İŞKUR engellilerin istihdamı için çalışıyor

Engellilerin istihdamı ve engelli projeleri kapsamında açıklamalarda bulunan Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yaşar Esen, "Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerd

GÜNDEM 17.11.2016 20:54:00 0
İŞKUR engellilerin istihdamı için çalışıyor

BİN 194 ENGELLİ KONTENJAN AÇIĞI VAR

 

50 veya daha fazla işçi çalıştırılan iş yerlerinde yüzde 3 engelli, kamuda ise yüzde 4 engelli ve yüzde 2 eski hükümlü çalıştırılması gerektiğine dikkat çeken Yaşar Esen, “Bu iş yerleri Terörle Mücadele Kanununun 21’inci maddesi kapsmaında terör olaylarında yaralananları meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. İŞKUR Tekirdağ İl Müdürlüğü kayıtlarına göre 2016 yılında 719 adet işyerinin engelli çalıştırma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu işyerlerinden 537’sinde engelli açığı bulunmakta olup, söz konusu firmaların bin 194 engelli kontenjan açığı vardır. Kurumumuz kayıtlarına göre ilimizde bin 701 kişi engelli olarak kayıtlıdır. İŞKUR Tekirdağ İl Müdürlüğü engelli açığı bulunan firmalara engelli çalıştırma yükümlülüklerini yerine getirme konusunda gerekli yasal uyarıları yapmaktadır” dedi.

 

CEAZİ MÜEYYİDESİ VAR

 

İŞKUR Tekirdağ İl Müdürlüğü’nde, Çorlu ve Çerkezköy Hizmet Merkezlerinde haftanın belirli günlerinde işverenler ve engelli vatandaşların görüşmesinin sağlandığını belirten Esen, “Engelli açığı bulunan işyerlerimizin kanuni engelli personel açıklarını kapatmaları, engelli vatandaşlarımıza katkı sağlayacaktır. Ayrıca işverenlerin yasal yükümlülüğünü yerine getirmesinden dolayı cezai müeyyide uygulaması ile karşı karşıya kalmaması adına da olumlu olacaktır. Kontenjan fazlası engelli çalıştıran, yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir engelli için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı hazinece karşılanmaktadır. Bu vesile ile engelli çalıştırma açığı bulunmayan işyerleri ile kontenjandan fazla engelli çalıştıran işverenlerimize şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

 

İŞKUR PROJE BEKLİYOR

 

İŞKUR Tekirdağ İl Müdürlüğü’nün engelli istihdamı için projeler beklediğini kaydeden Yaşar Esen, “Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu ile işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere destek verilecektir. Verilecek desteğin amacı, engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına ve engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmaktır. Engellilere yönelik çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşları, işyerleri, üniversiteler, belediyeler ve kamu kurumları ile kendi işini kurmak isteyen engelliler projelerini 9 Aralık 2016 tarihine kadar hazırlayıp Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne, Çorlu ve Çerkezköy Hizmet Merkezlerimize teslim edebilirler” ifadelerini kullandı.

 

Marmara Haber