Edirne'nin kurtuluşu coşkuyla kutlandı

Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. Yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı. Talatpaşa Asfaltı'nda gerçekleştirilen geçit törenine Edirneliler büyük ilgi gösterdi. Beled

GÜNDEM 25.11.2016 21:17:00 0
Edirne

HAHAMBAŞISI MÜŞAVİRİ DE KATILDI

 

Törenler, saat 09.30’da Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Törene Edirne Valisi Günay Özdemir, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, siyasi parti temsilcileri, sendikalar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törenler sırasında Edirne Belediye Başkanlığı ve Türk Hava Kurumu işbirliğiyle Ulu Önder Atatürk’ün posteri ve Türk Bayrağı motorlu paraşüt eşliğinde Edirne semalarını selamladı. Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilen çelenk törenine Türk Musevi Toplumu da katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunan Türkiye Hahambaşısı Müşaviri, 2014-2010 Dönemi Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, Edirnelilerin bu kutlu günü paylaşmak istediklerini belirtti. Törenler, Talatpaşa Asfaltı’ndaki geçiş törenleriyle devam etti. Tören alanına gelen Edirne Valisi Günay Özdemir, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan halkı selamladıktan sonra protokoldeki yerini aldı.

 

EDİRNE EBEDİ TÜRK YURDU OLARAK KALDI

 

Edirne’nin tarih boyunca birçok kez işgale uğradığını ifade eden Başkan Gürkan, “Başta Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Malazgirt’ten Edirne Savaşları’na; İstanbul’un Fethinden Çanakkale’ye; Çanakkale’den Kurtuluş Savaşı’na; Kurtuluş Savaşı’ndan 15 Temmuz’a bu toprakları vatan yapmak ve bu aziz vatanı korumak için canını, kanını, gözünü kırpmadan veren tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Allah gani gani rahmet eylesin. 1919’da başlayan Kurtuluş Savaşımızın 1922’de büyük zaferle taçlanmasının ardından Edirne’de Misak-i Milli Sınırları içerisinde kalan tüm şehirler gibi ebedi Türk Yurdu olarak kalmış ve kalmaya devam edecektir” diye konuştu.

 

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

 

Türk milletinin birliği karşısında, hiçbir terör örgütünün başarılı olamayacağını kaydeden Gürkan, “Çanakkale Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda, 15 Temmuz da gördük ki, bu millet bağımsızlığı, istikbali tehlikeye düştüğünde aynı o 1919 ruhu gibi Kuvaimilliye ruhuyla bir olmasını, iri olmasını, diri olmasını bilen bir millettir. Bu millet bağımsızlığını, bölünmez bütünlüğünü korumak için her türlü siyasi düşünceyi, her türlü ayrışmayı, her türlü fikri, düşünceyi bir tarafa bırakarak, söz konusu vatansa gerisi teferruattır diyen büyük bir millettir. Artık bugün medeniyetimizi, cumhuriyetimizi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de işaret ettiği gibi muasır medeniyetlerin üzerine çıkartma zamanıdır. Bugün Türkiye Cumhuriyetini sonsuza kadar yaşatma, ilelebet payidar kılmak için çalışma günüdür. Edirne’miz son kez 25 Kasım 1922’de kurtuluşa kavuştu. Dostlarımız gurur duysun; terör örgütleri, Türkiye’yi bölmek, parçalamak isteyenler dursun düşünsün, korksun. Türk milleti Atasının izinde, cumhuriyetin ışığında asla ve asla her ne şartta olursa olsun, bu milletin her bir ferdi göğsünü bu topraklar için bu vatan için feda etmekten bir an dahi çekinmeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti dünya döndükçe ilelebet yaşayacaktır.  Var olsun Mustafa Kemal Atatürk, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti; Ne Mutlu Türküm Diyene” ifadelerini kullandı.

 

Marmara Haber