Merdiven altı galericiler can yakıyor

Çerkezköy'de araç kiralama işi yapan "rent a car" firmaları, merdiven altı olarak araç kiralayan kişilerin sayısının, vergi levhası ile resmi olarak iş yapan firmaların sayısından çok olduÄ?

GÜNDEM 3.11.2016 20:49:00 0
Merdiven altı galericiler can yakıyor

BOŞ SENET İMZALATARAK CAN YAKIYORLAR

 

Çerkezköy'de 2 yıl öncesine kadar revaçta olmayan oto kiralama sektörü son zamanlarda büyük bir trend yakaladı. Firma ve kiralık araçların sayısı gün geçtikçe artarken, vergi levhası bulunan araç kiralama firmaları, merdiven altı diye tabir edilen şekilde usulsüz yollarla araç kiralayan kişilerden bir hayli şikayetçi. Araç kiralamak isteyen vatandaşa boş senet imzalatan merdiven altı rent a car firmaları, birçok kişinin canını yakmaya devam ediyor.  

 

MERDİVEN ALTI ARAÇ KİRALAMA SORUNUNA ÇÖZÜM İSTEDİ

 

Oto kiralama sektörü ve karşılaştıkları sorunlar hakkında açıklamalarda bulunan Dogacan Rent a Car firması yetkilisi Murat Elma, "Çerkezköy'de ortalama 200'ün üzerinde vergi levhası bulunan firmalara ait kiralık araç var. Fakat bunun yanı sıra illegal olarak ilçede faaliyette bulunan kiralık araç sayısı ise neredeyse 300'den fazladır. Bizim standartlarımız var. Herkese araç vermiyoruz. Bu nedenle kimileri merdiven altı diye tabir edilen yerlerden araç kiralıyorlar. Sonra da imzaladıkları boş senetler nedeniyle mağdur oluyorlar. Genel olarak karşılaştığımız sorunumuz ise trafik cezaları. Araç kiraladığımız kişi ya araçtan bir şeyler çalıyor ya da trafik cezasını ödememekte diretiyor. Erna Center civarı ve Atatürk Caddesi illegal olarak kiralanan araçlar ile dolu. Yetkililerimizden bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz " diye konuştu.

 

SIKÇA KARŞILAŞILAN SORUNLARI DİLE GETİRDİ

 

İstanbul'da araç kiralama sektörünün çok hızlı olduğunu ve bu nedenle fiyatların düşük olduğu için bazı kişilerin oradan aylık olarak kiraladığı aracı Çerkezköy'de vatandaşlara günlük olarak kiraladığını ve illegal yollarla paralar elde ettiklerini dile getiren Çerkezköy Rent a Car Firması yetkilisi Piri Öztürk, "İllegal yollarla para kazanıyorlar. Piyasasının altında araç kiralayarak Çerkezköy'de alnının teriyle helal yolla para kazanmak isteyen esnafın ekmeğine mani oluyorlar" dedi. Yaz sezonunda işlerinin daha açık olduğunu belirten Öztürk, kış sezonunda ise müteahhit ve emlakçılara araç kiraladıklarını belirtti. Ortalama olarak günlük araç kiralama bedelinin 100 ile 150 TL arasında olduğunu kaydeden Öztürk, trafik cezaları ve HGS ücretlerini müşterilerden almakta zorluk çektiklerini ifade etti.

 

VATANDAŞLARIMIZ SAKIN BUNA KANMASIN

 

Son dönemde sıklıkla tercih edilen uygunsuz kazanç metotlarından biri olan başkasının üzerinden kredi çekerek araç alınması ve o aracın rent a car firmasınca belirli süre çalıştırıldıktan sonra krediyi çeken kişiye aracın ücretsiz olarak teslim edilmesi ile kişinin haksız kazanç sağladığını kaydeden Aksoy Rent a Car firması yetkilisi İdris Ersin, "Son dönemlerde merdiven altı diye tabir edilen oto kiralama yapan kişiler bu metodu sıkça kullanıyor. Fabrikada çalışan bir işçi geliyor ve 'üzerime kredi çekerek bir araç alayım ve o aracı siz çalıştırın; aracın kredisini siz ödeyin karı da sizin olsun' diyor. Kimilerine cazip geliyor ki bu sayede uygunsuz yoldan kredi süresi dolunca bedava araç sahibi oluyorlar. Fakat araba bir kazaya karışsa, illegal olarak araç kiralayan kişi mesuliyeti o gariban işçiye yıkıyor. Vatandaşlarımız sakın buna kanmasınlar, dikkatli olsunlar" dedi.

 

İHTİYAÇ OLARAK BAKILIYOR

 

Araç kiraladıktan sonra; alkollü olarak araç kullanan ya da aracı kiraladıktan sonra ehliyetsiz birine araç kullandıran kişilerle sürekli karşılaştıklarını belirten Uras Rent a Car firması yetkilisi Ümit Tapancı, "Vatandaşımız araç kiralamaya genelde ihtiyaç olarak bakıyor. Kilometre sınırımız oluyor ve belli bir kilometre sonrası için farklı tarife uyguluyoruz. Kurumsal firmalar uzun süreli araç kiralama işini genelde İstanbul'dan hallediyorlar çünkü orada piyasa biraz daha düşük. Emniyete bilgiler düşüyor, sabıkalı bir şahıs araba kiraladığı zaman hemen anında emniyet güçlerimiz duruma el koyuyor" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Celal KARAKURT