İstanbul'da hain saldırı

İstanbul'da Dolmabahçe'de Vodafone Arena Stadyumu'nda oynana Beşiktaş -Bursaspor maçı bittikten yaklaşık 1.5 saat sonra bombalı araçla terör saldırısı düzenlendi. Aynı dakikalarda Maçka Parkı'nd

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR 11.12.2016 10:16:00 0
İstanbul

Beşiktaş'ta Vodafone Arene Stadı’nın hemen yanındaki 'Beleştepe' olarak bilinen yer ile Maçka Parkı’nda saat 22.30 sıralarında peş peşe iki patlama meydana geldi.

 

2 METRE GENİŞLİĞİNDE ÇUKUR OLUŞTU

 

Beleştepe mevkiinde Çevik kuvvet otobüsünün yakınındaki bir aracın patlatıldığı, Maçka Parkı’nda ise canlı bombanın kendini patlattığı öğrenildi. İlk patlama sonrası Maçka Parkı'nda bir canlı bombanın fark edilmesi üzerine, teröristin kendisini patlattığı belirtildi. Patlama sesiyle stadın çevresinde görevli polisler havaya ateş açtı. Yanan araç, TOMA ile su sıkılarak söndürüldü. Patlama sesleri kentin birçok ilçesinden duyuldu. Kalleş saldırılarda 38 kişi şehit olurken; hayatını kaybedenlerin 30’unun polis, 7’sinin sivil olduğu, 1 kişinin ise kimliğinin tespit edilemediği belirtildi. Patlamada ayrıca 3'ü ağır toplam 166 kişi de yaralandı. Patlama Taksim, Nişantaşı, Kabataş, Beşiktaş ve Anadolu yakasında Üsküdar ve Beylerbeyi'nden de duyuldu. Beleştepe'deki patlamanın şiddetiyle alanda yaklaşık 2 metre genişliğinde çukurun oluştuğu görüldü.

 

SALDIRILARDAN BİRİNİ CANLI BOMBA GERÇEKLEŞTİRDİ

 

Hain saldırı hakkında açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmiş 7’si sivik, 30’u polis olmak üzere 38 şehidimiz var. 155 kişinin de tedavisi devam ediyor." dedi. Çevik kuvvet toplanma yerinde bomba yüklü bir aracın patlatıldığını belirten Bakan Soylu, "El düzenek vasıtasıyla patlatılıyor ve olay yerinde şehitlerimiz ve yaralılarımız oluyor. Aynı dakikalarda 45 saniye sonra Maçka Parkı’nda yine bağlantılı olduğunu düşündüğümüz bir başka canlı bomba, polisler tarafından fark ediliyor. Etrafı tertibat alınıyor, araç patlatıldıktan hemen sonra o da kendisini, kendisinin etrafında tertibat alan polislerin hemen ortasında patlatıyor" ifadelerini kullandı.

 

3 PARTİDEN MECLİS’TE ORTAK BİLDİRİ

 

Kanlı saldırı ile ilgili AK Parti, CHP ve MHP grupları teröre karşı ortak bildiri yayınladı. Türk milletinin müsterih olması gerektiğini, insanlık düşmanı teröristlerin mutlaka yenileceği söylenen bildiride “Teröristler ya yok olacak ya da adalete hesap verecektir. Bizler her türkü siyasi düşünce farklılığını bir kenara bırakarak bu derin acıyı paylaştığımız özellikle belirtiyoruz.” denildi.

 

DAHA AĞIR BEDELLER ÖDEYECEKLER

 

Yaşanan hain saldırı ile ilgili bir diğer açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan yaptığı açıklamada,  “Şunu bilmeleri lazım ki, bunları yanına koymayacağız. Daha ağır bedeller ödeyecekler. Bütün incelemeler yapılıyor. Nedir, ne değildir incelemeler yapıldıktan sonra içişleri bakanlığımız daha detaylı açıklama yapacaklardır” ifadelerine yer verdi.

 

VATANDAŞLAR AKIN ETTİ

 

Terör saldırısını protesto etmek için İstanbul’un her köşesinden gelen vatandaşlar patlamanın olduğu noktaya çiçek bıraktılar.  Vatandaşlar saldırının gerçekleştirildiği yere karanfil bırakarak dua etti. Bazı vatandaşların gözyaşlarına hakim olamadıkları da gözlendi.

 

İSTANBUL’DA GÜVENLİK TOPLANTISI

 

Beşiktaş’taki terör saldırısının ardından İstanbul’da güvenlik toplantısı gerçekleştirildi. Cumbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Güvenlik Toplantısı, Yıldız Mabeyn Köşkü’nde saat 16. 30’da başladı. Toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Veysi Kaynak ve Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