Termik Santral kansere davetiyedir

Devlet Su İşleri tarafından regülatör yapılması planlanan Çerkezköy Ambardere mevkiinde, 'Termik Santral' yapılacağı iddialarının gazetemizde haber yapılmasının ardından, Cumhuriyet Halk

GÜNDEM 11.11.2016 19:59:00 0
Termik Santral kansere davetiyedir

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın /25 000 ve 1/100 000 ölçekli İl Çevre Düzeni Planı’nı değiştirerek bölgede termik santrallerin kurulmasının önünü açtığını belirtti.

 

ENERJİ ÜRETİM ALANLARI KURULMASININ ÖNÜ AÇILDI

 

Dönemin Tekirdağ Belediyesi ile İl Genel Meclisi tarafından onaylanan 1/25 000 ve 1/100 000 ölçekli İl Çevre Düzeni Planı’nın 2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildiğini belirten CHP’li Candan Yüceer, “Çevre Düzeni Planı’nda Tekirdağ’da yer alamayacak yasaklı sanayi türleri arasında kömüre dayalı termik santraller de yer alıyordu. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alınan kararı hiçe sayarak plan değişikliğine ‘Enerji depolama ve üretim alanları hariç’ ibaresi ekledi. Ayrıca Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100000 ve 1/25000 ölçekli revizyon çevre düzeni planında da değişikliğe giderek İstanbul, Tekirdağ ve Kırklareli Çevre Düzeni Planlarında değişiklik yaptı. Böylece Trakya Bölgesi’nde enerji üretim alanları kurulmasının önünü açtı” dedi.

 

KRONİK AKCİĞER HASTALIKLARINA SEBEP OLUYOR

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu kararla Trakya’nın akciğerlerine bir darbe vurduğunu sözlerine ekleyen Candan Yüceer, “Doğamız, bize emanet edilen bu güzel çevre, birkaç kişi daha fazla para kazansın, servetlerine servet katsın diye, rant politikalarına kurban edilmektedir. Tüm gelişmiş ülkeler ekonomi ile ekoloji arasında bir denge arayışı içindeyken; Bakanlığın bu kararını akılla ve mantıkla açıklamak mümkün değildir. Bilinmelidir ki söz konusu olan doğa ve insan sağlığı ise bu kar zarar hesabının ötesindedir. Uzmanlarca santrallerde kömür yakılması sonucunda açığa çıkan zehirli gazlar ve tozların kronik akciğer hastalıkları ve astıma sebep olduğu belirtilmektedir” diye konuştu.

 

TERMİK SANTRALE BÖLGE HALKI İZİN VERMEYECEK

 

Termik santrallerin bulunduğu bölgelerde kanser görülme sıklığının arttığına dikkat çeken yüceer, “Hava kirliliğine bağlı insan sağlığı konularında yeterli incelemeler yapılmadan, uzun vadeli etkileri bilinmeden Trakya Bölgesi’ne yapılacak her termik santral kansere ve akciğer hastalıklarına çıkarılmış bir davetiyedir. Termik santraller, çevre üzerinde de geri alınamaz tahribatlara yol açmaktadır. Tarım alanlarına verdiği zararın yanında termik santraller su kaynaklarımızı kirletmekte, doğal bitki ve hayvan varlığına zarar vermektedir. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı ağır toplumsal ve çevresel yıkımlar görmezden gelinmektedir. Trakya’nın akciğerlerinde halkın, sivil toplum örgütlerinin ve belediyemizin tüm tepkilerine rağmen yapılmak istenen termik santrale bölge halkı izin vermeyecektir. İnsan sağlığı, çevre sağlığı umursanmadan birinci sınıf tarım arazilerine, yaşam, yerleşim yerlerinin dibine termik santrallerin kurulmasının önüne geçmek doğaya ve insan yaşamına saygı duyan herkesin görevidir” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