Vize Çalıştay'ına katılan Başkan Vahap Akay: Halkı bilinçlendirmeliyiz

Kırklareli'nin Vize ilçesinde düzenlenen Çevre Çalıştayı'nda Çerkezköy'de ve Vize'de yapılması planlanan kömürlü termik santrallerin önüne geçilmesi adına alınmasÄ

GÜNDEM 19.11.2016 14:12:00 0
Vize Çalıştay

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, yapılması planlanan kömürlü termik santraller başta olmak üzere bölgenin çevresel sorunlarının ele alındığı Vize Çevre Çalıştayı’na katıldı.

RANTA DAYALI TALANA DİRENMEK ZORUNDAYIZ

Vize’de düzenlenen Çevre Çalıştayı’na CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, CHP İzmir Milletvekili Turabi Kayan, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Prof. Dr. Halim Orta, Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Ergene Platformu Sözcüsü Av. Bülent Kaçar, muhtarlar ve STK temsilcileri katıldı. Programın açılış konuşmasını CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok yaptı. Çok anlamlı bir konu kapsamında buluştuklarını söyleyen Altıok, “İnsan doğanın parçasıdır. Doğa hakkında saygı duyulmadan insan haklarına saygı duyulamaz. Sahip olduğumuz her şeyi doğaya borçluyuz. Toplumdan ve doğa Hakları mücadelesinden aldığımız destekle sizin gibi duyarlı dostların yanında olmaya devam edeceğiz. Ne yazık ki dünyada ve ülkemizde doğa haklarından çok uzaktayız. Doğanın bu kadar saldırı altında olması, uzun vadede bize kalıcı olumsuzluklar getirecektir. Ranta dayalı talana direnmek zorundayız. Mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

VAHŞİCE YAĞMALANIYORUZ

Altıok şöyle devam etti: “Açık açık ve vahşice yağmalanıyoruz. Kontrolsüz ve inşaata dayalı kalkınma ekonomisinin doğaya zarar verdiği bir dönemdeyiz. Üretime dayalı olmayan bir ekonomi sadece betonlaşmaya neden olur. Rant üzerinden parsel parsel satmaya dayalı ekonomik sistem, birçok olumsuzluğu berberinde getiriyor. Ülkemizin üreten topraklarına enerji adı altında hizmet yaptıklarını iddia edenlerin aslında kimlere hizmet ettiklerini çok iyi biliyoruz. Fakat biz bu ranta karşı çıktığımızda ise ‘CHP her şeye karşı’ algısı yaratılmaya çalışılıyor. Biz enerji santrallerine karşı değiliz. Nerede nasıl yapıldıklarına dair yürütülen yanlış devlet politikalarına karşıyız. Her şeye karşı değiliz. Yaşam hakkımızı sınırlayanlara karşı huzur isyandadır diyoruz. 27 Ekim tarihinde alınan kararla Vize’de 1350 dekar alan için plan değişikliğine gidildi ve burası enerji üretim alanı olarak ilan edildi. Bu düzenleme ile Çerkezköy’de de termik santral yapılmasının önü açılmış olacak. Bu süreç aslında bir doğa kıyımıdır.”

YAPMAMIZ GEREKENLERİ KONUŞALIM

Son bir buçuk yıldır Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu’nda görev yaptıklarını ifade eden CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ise “Bu süre zarfında Çevre Komisyonu olarak sadece 3 toplantı yaptık. Fakat inanın bu toplantılarda ülkenin çevre sorunlarına dair elle tutulur tek bir konu bile gündem maddelerine dahil edilmedi. Hükümet, komisyona gelmesi gereken hayati derecede önemli çevresel konuları, direkt olarak TBMM Plan Bütçe Komisyonu’na gönderir hale geldi. Bu nedenle bu Çalıştay’da çevre sorunlarının önüne geçilmesi amacıyla yapılması gereken konuları görüşmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.   

