Çerkezköy Cumhuriyeti ilk günkü coşkuyla kutladı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Çerkezköy'de yediden yetmişe her yaştan vatandaşın katımıyla büyük bir coşkuyla kutlandı. Kırmızı beyaz Türk bayraklarının dalgalandığı Cumhuriyet Meydan?

GÜNDEM 29.10.2016 17:23:00 0
Çerkezköy Cumhuriyeti ilk günkü coşkuyla kutladı

Kutlamalar bugün saat 09.00’da Çerkezköy Kaymakamlığı’nda tebrikat töreni ile başladı. Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal ve Çerkezköy Tugay Komutanı Tank Albay Engin Candaş tebrikleri kabul etti. Tebriklerin ardından kutlamalar saat 10.00’da Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Çerkezköy Tugay Komutanı Engin Candaş’ın,  Cumhuriyet Meydanı’nda kendilerini selamlayan vatandaşların bayramını tören aracıyla kutlamasıyla devam etti.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen törene Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay’ın yanı sıra Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, Çerkezköy Tugay Komutanı Tank Albay Engin Candaş, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, okul müdürleri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vahap Akay günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmasını gerçekleştirdi.

BAŞKAN AKAY BÜYÜK BEĞENİ VE ALKIŞ TOPLADI

Cumhuriyet Bayramı’na yakışır bir coşkuyla konuşma yapan Başkan Akay’ın sözleri, vatandaşlar tarafından büyük beğeni ve alkış topladı. Akay, konuşmasına “Bugün 29 Ekim; tarihimizin en önemli günü olan Türkiye Cumhuriyetinin bayramı bugün, Ancak bugün aynı zamanda Çerkezköyümüzün de düşman işgalinden kurtuluşunun 94. Yıldönümü. Bizler bu iki coşku ve heyecanı aynı gün yaşamanın gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.’’ sözleriyle başladı.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ŞEYHLER, DERVİŞLER, MÜRİTLER VE MECZUPLAR MEMLEKETİ OLMAYACAK

Başkan Akay konuşmasında “ Ben tarihten bugüne kadar Çerkezköyümüze hizmet eden Belediye Başkanlarıma, meclis üyelerine, yöneticilerine, Çerkezköyümüze hizmet eden hayatta olan herkese teşekkür ve şükranlarımı sunuyor, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bugünün diğer adı Cumhuriyet; Orduları dağıtılmış, her karış toprağı işgal altına alınmış, kendi topraklarından atılmaya çalışılan, bağımsızlığı elinden alınarak yok edilmeye çalışılan, emperyalizmin oyunlarının hedefi  ve merkezi haline gelmiş olan memleketimiz; Hal böyle iken; Vatanına ve milletine inanmış bir lider ortaya çıkmış; Hiç hesapta olmayan biri bu oyunları bozmak için and içmiş; “Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır” diye yola çıkarak Anadolu’da Trakya’da milletini harekete geçirmiş, ulusal kurtuluş mücadelesini başlatmış, ayırmadan bu topraklarda Ne Mutlu Türküm Diyene diyerek ayyıldızlı Türk Bayrağı altında milletini bir araya getirmeyi başarmış ve zaferler kazanarak bunları Cumhuriyet ‘le taçlandırarak ülkemizin çocuklarına ve geleceğine armağan etmiş bir asker ve devlet adamı; Atamızı, Atatürkümüzü, Gazi Mustafa Kemal Atatürkümüzü minnet ve şükran duygularımız ile anıyoruz, Onunda ifade ettiği gibi emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olmayacak, Türkiye Cumhuriyeti medeniyetin yolundan sonsuza kadar yaşamaya devam edecek. Son dönemlerde emperyalizmin oyunlarını yeni senaryolarla oynamak isteyenlere de, 15 Temmuz’da bu milleti diz çöktürtmeye çalışanlara da, içerideki ve dışarıdaki hainlere de, buradan sesleniyoruz; Türkiyemizi kimseye teslim etmeyeceğiz, Türkiyemizi kurda kuşa yem etmeyeceğiz. ‘’ ifadelerine yer verdi.

