Burada numaradan bir sicil affı istemiyoruz. Taşın altına elimi koyuyorum" diye konuştu. TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise sicil affı uygulamasının 1 milyon 600 bin esnafın yararlanacağı bir sistem olacağını söyledi. Palandöken, "Can suyu kredisi, sicil affı ve Fon'dan yararlanma imkânı esnafı motive edecek" dedi.

 

ESNAFI MOTİVE EDECEK ADIMLAR YOLDA

 

Palandöken, Bugüne kadar faizlerde ciddi düşüş yaşandığını hatırlatarak "Ancak esnaf kredi kullanamıyordu. Ekonominin çarklarının dönmesi için etkin bir sicil affı gerekiyordu. Çünkü bankalar esnafa sicillerine göre kredi veriyor. Atılan bu adım ekonominin çarklarını hareketlendirecek. Can suyu kredisi çok önemli." Esnafın İşsizlik Fonu'ndan yararlandırılmasına ilişkin adımın da çok önemli olduğunu dile getiren Palandöken, "Esnafa güven gelecek, motive edecek" dedi. Palandöken, İşsizlik Fonu ödeneklerinin ekonomide otomatik olarak istikrar sağladığını ifade ederek, işsiz vatandaşların rahat edebilmesi için ödenek tutarı ve süresinin artırılması gerektiğini söyledi. Palandöken, "Böyle bir adım çiftçiden, esnaftan alışverişin de artmasını sağlar. İşsiz vatandaşın zaten lüks harcaması olmaz" dedi.

 

Haber / Selin ÇALIŞKAN