Çerkezköy'ün geleceğini heba etmeyelim

Çerkezköy'de,  belediyenin ev sahipliğinde 29 Ekim Spor Kompleksi'nde  'Termik Santrale Hayır'  konulu panel gerçekleştirildi. Çerkezköy ve bölge halkının oldukça yoğun ilgi gÃ?

GÜNDEM 11.12.2016 11:40:00 0
Çerkezköy

AKADEMİSYENLERDEN BİLGİ ALINDI

 

Saat 13. 00’de  başlayan ‘Termik Santrale Hayır’  konulu panelde ilk olarak saygı duruşu gerçekleştirildi ve İstiklal Marşı okundu. Panelde ilk sözü İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı aldı. Doğanay ve Kantarcı konuşmasında, termik santralin bölgeye, doğaya ve yeraltı sularına yapacağı zararları anlattılar.

 

TRAKYA TÜRKİYE’NİN EN VERİMLİ TOPRAKLARI

 

Doğanay ve Kantarcı’dan sonra sözü alan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ise termik santral yapılacak bölgenin 2014  yılında ‘Eğitim, Bilişim ve Teknoloji Alanı’ öngörüldüğünün ama daha sonra yerel yönetimlerin görüşü alınmadan bölgeye termik santral yapılmasının gündeme getirildiğini belirterek “Türkiye’nin en verimli topraklarından biri olan Trakya, bilinçli şekilde tarım dışına alınmaya çaba gösteriliyor. 1cm2’si 1000 yılda oluşan bu verimli topraklarımızı korumak boynumuzun borcu olmalı. Bu konuda bölgede yaşayan tüm halkımız siyaset gözetmeden bir arada olmalı ve tepkisini ortaya koymalı. Bu panelleri Vahap Başkanımız ile birlikte düzenliyoruz. İnşallah ayın 17’sinde Çayırdere’de bir arada olarak tepkimizi göstereceğiz” dedi.

 

TERMİK SANTRAL NEYE HİZMET EDECEK?

 

‘Termik Santrale Hayır’ panelinde konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da askıya çıkan planlara 29 Kasım’da Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli itirazları yaptıklarını, bu itirazlardan sonuç alınamadığı takdirde planların iptali için yargıya giderek, iptal davası açacaklarını açıkladı. Albayrak “Ereğli ve Ergene’de termik santrali yapmak isteyenler sert kayaya çarptılar. STK’lar bunun gerçekleşmesinde ön plana çıktı. Şimdi Çerkezköy, Silivri, Vize’de de başarılı olamayacaklar. Çünkü burada çok daha büyük kayalar var. Termik santral o bölgede üst yapı, tarım ve hayvancılık için çok büyük tehlikeler oluşturmaktadır. Türkiye’deki buğdayın yüzde 10’u, ayçiçeğin yüzde 60’ı bu bölgede üretiliyor.  Böylesine verimli, bereketli topraklara termik santral kurmak neye hizmet etmek anlamıyorum. Kol kola, el ele verip bunu engelleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

AYÇİÇEKLERİNE ASİT YAĞMURU YAĞACAK

 

Panelin katılımcıları arasında bulunan CHP İstanbul  Milletvekili Ali Şeker, çocuklara temiz bir çevre emanet etmek için çevreye sahip çıkmanın herkesin görevi olduğunu belirtti ve, “Bu bölgeye termik santral yapıldığında ayçiçeklerine, buğdaylarına asit yağmurları yağacak. Bir avuç yandaş işadamı kar edecek, kazanç sağlayacak diye suyumuzu, doğamızı, Trakyamızı kirletmelerine izin vermeyeceğiz. Doğamızı, suyumuzu kaybetmeyeceğiz. Nasıl 15 Temmuz Darbe Girişimi püskürtüldüyse buraya yapılacak darbeyi de el ele, omuz omuza vererek püskürtmeliyiz” dedi.

