Edirne'de Altın Üçgen atağı

Edirne Valisi Günay Özdemir ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, vatandaşlarla birlik ve beraberlik içerisinde bayramları kutlamak istediklerini belirterek şehrin Cumhuriyet Meydanı'na ihtiyacı olduğunu kayd

GÜNDEM 27.11.2016 21:17:00 0
Edirne

CUMHURİYET MEYDANI OLSAYDI DAHA GÜZEL OLMAZ MIYDI?

 

Edirne Valisi Günay Özdemir, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda olduğu gibi kutlamaları halkla iç içe birlik ve beraberlik altında yapamadıklarını söyledi. Bayram kutlamaları için alanın yetersiz olduğunu kaydeden Özdemir, Edirne Belediyesi ile yapacakları ortaklaşa bir çalışmayla şehri yeni bir meydana kavuşturacaklarını belirtti. Edirne’de Cumhuriyet Meydanı’nın olması gerektiğini ifade eden Gürkan da, “İnsanların bir araya gelebileceği, törenlerimizi yapabileceğimiz, toplanabileceğimiz, farklı farklı aktiviteleri yapabileceğimiz bir alan yok. 15 Temmuz’dan sonra demokrasi nöbetlerinde de hep Atatürk Anıtı önünde toplanıldı. Eğer büyük bir meydan olsaydı, Cumhuriyet Meydanı olsaydı daha güzel olmaz mıydı? Ama gene geldik Atatürk Meydanımızın o dar alanında sıkıştık kaldık” diye konuştu.

 

ALTIN ÜÇGEN İŞLEVİNİ YİTİRDİ

 

Osmanlı İmparatorluğu’nun Edirne’de yaptığı altın üçgene değinen Gürkan, “Osmanlı Altın Üçgen olarak Eski Camii, Selimiye ve Alipaşa Çarşısı’nı yapmış. Bir merkez oluşturmuş. İnsanların gezebileceği, alışveriş yapabileceği, dertleşebileceği, sohbet edebileceği bir altın üçgen oluşturmuş Edirne’de. Ama biz zaman içerisinde çeşitli gerekçelerle ama orda ama burada bu altın üçgeni parçalamışız, bölmüşüz, parçalara ayırmışız. Bu altın üçgen işlevini yitirdi. Atatürk Anıtı’mız ilk yapıldığında ihtiyaç nedeniyle, geri çekilmiş. Şimdi bir daha geri çekmek mümkün mü? Mümkün. Bir proje yaptırıyoruz. Orduevi Kavşağı’ndan başlayarak Maarif Caddesi’ne kadar olan bölgeyi Rekreasyon Projesi yapmıştık. O projeyi entegre ederek Edirne’nin o tarihi merkezini, bir cumhuriyet meydanıyla taçlandırmayı düşünüyoruz. Osmanlı Dönemi’ndeki başkentlik dönemimizdeki o altın üçgeni yine yaşamımızın içine katma amacındayız” diye konuştu.

 

GÜZEL BİR DÜZENLEME YAPMAK İSTİYORUZ

 

Bu projeyi trafiği kesmeden yapacaklarını ifade eden Gürkan, “Buradaki bu asfaltı, bu merkeze yakışmayan üst kaplamaları kaldırarak merkeze yakışacak kaplamalarla tretuvarlara sıfırlayarak Atatürk Anıtı’nı daha geriye çekerek yine bu bölgede şehrimizin evladı olan Fatih Sultan Mehmet’in heykelini hak ettiği yere koyarak, güzel bir düzenleme yapmak istiyoruz. Makedon Kulesi’nin etrafını kısaltarak, oranın da bu meydana entegre edilmesi gerekiyor. Dünyanın ilk alışveriş merkezleri olan Bedesten’in, Arasta’nın ortaya çıkarılması ve bu meydanla da Edirne’yi buluşturmak, törenlerimizi hep beraber coşku içinde heyecan içinde, gururla yapabilme gibi hedeflerimiz var” dedi.

 

FATİH SULTAN MEHMET’TE BİZİM GURURUMUZ

 

Vali Özdemir’e verdiği fikirden dolayı teşekkür eden Gürkan, “Sayın Valimiz gerçekten bizi ateşledi, tetikledi. Ama sonuna kadar da haklı çünkü Edirne bir cumhuriyet kenti; Osmanlı İmparatorluğu’nun  üzerinde yükselen, mirası üzerinde yükselen bir cumhuriyet kenti. Selimiye’miz de bizim, Eski Camii’miz de bizim. Üç Şerefeli’miz de bizim. Atatürk Anıtı’mızda bizim. Cumhuriyet de bizim. Yani geçmişimizle geleceğimizle birlikte bütünüz biz. Fatih Sultan Mehmet’te bizim gururumuz, Atatürk de bizim gururumuz, bunların hepsi bizim gururumuz” diye konuştu.

 

Marmara Haber