Tekirdağ termik santrale "Hayır" diyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Çerkezköy-Silivri arası ile Tekirdağ Vize yakınlarında kurulması planlanan, vatandaşların yaşamlarını, sağlığını olumsuz etkileyecek olan termik santrallere â

GÜNDEM 10.12.2016 00:01:00 0
Tekirdağ termik santrale

TARIM VE ORMAN ARAZİLERİ ZEHİRLENECEK

 

İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sitesinde çevre düzeni planı değişikliği duyurusunda Trakya’da iki ayrı yerde termik santral kurulacağına yer vermesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından ÇED raporlarının hazırlanması vatandaşlardan büyük tepki topladı. Tarım ve orman alanı aynı zamanda aşırı yer altı suyu çekim alanı ve yer altı suları besleme alanı vasfı taşıyan topraklarda Enerji Üretim Alanı (EÜA) adı altında kömüre dayalı termik santrallerin kurulabilmesi için gerekli yasal altyapının hazırlanması üzerine Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başladı.

 

SOSYAL MEDYADA BİRİNCİ SIRAYA YÜKSELDİ

 

Çevre ve insan sağlığını tehdit edecek her iki termik santrale tepkiler gerek bölge halkı gerekse sosyal medya üzerinden çığ gibi büyüdü. Tepkiler Twitter üzerinden #TrakyadaTermikSantraleHayır hashtagi ile sosyal medyada birinci sıraya yükseldi.

 

“TOPRAĞIMIZA, NEFESİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sosyal medya üzerinden Geleceğimize, toprağımıza ve nefesimize sahip çıkmak için buluşuyoruz” sloganı ile vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı. Bu kapsamda verimli tarım toprakları bulunan bölgeyi korumak için 11 ilçe belediyesi ile birlikte bugün (10 Aralık) saat 13:00’da Çerkezköy Belediyesi 29 Ekim Spor Kompleksi’nde bir araya geliyor.  

 

“BÖLGELERİN YOK EDİLMESİNE SESSİZ KALMAYACAĞIZ”

 

Marmara Bölgesi’ndeki verimli topraklarının önemli bir kısmını oluşturan ve yer altı suyu kaynakları bakımından oldukça zengin olan bölgede kurulacak olan santrallerin halk sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “ Kömüre dayalı çalışan termik santraller bulunduğu alanları her anlamda katleden tesisledir. Yeşil alanları, su kaynaklarını ve insan sağlığını etkileyen bu girişimlere karşı tavrımız değişmeyecektir. Doğasıyla, toprağıyla, suyuyla kusursuz olan bölgelerin yok edilmesine sessiz kalmayacağız. Vatandaşlar topraklarında termik santral yapılmasını istemiyor.  Vatandaşlarımızın mağdur olmasına müsaade etmeyeceğiz. 10 Aralık 2016 Cumartesi günü saat 13:00’da Çerkezköy’de bu karara dur demek için bir araya geliyoruz. 11 ilçe belediye başkanının da katılacağı bu eylemde tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.