Hangisine İnanalım!

İlk kez gazetemiz aracılığıyla kamuoyuna duyurulan 'Termik Santral' konusu, bölge halkının kabusu haline gelirken; Çerkezköy Belediyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin askı süreci

GÜNDEM 27.11.2016 21:46:00 0
Hangisine İnanalım!

Çerkezköy halkı, ilçede taşkınların önüne geçilmesi ve yerüstü su rezervlerinin kullanılabilmesi amacıyla yapılması planlanan Baraj projesinin hayata geçmesini beklerken; Termik Santral Projesi’nin gündeme gelmesiyle neye uğradığını şaşırdı.

 

BAKAN BİZZAT TALİMAT VERDİ

 

Hemen her şiddetli yağışta derelerin taşması sonucu taşkınların meydana geldiği Çerkezköy’de incelemelerde bulunan yetkililer, “Taşkınların 2 temel sebebi var. Birincisi dere yataklarındaki su akışınının engellenmesi, ikincisi ve en önemli sebebi ise Istıranca Ormanları’ndan gelen su” ifadelerini kullanmıştı. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da gerek Istırancalar’dan gelen suyu tutmak, gerekse de ilçenin yer üstü su rezervinin kullanılmasını sağlamak amacıyla yapılması planlanan Baraj projesinin bir an evvel hayata geçirilmesi için bizzat talimat verdi. Çerkezköylülerin 2 yıldır beklediği baraj projesi ile ilgili, maalesef Bakan Eroğlu’nun talimatına rağmen bugüne kadar tek bir adım dahi atılmadı.  

 

BARAJ BEKLERKEN TERMİK KABUS İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK

 

Marmara Haber Gazetesi olarak Bakan talimatına rağmen Baraj projesinin hayata geçirilmemesinin, bölgede Termik Santral yapılması ile alakası olup olmadığını “İddiası bile korkutucu” başlıklı haberimiz ile gündeme getirdik. Derken, Çerkezköy halkının, dört gözle beklediği Baraj projesinin yerine ‘Termik Santral’ kabusu ile karşı karşıya kaldığını gördük. Bölgedeki yasaklı yatırımlar listesinde bulunan Kömürlü Termik Santrallerin yapımının önünü açan plan değişikliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce yapıldı ve 11 Kasım tarihinde askıya asıldı. Gazetemizin konuyla ilgili haberlerlerinin ardından önce CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer TBM’ye soru önergesi verdi. Ardından CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında konuyla ilgili açıklama yaptı. AK Partili Tekirdağ Milletvekillerinin konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmamaları ise dikkatlerden kaçmadı.

 

ÇERKEZKÖY’ÜN NÜFUSU 405 BİN 100 OLARAK ÖNGÖRÜLMÜŞ

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesi yetkilileri, “Evet bölgemizde enerji ihtiyacı var. Fakat bu ihtiyaç farklı şekillerle giderilebilir. Biz Termik Santral’in bölgeyi cehenneme çevireceğini düşünüyoruz. Zaten kömürlü termik santraller yasaklı sanayiler arasında yer alıyordu. Bu nedenle Trakya’nın talanına dur diyeceğiz. Keşke böyle bir değişiklik yaparlarken bizlerin de fikirleri alınsaydı” ifadelerini kullanarak askı sürecindeki plan değişikliğine itirazda bulunacaklarını kaydetti. Yetkililer, itirazlarının değerlendirmeye alınmaması halinde dava açacaklarını belirtti. Bu arada konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan planlamalarda Çerkezköy’ün nüfusunun 405 bin 100 olarak öngörülmüş olması da dikkatlerden kaçmadı. Yetkililer, “Çerkezköy’ün nüfusu neye göre 405 bin 100 olarak ön görülmüş bilmiyoruz. Fakat bu planlama mahkeme kararı ile iptal edildi” dedi.       

 

Haber / Ahmet KARDEŞ