KONUYU SADECE TEK BİR SİYASİ PARTİYE MAL ETMEMELİYİZ

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve Prof. Dr. Halim Orta, termik santrallerin kuruldukları bölgeye olan zararları hakkında sunum yaptı. Marmara Bölgesi’nde 9 ilde 351 enerji tesisi olduğu belirten Prof. Dr. Tolunay, “Amaçları Trakya’yı İstanbul’un arka bahçesi haline getirmektir. İstanbul’u Dubai’ye çevirecekler, tüm sanayi kuruluşlarını da Trakya’ya taşıyacaklar. 2023’e kadar ülkedeki tüm linyit yataklarını kullanıma açmayı hedefliyorlar. Bununla ilgili ilk adımları plan değişikliği oldu. Bizim hızlı bir şekilde askıdaki plan değişikliğine itiraz etmemiz gerekiyor. Bu işin çok ciddi bir hukuki boyutu var. Bunun için ciddi bir kamuoyu desteğine ihtiyaç var. Konunun sürekli gündemde tutulması gerekiyor. Herkesin bu işin içine girmesini sağlamalıyız. Bu konuyu sadece tek bir siyasi partiye mal etmemek gerekmektedir. İnsanlara bu mücadelenin Devlete karşı çıkmak değil, Vatana sahip çıkmak olduğunu anlatmak zorundayız” dedi.   

YERÜSTÜ SU REZERVİNİ KULLANAMAYACAĞIZ

Tekirdağ’da yerüstü su rezervinin yılda2.8 milyar metreküp, yer altı su rezervinin de yılda 0.4 milyar metreküp beslendiğini belirten Prof. Dr. Halim Orta ise “7 kat yer üstü suyu rezervimiz olmasına rağmen biz sanayide ve şehir merkezlerinde yer altı suyuna yüklendik. Ortalama 40-50 metreden su çıkarırken şimdilerde 400 metreden su çıkarıyoruz. Yıllık 0.4 milyar metreküp yer altı suyu besliyoruz ama 1.5 milyar metreküp kullanıyoruz. Amaç yerüstü su kaynaklarını kullanmak olmalıdır. Su sıkıntısı ancak böyle çözülebilirdi. Fakat termik santral yapılması halinde bu ihtimal ortadan kalkacak. Çünkü termik santral olan bölgedeki yer üstü su kaynakları içme suyu olarak kullanılamaz. İstanbullular emekli olduktan sonra sahil kentlerine ya da köylere yerleşip yaşamayı hayal ederken; Trakyalılar ise emekli olduktan sonra köylerinden İstanbul’a yerleşmeyi hayal eder oldu” diye konuştu.

DAVALAR AÇILMASI GEREKİYOR

Programdaki son sunumu ise Ergene Platformu Sözcüsü Av. Bülent Kaçar yaptı. Kaçar, “Biz istersek termik santral projesini engelleriz. Trakya Platformu bu konuda önemli başarılar elde etti. Fakat Trakya’nın geleceği, sadece Trakya Platformu’na bırakılamayacak kadar önemlidir. Başta Çerkezköy Belediyesi, Silivri Belediyesi ve Vize Belediyesi olmak üzere Trakya’daki tüm belediyelerin meclis kararları alması gerekiyor. Bu konuda davalar açılması gerekiyor. Peki neden enerji üretim alanı olarak Vize ve Çerkezköy ilan edildi? Biz kimsenin yetkisini halka karşı kullanmamasını istiyoruz” dedi.     

YOL HARİTAMIZI SİZLERLE BİRLİKTE OLUŞTURMALIYIZ

Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, “Eksiklerimiz gördük. Acil alınması gereken meclis kararlarını alacağız. Akabinde de bu kararların Büyükşehir Meclisi’nden geçmesi için takipçisi olacağız. Gözbebeğimiz gibi doğamızı koruyup gelecek kuşaklara bırakma zorunluluğumuz var. Biz çevresel konulardaki yol haritalarımızı oluştururken sizlerden destek almalıyız. Bu konuda çevre derneğimize de gerekli çalışmaları yapması için bilgi vereceğim” dedi. 

DAVA AÇILMASI İÇİN HAZIRLIKLARIMIZI YAPIYORUZ

Toplantı sonunda kısa bir konuşma yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise “11 Kasım’da askıya çıkarılan düzenleme ile ilgili dava açılması için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Çevre belediyelerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bundan sonraya bakarak hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çerkezköy’de ve bölgede termik santrallerle ilgili vatandaşlarımızı bilinçlendirmeliyiz. Termik santrallerin oluşturacağı felaketleri en sade şekilde halkın anlayacağı dilde anlatmamız gerekiyor. Kamuoyunun bu konuda duyarlılığını artırmalıyız. Silivri Belediye Başkanımızla görüştük. Çerkezköy’de ortak bir toplantı yapılması için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.   

Haber / Ahmet KARDEŞ