Milli servet Yediemin'de çürüyor

Çerkezköy'de Yediemin olarak faaliyet gösteren Karasu, Demirbağlar ve Özceylan otoparklarında yüzlerce araç kaderine terk edilmiş durumda bekliyor. İcralık olan ya da polis tarafından bağlanan araçların Mal M

GÜNDEM 30.11.2016 20:10:00 0
Milli servet Yediemin

Çerkezköy’de faaliyet gösteren 3 farklı yediemin otoparkında bine yakın otomobil ve motosiklet adeta çürümeye terk edilmiş halde bekletiliyor.

 

MAL MÜDÜRLÜĞÜ İLGİLENMİYOR

 

İlçedeki 3 Yediemin otoparkında bulunan araçların toplam değeri adeta bir servet değerinde. Çoğu borcu ödenmeyen araçlarla dolu olan otoparklarda araç koymaya yer bulmakta zorluk çekiliyor. Yetkililer, Mal Müdürlüğü'nün prosedürler gereği satış işlemlerini yapmak istemediğini öne sürerek, icralık ve kazalı araçların haciz dosyalarının bir süre sonra düşük ücretlerle temlik yoluyla elden çıkarıldığını iddia ediyor. Otopark yetkilileri uzun yıllar otoparkı işgal eden bir aracın satışından elde edilen gelirin 3'te 1'ini ancak alabildiklerini kaydetti. Araç mezarlığına dönen otoparklarda yetkililer satış işlemlerinin yapılmasını ya da icra bedelinin ödenmesini bekliyor.

 

YÜZLERCE ARAÇ ÇÜRÜMEYE TERK EDİLMİŞ

 

Demirbağlar Otopark'ında yaklaşık 150 motosiklet, 120 otomobil ve 40'ın üzerinde de hurda araç bulunurken,  Karasu Otopark'ta 150 otomobil ve 200 motosiklet çürümeye terk edilmiş durumda. İlçede bulunan bir diğer Yediemin olan Özceylan Otopark'ta ise 100 adet motosiklet ve 200'e yakın otomobil kaderine terk edilmiş halde bekliyor. Uzun süredir birçok aracın otoparkları işgal ettiğini belirten yetkililer, devlet prosedürleri uzun sürdüğü için hiç kimsenin satış işlemine yanaşmadığı kanaatinde. Borcu sebebiyle aracı icralık olan vatandaşın aracını çıkartabilmek için, önce borcunu ödemesi, sonra çıkartma işlemlerini yaptırması, ardından da Büyükşehir Belediyesi'nin belirlemiş olduğu günlük 12 TL bedelindeki ücret üzerinden aracın kaldığı süre baz alınarak otoparka para vermesi gerekiyor. Fakat otopark yetkilileri, son parasıyla aracını ancak çıkartabilen ve otoparka verecek parası olmayan vatandaşlardan cüzzi miktarlarda para alabildiklerini kaydetti.

 

MİLLİ SERVET ÇÜRÜMEYE TERK EDİLMİŞ

 

Borcu olan ya da polis tarafından bağlanan bir aracın otoparkta 6 aydan fazla kalması halinde Trafik Şube aracı Mal Müdürlüğü'ne devrediyor. Araç sahibi borcunu ödeyemeyince Mal Müdürlüğü’nün aracı açık arttırma usulü ihaleye çıkartarak hem borç bedelini hem de otopark bedelini çıkartması gerekiyor. Satış bedeli, icra borcunu ve hatta otopark ücretini dahi karşılayamayacak derecede olan bir aracın satışı yapıldığı takdirdeyse otopark firması satıştan elde edilen bedelinin 3'te 1'i kadarını alabiliyor. Milli servet değerinde olan araçların öylece kaderine terk edilmiş olmasına otopark yetkilileri sitem ediyor. Sigortası ödenmediği için ya da ehliyeti bulunmayan sürücülerinin elinden alınarak bağlanan araçların çıkış işlemlerinin geciktiğini kaydeden otopark yetkilileri çaresiz durumda yetkililerin konuya bir çözüm getirmesini bekliyor.

 

SAHTE EVRAK DÜZENLİYORLAR

 

Kış aylarında olası kazalar ile bağlanan ya da kullanılamaz hale gelen araçların otoparkı doldurduğunu kaydeden otopark yetkilileri, araçları koyacak yerlerinin kalmadığını dile getirdi. Aracı bağlanan vatandaşların kendilerine zorluk çıkarttıklarını belirten yetkililer, ayrıca sahte evrak düzenleyerek aracını çıkartmaya çalışan vatandaşlarla da uğraşmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

 

Haber/ Celal KARAKURT