Milletin Kürsüsü

Çerkezköy esnafının nabzını tutmaya bu hafta da devam ediyoruz. Konuştukça, dinledikçe ilçenin ortak sorunlarının yanında farklı sorunlar ve beklentiler olduğunu da gördük. Kimi duruma yaptığı i

GÜNDEM 24.11.2016 22:17:00 0
Milletin Kürsüsü

EN BÜYÜK SORUN ARTAN ELEKTRİK VE SU KESİNTİLERİ

 

Yolumuz önce Çerkezköy’de bir eczaneye düşüyor. Burada çalışan kadınlarla sohbete başlıyoruz. Herkes kendince bir sorundan söz ediyor tabi ama ortak ve en büyük sıkıntıları Çerkezköy’de elektrik ve su kesintilerinin çok fazlalaşmış olması. Sohbet ettiğimiz kadınlardan biri olan Pınar Hanım yolların durumundan da şikayetçi.  Özellikle Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde yağmur yağdıktan sonra yolların adeta çamur deryasına dönüştüğünü söylüyor. Pınar Hanım bir anne ve mahallesinde çocuğunu götüreceği, onunla vakit geçireceği park olmasından son derece memnun. Fakat aynı şansa kış geldiğinde de sahip olmak istiyor. Bu yüzden Pınar Hanım’ın yetkililerden talebi çocukların kış aylarında da vakit geçirebileceği kapalı eğlence ve oyun bahçeleri yapmaları. Pınar Hanım’ın çocuğu henüz okul çağında değil, fakat Çerkezköy’ün artan nüfusuna oranla artmayan okul sayısı genç annenin şimdiden endişelenmesine sebep oluyor. Pınar Hanım bu soruna da çare bulunmasını istiyor. Sohbetimiz eczanede çalışan diğer bayanlarla sürüyor. İşleri sağlık olduğu için talepleri de bu doğrultuda oluyor genç kadınların. Çerkezköy’de hava kirliliğine bağlı bronşitin çok fazla görüldüğünü belirtiyorlar. Bu durum belediyenin çalışma alanına giriyor mu emin değiller ama yine de bir şeyler yapılabileceğini düşünüyorlar.

 

ÇERKEZKÖY ATATÜRK CADDESİ’NDEN İBARET DEĞİL

 

Eczaneden çıkıp Çalışkan Ticaret’in sahibi Şuayip Çalışkan’ın dükkanına uğruyoruz. “Çerkezköy Belediyesi’nin hizmetlerinden memnun musunuz?” sorumuza Şuayip Çalışkan’ın kesin yanıtı ‘Hayır’ oluyor. Kendisi uzun yıllar İstanbul’da yaşamış. İlçedeki belediyeciliği orası ile karşılaştırıyor ve Çerkezköy Belediyesi yönetimi için ‘Sınıfta kaldılar’ diyor. Şuayip Bey, Çerkezköy’ün Atatürk Caddesi’nden ibaret olmadığını söylüyor ve “Belediye Başkanı’nın esnafı gezerek sorunlarını dinlemesi lazım, halkla bütünleşmesi lazım ama bunların hiçbirini göremedik. Reklam totemlerini yasakladılar, ama kafelerin totemlerine dokunmadılar. Eğer sorun görüntü kirliliği ise kafelerin totemleri kirlilik değil mi? Burada çifte standart var” diyor.

 

Çoğu Çerkezköylünün memnun olduğu park ve bahçeleri hatırlattığımızda ise kendisi bunların yeterli olmadığını söylüyor. Ona göre parkları yıkıp yeniden yapmakla iş bitmiyor. “Cadde ve sokakların düzenlenmesine vakit harcanmalı” diyen Şuayip Çalışkan, “Fevzipaşa Mahallesi’nin ara yollarında asfalt yok. Örneğin Naim Süleymanoğlu Sokak’ta uzun zamandır çukurlar var ve hiçbir şey yapılmadı. Çerkezköy’de dere kokularından geçilmiyor. Yaz aylarında her yer sinek kaynıyor. Bu durum sağlık açısından da tehlikeli. Çerkezköy Belediyesi bu konuda İstanbul’daki Kağıthane Belediyesi’nin çalışmalarını örnek alabilir. Çerkezköy Kapalı Pazar Yeri’nin durumu içler acısı. Orası Çerkezköy’e hiç yakışmıyor” dedi. Kendisinin Çerkezköy için çözüm önerileri olup olmadığını soruyoruz. İlçeye AVM yapılmasından yana olduğunu söylüyor. Çalışkan’a göre yapılacak bir AVM hem yüksek dükkan kiralarının önüne geçecek hem de Çerkezköy halkının sosyalleşmesini sağlayacak. AVM olmazsa da Çalışkan’ın önerisi Atatürk Caddesi’nin trafiğe kapatılarak tıpkı İstanbul’daki İstiklal Caddesi’nde olduğu gibi insanların vakit geçirdiği, alışveriş yaptığı bir noktaya dönüşmesi…  

 

“PARKLARA ARTIK AİLELER DE GİDEBİLİYOR”

 

Şuayip Çalışkan’ın yanından ayrılıp taksi şoförü Sezgin Koru’nun yanına gidiyoruz. Diğer esnaflara sorduğumuz soruyu Koru’ya da yineliyoruz. Sezgin Koru da bize Çerkezköy Belediyesi’nin tüm çalışmalarından memnun olduğunu söylüyor.  Çerkezköy’de devam eden trafik sorunun yapılan projeler ile biteceğini söyleyen Koru, “Eskiden parklarda kahvehane kültürü vardı, artık parklara aileler de gidebiliyor” diyor. Sezgin Bey’in belediyeden tek talebi ise taksi duraklarına su ve gider yapılması. Bu durum her durak için söz konusu olmasa bile yapılacak ortak noktalar ile taksi şoförlerinin bu konudaki mağduriyeti giderilebileceğini söylüyor.

 

HAYVAN DOSTLARIMIZI UNUTMAYALIM

 

Son sözü ise ismini vermek istemeyen bir Çerkezköylüye verelim. Çerkezköy Belediyesi’nden talebi yol, su ya da park değil. Geçen hafta da olduğu gibi bu vatandaşın istediği de sokak hayvanları ile ilgili. Sokaklara konulacak kulübe ve yem kaplarının hayvanlar için kış aylarında hayati önemi olduğunu, devletin bu konuda belediyelere bütçe verdiğini, bu bütçeyle sokak hayvanlarının ihtiyaçlarının giderilebileceğini belirtiyor. 

 

Röportaj / Selin ÇALIŞKAN

Foto / Mehmet AYAN