Enerji üretimine değil Termik santrale karşıyız

Çerkezköy Ambardere mevkiinde taşkınların önlenmesi ve yer üstü su rezervinin kullanılabilmesi amacıyla yapılacak baraj yerine termik santral kurulması planlanıyor. Bölge halkı ise Çerkezköy'ü

GÜNDEM 9.12.2016 21:03:00 0
Enerji üretimine değil Termik santrale karşıyız

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ile AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin, katıldıkları bir toplantıda bölgede kurulması planlanan termik santral hakkında değerlendirmelerde bulundu. AK Parti İlçe Başkanı Bezgin termik santralin kurulmasından yana olduğunu belirtirken; Belediye Başkanı Mandalı ise termik santrale karşı olduğunu ifade etti.

 

BELEDİYELER İTİRAZDA BULUNDU

 

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan plan değişikliği ile Trakya Bölgesi’nde yasaklı yatırımlar arasında yer alan kömürlü termik santralin yapılmasının önü açılmış, konuyla ilgili plan değişikliği 11 Kasım tarihinde askıya çıkarılmıştı. Kırklareli’nin Vize ilçesi ve Çerkezköy Ambardere mevkiinde kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesi askı sürecindeki plan değişikliğine itirazda bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, itirazlarının dikkate alınmaması halinde mahkeme yoluna gideceklerini açıkladı.

 

BARAJ BEKLERKEN TERMİK SANTRAL ÇIKTI

 

Bölge halkı Çerkezköy Ambardere mevkiinde taşkınların önlenmesi ve yer üstü su rezervinin kullanılabilmesi amacıyla yapılması planlanan baraj yerine termik santral yapılacağını öğrenince neye uğradığını şaşırdı. Siyasi görüşü ne olursa olsun halkın büyük çoğunluğu, üç tarafı OSB’lerle çevrili Çerkezköy’ün adeta tek oksijen kaynağı olan Ambardere tarafına termik santral yapılmasına sonuna kadar karşı olduğunu belirtti. Bazı siyasiler konuyla ilgili sessizliğini korurken, bazı siyasilerin ise termik santralin kurulmasından yana beyanlarda bulunmaları dikkatlerden kaçmadı. Bu kişilerden biri de AK Partili Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin oldu.

 

FABRİKA KADAR ZARARI YOK

 

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ile birlikte katıldığı bir programda termik santral hakkında fikirlerini paylaşan AK Parti İlçe Başkanı Salih Bezgin, “Termik santralin, bölgedeki bir fabrika kadar bile zararı yok. Bölgemiz enerji ihtiyacı olan bir bölge. Üstelik termik santralin kurulum aşamasında yaklaşık 2 bin, kurulduktan sonraki aşamada da yaklaşık bin 500 kişiye istihdam sağlanmış olacak” ifadelerini kullandı.  

 

BİZ NEDEN GÜNEŞ YA DA RÜZGARDAN ENERJİ SAĞLAMIYORUZ?

 

Bölgede enerji üretimine kesinlikle karşı olmadıklarını ifade eden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise “Mesele bölgede enerji üretilip üretilmemesi değil. Mesele bu enerjinin nasıl üretileceğidir. Bugün Almanya, ülkedeki tüm termik santralleri kapatma yönünde devlet politikası oluşturdu. Almanya enerjisini güneş enerjisinden ve rüzgardan sağlamaya karar verdi. Bizim anlamadığımız biz neden güneş ya da rüzgardan enerji sağlamıyoruz? Günde 6 saat güneş gören Almanya güneş enerjisinden faydalanabiliyor iken, günde 12 saat güneş gören ülkemizde neden bu yapılamıyor?” diye sordu.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