Mikrocerrahi'de önemli gelişme

TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı'nın, 4 kamu hastanesine bağışladığı SPY Floresans görüntüleme sistemi sayesinde gerçekleştirilen mikrocerrahi operasyonların başarılı olup olmadı

YAŞAM SAĞLIK 16.11.2016 19:49:00 0
Mikrocerrahi

HASTANIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRACAK

 

Mikrocerrahi operasyonlarında operasyon alanının kan dolaşımının dokunun ya da organın yaşaması için yaşamsal önemde olduğunu belirten Prof. Dr. Türker Özkan, “Bağışlanan SPY Floresans Görüntüleme ve Perfüzyon Değerlendirme Sistemi sayesinde operasyon sırasında ya da sonrasında dakikalar içinde gerçek zamanlı olarak kan akımı doğrulanabilecek. Beslenme bozukluğuna bağlı komplikasyonların önüne geçilebilecek” dedi. Özellikle uzuv kopmalı kazalar sonrası gerçekleştirilen uzun ve zahmetli operasyonlarda, uzvun iyileşebilmesi için dolaşımın sağlıklı olup olmadığı hemen anlaşılabilecek. Uzvun beslenme bozukluğuna bağlı bir hasara maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Kurtarılan uzuvlar hastanın yaşam kalitesini ve üretime geri kazanılmasının oranını arttıracak. Bu sisteminplastik ve rekonstrüktifcerrahi dışında meme cerrahisinden kalp damar cerrahisine, transplantasyon cerrahisinden onkolojik cerrahiye kadar bir çok farklı cerrahi alanda kan dolaşımı, safra yolları, lenfatik ve bazı tümörlerin görüntülemesinde de kullanılıyor” dedi.

 

ZARARLI IŞIN YAYMIYOR

 

Sistemin zararlı bir ışın yaymadığını ve mobil olduğunu vurgulayan Özkan, bu sayede ameliyathane dışındada gerektiğinde acilde, yoğunbakımda poliklinik ya da hasta odasında kullanılabildiğini sözlerine ekledi. Sistemin nasıl çalıştığı konusunda bilgi veren Üretici firma Novadaq Türkiye Temsilcisi Volkan Uyanık da “Ameliyat sırasında hastaya damar yolundan bir madde veriliyor. Enjekte edilen 1-2 CC'lik madde dakikalar içinde ameliyat olan noktaya gidiyor, verilen maddenin yaydığı ışık insan gözü tarafından görülmesede SPY tarafından görülebiliyor. İlgili noktadaki dokunun yada organın kan dolaşımı hemen gerçek zamanlı kontrol ediliyor” dedi.

 

ORGAN KAYBININ ÖNÜNE GEÇECEK

 

Uyanık şöyle devam etti: “İlgili alana yayılıyor ve ışık gibi aydınlanıyorsa doku yada organın kanlanıp beslenmesinde bir sorun olmadığı ve ameliyatla istenilen dokunun başarılı bir şekilde yerine dikildiği anlamına geliyor. Ancak madde ilgili alana yayılmıyor ve bölge karanlıksa bir kan akımı ve beslenmesorunu olduğu anlamına geliyor. Bu da cerrahımıza hemen, daha ameliyathanedeyken tekrar müdahale etme şansı veriyor. Bu sayede dokuda yada organda beslenme bozukluğuna bağlı bir hasar oluşmadan müdahale etme imkanı tanıyıp doku ve organ kaybının önüne geçiyor. Ayrıca tekrar ameliyatları engelleyerek hastane bütçesine katkıda bulunuyor."

 

Marmara Haber