Alzheimer'ın bilinmeyen belirtisi

Prof. Dr. Türker Şahiner, Alzheimer hastalığı konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Alzheimer'ın bilinen en belirgin belirtisinin unutkanlık olduğunu söyleyen Şahiner, "Bu durumdan çok

GÜNDEM 7.11.2016 21:13:00 0
Alzheimer

HASTALIĞINI İNKAR EDER

 

Beyin hücrelerinin, bilgi depolamak ve elektriksel iletimde kullanmak üzere gün içinde binlerce protein ürettiğini söyleyen Prof. Dr. Türker Şahiner, “Görevini tamamlayan amiloid beta isimli proteinler parçalanıp yok olmak yerine, çöp olarak hücreler arası ortamda birikebilmektedir. Alzheimer ve benzer şekilde beyni tahrip eden hastalıklarda, çöp protein mekanizması gözlenmektedir. Temizlenemeyen çöp protein molekülleri, genellikle beyindeki bellek bölgesinde ağır hasarlar oluşturmaktadır. Çöp proteinler, bellekte özellikle yakın hafıza bölgelerini tahrip etmekte ve hastalık bu bölgede başlamaktadır. Ama bilinenin aksine Alzheimer hastalığında unutkanlıktan önce, kişilik değişmesi, hastanın bilinenden farklı davranışlar sergilemesi, normal olmayan tepkiler göstermesi gibi psikolojik belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Alzheimer hastalığının ilerleyen evrelerinde kişi, hastalığını inkar ederek çevresindekilere aslında hiç de unutkan olmadığını iddia edebilmektedir. Giderek hayattan izole olan hasta, bir süre sonra bebeksi davranışlar sergiler ve sonunda tamamen yatağa bağlı hale gelebilmektedir” dedi.

 

BİR HOBİ EDİNİN

 

Yoğun iş temposu ve teknolojinin günlük hayatın içine daha çok girmesinin unutkanlığın yaşanma sıklığını da artırdığına dikkat çeken Şahiner, “Ancak yaşanan her unutkanlığın sorumlusu Alzheimer değildir. Alzheimer hastalığında gün içinde yaşanan unutkanlıklardan farklı olarak hastalar farkında olmadıkları için unutkanlıklarını sürekli inkar etmektedir. Bu süreçte hastalar unutkan olduğunu söyleyen yakınlarını bile suçlamaktadır. Hipertansiyon, diyabet, kolesterol, yanlış diyet, obezite ve hareketsiz yaşam gibi kalp ve damar sağlığını tehdit eden riskler, beyin sağlığını da yakından ilgilendirmektedir. Beyin hücreleri aktivite halindeyken tek enerji kaynağı olarak glikoz kullanılmaktadır. Bu nedenle şeker metabolizması beyin için büyük önem taşımaktadır. Kişide metabolik sendrom, diyabet veya obeziteye meyil varsa beyin daha kolay yorulup enerjisiz kalabilmektedir. Zihni aktif tutmak, sosyal hayatın içinde daha fazla yer almak ve hobi edinmek hastalığı ve etkilerini yıllarca geriye itebilmektedir. Alzheimer hastalığını tetiklediği bilinen depresyondan korunmak için bir hobi ya da sporla ilgilenmek gerekmektedir. Aksi halde depresyon için kullanılan ilaçlar kişinin beynine zarar verebilmektedir” diye konuştu.

 

HASTA FELÇ VE BUNAMA RİSKİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMELİ

 

Beyin Sağlığını Koruma Programı ile toplumun bu konuda bilinçlenmesi ve tedavisinin amaçlandığını söyleyen Prof. Dr. Türker Şahiner, “Ailesinde bunama, Alzheimer ya da felç öyküsü olan kişilerin mutlaka felç ve bunama riski açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Programa katılan kişiler genetik ve diğer risk faktörleri bakımında ölçüme alınarak unutkanlıklar, nitelik ve nicelik bakımından değerlendirilmektedir. Tüm ölçümlerin ardından kişiye hayat tarzında, zihinsel ve ruhsal hayatında müdahale edilmesi gereken noktalar belirtilmektedir. Alzheimer tedavisinde, hastalığa neden olan çöp proteinlerin temizlenmesine yönelik yapılan çalışmalarda büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Hastalığa neden olan proteinler ve verdiği zarar hem kan testleriyle hem de radyolojik olarak görüntülenebilmektedir” açıklamalarında bulundu.

 

Marmara Haber