15 TEMMUZ’U UNUTMADI

Akay’dan sonra kürsüye geçen Kaymakam Metin Kubilay, Cumhuriyetin ilanının milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu söylerken, konuşmasında, 15 Temmuz kanlı darbe girişimine de yer verdi. 15 Temmuz’un Türkiye’nin ikinci Kurtuluş Mücadelesi’nin adı olduğunu söyleyen Kubilay, ‘’Çerkezköy’de görev yapmaktan gurur duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü, ilçemiz hain ve alçak darbe teşebbüsünün olduğu 15 Temmuz akşamından itibaren milli iradeye, devletine, milletine, cumhuriyetine, vatanına sonuna kadar sahip çıkmıştır.Gerçekten de Çerkezköyümüz, tüm kamu kurumlarıyla, sivil toplum kuruluşları ve basınıyla milli iradenin, cumhuriyetimizin, demokrasimizin, sayın Cumhurbaşkanımızın, her zaman yanında olmuştur, bundan sonra da olmaya devam edecektir.’’ diye konuştu.

ALKIŞLAR GÖZYAŞLARINA KARIŞTI

Daha sonra Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi tarafından halk oyunları gösterisi yapıldı. Belediye Başkanı Vahap Akay’ın tempo ve alkış tutarak izlediği gösterinin ardından Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından İstiklal Marşı tiyatralı sahnelendi. Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi edebiyat öğretmeni Handan Gökçek Özer’in kareografiliğini üstlendiği oyunda 50 kişilik öğrenci yer aldı. Mehmet Akif’in dizelerine yer verilen oyunda, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi ses ve efektlerle sahneye konuldu. Darbe gecesinin simgesi haline gelen Ömer Halisdemir’i canlandıran Berkay Oruç ve diğer öğrencilerin performansı izleyenlerden tam not aldı.

KUTLAMALAR GEÇİT TÖRENİ İLE SONA ERDİ

Program kompozisyon, şiir, basketbol, futbol, resim dallarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle devam etti.  Öğrenciler ödüllerini Kaymakam Metin Kubilay, Garnizon Komutanı Tank Albay Engin Candaş, Belediye Başkanı Vahap Akay, Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan ve İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan’dan aldı.

Öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini anlatan şiirlerin okunmasının ardından geçit törenine geçildi. Okulların ve askerlerin geçit törenine katılmasının ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sona erdi.

BAŞKAN AKAY PARKURU TAMAMLADI

Törenin sonunda Çerkezköy Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Geleneksel Kurtuluş Koşusu yapıldı. Yaklaşık 250 sporcunun katılımıyla gerçekleşen koşu, Çerkezköy Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayıp Optimed Hastanesi’nin önünden dönülerek Atatürk Anıtı önünde sona erdi. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın da katılarak parkuru tamamladığı koşuda, tüm atletlere tişört ve anı madalyası verildi.

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ


5 kategoride yapılan 3. Cumhuriyet Koşusu’nda Büyük Bayanlar Ketegorisi’nin birincisi Aytül Çelik ikincisi Damla Er oldu. Büyük Erkekler Kategorisi’nin birincisi Emre Temoçin olurken, ikinci Devrim Dikmen, üçüncü Tarık Doğramacı oldu.Genç Bayanlar Kategorisi’nin birincisi Yağmur Erdem, ikincisi  Zuhal Aytekin, üçüncüsü Aylin Öztürk olurken, Genç Erkekler Kategorisi’nin birincisi Almahet Belhanakip, ikincisi Veli Şahin, üçüncüsü Necip Erboğa oldu.Veteranlar Kategorisi’nin birincisi Celal Çakır olurken, ikincisi Hamdi Baygın oldu.


Kurtuluş Koşusu’nun tamamlanmasının ardından dereceye giren sporculara ödülleri Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Engin Candaş, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Başsavcısı Hacı Ünal ve İlçe Gençlik Spor Müdürü Metin Aysal tarafından verildi.

’’GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ÇERKEZKÖY’’ SERGİSİ GEZİLDİ

Tören, 3. Cumhuriyet Koşusu’un ardından, Atatürk Anıtı’nda sergilenen ‘’Geçmişten Günümüze Çerkezköy’’ sergisinin protokol üyeleri ve vatandaşlar tarafından gezilmesiyle sona erdi.

TEŞKİLAT TOPLANTISI İÇİN TÖRENDEN AYRILDI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yarısında Tekirdağ’daki teşkilat toplantısına katılmak için tören alanından ayrılan AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe’nin protokolden kalkmasıyla birlikte yaklaşık 20 kişiyle geldiği protokolün bir anda boşalması dikkatlerden kaçmadı.

Haber/Ahmet Kardeş

Fotoğraf/Selin Çalışkan