Edirne'nin projesi dünyada ses getirdi

Edirne Belediye Başkanlığı'nın Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Projesi'nin; Marmara Belediyeler Birliği tarafından ödüle layık görülmesi ulusal basında sıkça yer almasıyla kalmad

GÜNDEM 4.11.2016 15:29:00 0
Edirne

DANIŞMANLIK MERKEZLERİ VE EKONOMİK İMKÂNLAR OLUŞTU

 

Edirne Belediye Başkanlığı, Altın Karınca ödülüyle ilgili, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisinin web sayfasında geniş yer aldı. Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen “Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri” kapsamında, Edirne Belediyesi, Toplumsal Düzen ve Sosyal Hizmetler kategorisinde, UN Women desteği ile gerçekleştirilen Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme (TCDB) Projesi ile ödüle layık görüldü. Türkiye'deki en önemli yerel yönetim birliklerinden biri olan Marmara Belediyeler Birliği, Edirne Belediyesi'ne Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri yarışması kapsamında, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme çalışmaları için ödül verdi. Belediye'nin bütçeleme ve planlama sürecinde toplumsal cinsiyet perspektifine verdiği önem neticesinde, kadınlar ve kız çocukları için yeni istihdam olanakları, destek ve danışmanlık merkezleri ve ekonomik imkânlar oluştu.

 

ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN KAPASİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİ AMAÇLANLI

 

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Edirne Belediyesi’nde yürütülen TCDB çalışmaları, UN Women tarafından ‘BM Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’ çerçevesinde desteklenmiştir. Bu program, Sabancı Vakfı tarafından mali olarak desteklenmiş olup, UN Women, UNDP ve Sabancı Üniversitesi tarafından, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği ile yakın iş birliği içinde yürütülmüştür. TCDB projesi kapsamında UN Women, 11 pilot ilde yerel yöneticilerin, STK’ların ve üniversitelerin kadın araştırma merkezlerinin kapasitesinin geliştirilmesini amaçlamıştır. Edirne Belediyesi’nde yürütülen kapasite geliştirme çalışmaları ve STK’ların yoğun savunuculuk ve izleme çalışmalarının sonucunda, toplumsal cinsiyet alanındaki öncelikler, belediyenin stratejik planına, program ve bütçesine yansıtılmıştır. Edirne Belediyesi tarafından yürütülen TCDB çalışmalarının en önemli ayırt edici özelliği, stratejik planın kısa sürede hayata geçmesidir.  Edirne Belediyesi toplumsal cinsiyet eşitliğinin gelişmesi için somut adımlar atmaktadır. Belediyenin istihdam süreci toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısı ile gözden geçirilmiş ve Edirne’de ilk kez kadın şoförler belediye toplu taşıma sisteminde işe alınmaya başlanmıştır. Bir diğer somut adım ise, Belediye tarafından 2016 Mayıs’ta açılan Kadın Danışma ve Destek Merkezi’nde tüm kadınlara ve kız çocuklarına yönelik sağlık, psikolojik ve hukuki destek sağlanmaya başlanmasıdır. Bunun yanı sıra, kentin dezavantajlı bir bölgesi olan Kıyık’ta kadınlara ve kız çocuklarına yönelik benzer hizmetler veren Özgecan Kadın Merkezi açılmıştır. Ayrıca Belediye, kırsalda yaşayan ve farklı köylerden gelen kadınlara ürettikleri ürünlerini satışa sunabilmeleri için ücretsiz pazar alanı sunarak, kırsal bölgede yaşayan kadınların ekonomik güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Belediye Stratejik Planda yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili taahhütlerin izlenmesi amacıyla, hem belediye temsilcilerinden hem de STK ve üniversite temsilcilerinden oluşan TCDB İzleme Grubu kurmuştur.” İfadelerine yer verildi.