Baz İstasyonu'ndan 10 kat daha zararlı

Özel Optimed Hastanesi'nden Op. Dr.Alaeddin Durmaz, ışığın göze olan etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Durmaz, "Plazma ve LED televizyonlar zararlı ışın yaymaz ama klasik bilgisayar monitör

YAŞAM SAĞLIK 11.11.2016 19:48:00 0
Baz İstasyonu

YAPAY GÖZYAŞI DAMLALARI KULLANMALI

 

Öncelikle televizyon ve bilgisayarın göze olan etkilerinden bahseden Op. Dr.Alaeddin Durmaz, “Uzun süre bakıldığında her ikisi de gözyaşı azlığı ve kuruluğa neden olur. Bunun nedeni de göz kırpma sayısının farkedilmeden azalmasıdır. Normalde bizler gözlerimizi kırparak, gözyaşını gözün ön yüzeyine eşit ve düzenli biçimde yayarız. Kırpma azalınca yer yer kuru alanlar ortaya çıkar, aşırı ama acılı sulanma-batma-kızarıklıÄ·-yanma-yabancı cisim kaçmış hissi ve gözleri kapama isteği gibi yakınmalar ortaya çıkar. Bu gibi yakınmaları olan kişiler, daha az televizyon ve bilgisayar izlemeli ya da yapay gözyaşı damlaları kullanmalıdır.

Bilgisayar ve televizyon gözlerde kırma kusuruna yol açmaz ama kırma kusuru varsa belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu durumda çocuğa gözlük vererek kırma kusuru düzeltilmelidir. Plazma ve LED televizyonlar zararlı ışın yaymaz ama klasik bilgisayar monitöreri baz istasyonlarından bile 10 kat zararlı dalga yayıyor” dedi.

 

ORTAM NE KARANLIK, NE DE ÇOK PARLAK OLMALI

 

Gözün düşük ışıkta da parlak ışıkta da uyum gösterme yeteneği olduğunu kaydeden Op. Dr. Durmaz, “Gözün rahat ve konforlu bir görme yapabilmesi için ortam ne karanlık ne de çok parlak olmalıdır. Ortam karanlıksa göz bebekleri daha iyi görebilmek için büyür ve bu durum da bazı kişilerde göz tansiyonunun yükselmesine neden olabilir. Ortam çok parlak ışıkla aydınlatıldığında ise göz bebekleri küçülür. Böylece daha iyi görmek için, göze gelen ışığı azaltmak ister. Bu durum başağrısına neden olabilir hatta migreni tetikleyebilir. Bu nedenle migreni olan kişilerin daha karanlık ortamda okumaları uygun olabilir. Son zamanlarda gece uyurken açık bırakılan ampullerin gözde küçülme yaparak miyopiye neden olduğu düşünülüyor. Bu nedenle gece uyurken karanlıkta uyumak daha sağlıklıdır” diye konuştu.

 

EN İYİSİ LED VEYA AKKOR AMPÜLLERDİR

 

Op. Dr.Alaeddin Durmaz, “Işık masamıza önden vurmalı ve gölgemiz masaya düşmemelidir. Masa lambası kullanıyorsak ve sağ elimizi kullanıyorsak ışık soldan, sol elimizi kullanıyorsak ise ışık sağdan omuz üzerinden masaya düşmelidir. En iyisi LED veya akkor ampüllerdir. Flöresan ampuller çok fazla elektromanyetik dalga yaydıkları için önerilmez. Yine uzun ömürlü ampuller de içinde cıva bulunması ve de ortama cıva buharı verdikleri için insan sağlığına çok zararlıdır. Ayrıca masa lambasının aydınlatma gücü oda lambasının yaklaşık yarısı kadar olmalıdır. Işık gözümüzün daha yukarısından masamıza gelmelidir. Ayrıca göz kuruluğunun önüne geçmek için bilgisayar ekranı göz seviyemizin daha aşağısında olmalıdır. Bilgisayar ekranı ne çok parlak ne de çok karanlık olmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