 

GÖZLERİNİ PARA HIRSI BÜRÜMÜŞ

 

CHP Edirne Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyon Üyesi Erdin Bircan “  Trakya’da çevre katliamı yaşanıyor. Marmara Ereğlisi, Şarköy derken her seferinde doğa katliamı için Trakya’da başka başka yerler belirleniyor.  Bunların gözü yandaşlarını zengin etme ile dönmüş durumda. Artvin, Rize, Zonguldak derken sıra buraya geldi. Yandaşlarını zengin etme pahasına, yarın çocuklarına, torunlarına hesap verememe pahasına doğa katliamı yapacaklar. Bu doğa ve çevre katliamına izin vermeyeceğiz. Bugün burada toplanan insanlar sizlerin geleceği, çocuklarınızın yarınları, suyu, doğası, hayatı için buradalar. Bölgenin suyunun, havasının, doğasının bozulmasına izin vermeyeceğiz. Gözleri para hırsı bürümüş bu insanlara dur diyeceğiz. Termik santralin kurulmaması için Trakya olarak bir olup direneceğiz. Bununla ilgili Trakya’ya bir çivi çakarlarsa onlara o meclisi başlarına yıkarız” diye konuştu.

 

BU DİRENİŞ SONUNA KADAR SÜRECEK

 

Tekirdağ CHP Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Emre Köprülü “Bugün yaşanan tablo, yerel yönetimlerin, seçilmiş belediye başkanlarının ve meclis üyelerinin görüşü alınmadan yapılmasının sonucudur. Bu işin siyaseti, CHP’lisi, AKP’lisi, MHP’lisi veya başka siyasi partilisi yok. Önemli olan Çerkezköy’e, Tekirdağ’a, Trakya’ya sahip çıkmak, sevmek. Termik santrale ‘Hayır’ demek geleceğimize sahip çıkmak, doğup büyüdüğümüz, yaşadığımız topraklara sahip çıkmak demektir. Ekonominin canlanması, dövizin düşmesi için üretimin artması, sanayinin gelişmesi gerekmektedir. Termik santral yapıldığı zaman tarım, hayvancılık üretimi azalacak. Topraklarımız verimsiz hale gelecek. Yeraltı sularımızın seviyesi düşecek ve günün birinde bitecek. Çevre ve doğa tahrip olacak. Termik santral yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyaç var, bunlara yatırım yapılması gerekiyor. Bu nedenle Trakyamıza termik santral, çevreyi ve doğayı kirleten sanayi istemiyoruz. Bu direnişi sonuna kadar sürdüreceğiz ev termik santral yaptırmayacağız”

 

“ÇOCUKLARIN CİĞERLERİNE KÖMÜR TOZU SOKMAYACAĞIZ”

 

