Büyükşehir Biyogaz Fuarına katıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Dodurka ve Meclis üyesi Oğuz Çakmak'ın başkanlığındaki Meclis Tarım Komisyonu Hannover Hayvancılık ve Biyogaz Fuarıâ?

GÜNDEM 21.11.2016 18:23:00 0
Büyükşehir Biyogaz Fuarına katıldı

ALMANYA’DA İKİ BİNİN ÜZERİNDE BİYOGAZ TESİSİ VAR

 

Heyet, Büyükşehir Belediyesi atık yönetim planının bir parçası olarak yatırım programına alınan biyogaz tesisleri ve hayvancılıkla alakalı teknolojileri incelemek amacıyla yapılan ziyarette konuyla ilgili çok sayıda kurumla görüş alışverişinde bulundu. Türkiye’nin enerji bakımından dışa bağımlı olduğu halde, organik madde oranı yüksek olan evsel ve tarımsal artıkların biyogaz potansiyelinden neredeyse hiç yararlanamadığını belirten Prof.Dr. Tamer Dodurka, “Bu değerli atıklar maalesef çöplüklerde ziyan olmaktadır. Bu atıkları en iyi değerlendiren Avrupa ülkelerinden biri Almanya, diğeri ise İtalya’dır. Sadece Almanya’da iki binin üzerinde biyogaz tesisi bulunmaktadır. Bu sayıya biyometanizasyon teknolojilerini kullanıp çöpten enerji elde eden diğer tesisler dahil değildir” dedi.

 

BİYOGAZ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR

 

Hannover fuar ziyaretinin çok faydalı geçtiğini kaydeden Dodurka, “Fuarda biyogaz konusunda sadece Almanya’nın değil, dünyanın en önde gelen firmaları bir aradaydı. Neredeyse tamamıyla görüşme imkanı bulduk ve bağlantı sağladık. Bölgemizde şimdiye kadar tasarlanan bazı biyogaz projelerinin hayata geçemeyişinin en önemli nedeni planlanan tesislerin büyük oranda hayvansal atığa endeksli oluşudur. Ancak belediyemizin kurmayı planladığı tesislere tarımsal ve hayvansal artıkların yanı sıra evsel organik atıklar da kabul edip biyogaz verimliliğinin artırılması hedeflenmektedir. Böylece bu tesisler aynı zamanda evsel atık probleminin çözümünün bir parçası olarak da düşünülmektedir” ifadelerini kullandı.

 

FUARDAKİ ÇALIŞMALARIMIZ BU PROJEYE DE IŞIK TUTACAK

 

Türkiye’de tarım ve hayvancılığın gerçek bir dar boğaz içinde olduğunu kaydeden Meclis Tarım Komisyonu Başkanı Oğuz Çakmak ise “Büyükşehir Belediyesinin hayvancılık ile ilgili tüm projeleri bölgemiz açısından son derece önem taşımaktadır. Bu açıdan baktığımızda Hannover Fuarında yaptığımız temaslar konuyla ilgili çalışmalarımızda bize katkı sağlayacaktır. Fuardaki temaslarımızın bir bölümünü hayvancılık, diğer bölümünü de biyogaz firmaları oluşturdu. Büyükşehir Belediyemizce kurulması planlanan biyogaz tesisleri, atıkların bertarafı ve enerji üretimi gibi faydalarının yanı sıra çiftçimiz için kalitesi yüksek kompost elde etmek bakımından da büyük önem taşımaktadır. İnanıyoruz ki, fuardaki çalışmalarımız bu projeye de ışık tutacaktır” açıklamalarında bulundu.

 

Marmara Haber