Termik Santrale Hayır’  panelinde son konuşmayı Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay gerçekleştirdi.  Sözlerine “64 hektar Çerkezköy, 480 hektar Silivri’de konumlanacak olan kömürlü termik santral belasına dur demek için buradayız” diyerek başlayan Akay, “Bugün burada siyaset yok, ancak bugün bu termik santrale kimler evet diyor kimler hayır diyor bunları görmek için buradayız. Bu topraklarda nefes alan herkesin sağlığını, geleceğini düşünmek bizim boynumuzun borcudur. Bu santral nüfusu 150 bine dayanmış yakın etrafında Silivri, Çatalca, Kapaklı ilçelerinin direkt etkileneceği yaklaşık 500bin nüfusu etkisi altına alacak. Çerkezköy  üç kilometre yanında ÇOSB-Kapaklı OSB, Veliköy OSB, Yalıboyu OSB olmak üzere yaklaşık 500 fabrikayla çevrili durumda Çerkezköy bir sanayi kenti ancak nefes alacağımız tek alan olan Ambardere bölgesine biz bu santrali yaptırmayacağız. Nefesimizi kesmenize müsaade etmeyeceğiz. Çocukların ciğerlerine kömür tozları sokmayacağız. Bugün Çerkezköy’ün yer altı su kaynakları seviyeleri çok ciddi derinliklere ulaştı. İçme suyumuz yaklaşık 150 metre derinliğine ulaştı. Kuyu derinliği 650-400 metrededir. Sanayi ayni şekilde suyunu bu havzadan alıyor. Çerkezköy’ün yıllık içme suyunu 3 milyon metreküp kullanıyorsa fabrikalar 30 milyon metreküp su kullanıyor. Şimdi bu yetmedi termik santral kuracaksınız. Aynı havzadan su çekerek bu kömürleri yıkayacaksınız. Hem suyumuzu alacak hem de havamızı kirleteceksiniz. Biz Ambardere bölgemize Çerkezköy’ü su baskınlarından kurtaracak aynı zamanda yer üstü suyu olarak kullanılacak bir gölet yapılmasını bekliyorduk. DSİ yapılacağını beyan etti, Orman ve Su İşleri Bakanımızın talimatı var. Bu bölgede göleti için Ocak ayında bizim santralin yerine santral geldi. Göletin gittiğine mi yanalım, termik santral belasının geldiğine mi ? “ dedi.

 

“ÇERKEZKÖY’ÜN GELECEĞİNİ FEDA ETMEYİN”

 

Vahap Akay, kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederek sonlandırdığı konuşmasında,  “Avrupa teker teker kapatılan kömürlü termik santralleri, biz neden açıyoruz neden! Kömüre dayalı termik santraller yasaklı sanayiler listesindeydi. Bakanlık yeni plan düzenlemesinde yasaklı işletmeler listesinden çıkarttı. Neden yasaklıydı? Neden çıkarttınız? Bunları buradan soruyoruz. Bizler Çerkezköy Belediyesi olarak hukuki anlamda itirazlarımızı dün itibariyle yaptık. Vatandaşlarımız da hukuki itirazlarını yapıyorlar. Yani hukuk mücadelemiz sürüyor, sürecektir. Ancak en önemli görev toprağına, suyuna, havasına, Çerkezköy’ün geleceğine sahip çıkacak olan sizlersiniz. Bugün bu termik santrale ses çıkartmayan herkes bu belanın sorumlusu olacaktır. Cevap verin, Çerkezköy’de yaşayan birisi olarak cevap verin. Çerkezköy’de termik santral istiyor musunuz? İstemiyor musunuz? Evelemeden gevelemeden tek kelime ili cevap istiyorum. Elinizi vicdanınıza koyun ve termik santral istediğimizi ilan edin. Siyasetinize Çerkezköy’ü, Çerkezköy’ün geleceğini feda etmeyin.”  Diye belirtti.

 

ÇOK SAYIDA İSİM KATILDI

 

Katılımın oldukça yoğun olduğu ‘Termik Santrale Hayır’ konulu paneline  İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Fevzi Aytekin, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Malkara Belediye Başkan Vekili Bahattin Cömert, Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, Milliyetçi Hareket Partisi Tekirdağ İl Başkanı Koray Önsel, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, Cumhuriyet Halk Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, Silivri CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, Süleymanpaşa CHP İlçe Başkanı İlker Yağcıoğlu, Muratlı CHP İlçe Başkanı Ufuk Gençtürk, Ergene CHP İlçe Başkanı Erdinç İrel, Şarköy CHP İlçe Başkanı Alpay Var, Çorlu CHP İlçe Başkanı İsmail Akar, Saray CHP İlçe Başkanı Demir Ali Demirel, Hayrabolu CHP İlçe Başkanı Hamdi Çetin, Belediye Meclis Üyeleri, mahalle muhtarları, sivil toplum örgütü temsilcileri, çevre örgütleri, vatandaşlar katıldı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ/Celal KARAKURT

Fotoğraf / Mehmet AYAN