Bir çözüm planınız var mı?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğiyle TBMM'ye soru önergesi sunan CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, "Birçok iş

GÜNDEM 26.10.2016 21:49:00 0
Bir çözüm planınız var mı?

NÜFUSU HER YIL ARTIYOR

 

Çorlu’nun 250 bini geçen nüfusu ile de ülkedeki birçok ilden daha fazla nüfusa sahip olduğunu belirten CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, “Bölgeler arası ekonomik gelişmişlik düzeyinin farklılığından dolayı, ülkenin hemen hemen her bölgesinden Çorlu’ya iç göç yoğun şekilde devam ediyor. Nüfusu her yıl artan Çorlu’nun, bu duruma paralel olarak da başta sağlık hizmetleri olmak üzere birçok alanda ihtiyaçları artıyor. Nüfusun artmasına karşın, sağlık hizmetlerindeki sunumun gelişmemesi sorun yaratıyor” dedi.

 

VATANDAŞLAR MAĞDUR OLUYOR

 

Çorlu Devlet Hastanesi’nin, tüm yenileme çalışmalarına karşın artan nüfusun taleplerini karşılamakta güçlük çekdiğini kaydeden Emre Köprülü, “Bazı işlemlerin mevcut mevzuat gereği yapılamaması ve birçok malzemenin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaması nedeniyle hastaların tedavileri eksik kalıyor. Bu durum da vatandaşların mağduriyetine sebep oluyor. Örnek vermek gerekirse; operasyonun çok yüksek riskli olarak kabul edildiği bazı durumlarda aort kapak hastalığı tedavisinde kasık atar damarından girerek aort kapağın yenisi ile değiştirilmesi mümkündür. Bu tedavi Türkiye’nin değişik yerlerinde başarı ile uygulanmaktadır. Çorlu Devlet Hastanesi’nde bu konuda özel eğitim almış ve dünya tıp literatürüne katkıda bulunmuş bir hekim bulunmasına rağmen bu işlem hastanenin 3. basamak sağlık kuruluşu olmaması nedeni ile gerçekleştirilemiyor” dedi.

 

ANCAK 3. BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA MÜMKÜN

 

İkinci basamak sağlık kuruluşlarında Fizik tedavi ve Rehabilitasyon hizmetinin 61 seansa kadar verildiğini ve 61 seans üzeri hizmetler için hastaların Üniversite ya da Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’ne yönlendirildiğini belirten Köprülü, “0-18 yaş arası çocuklarda işitme cihazı raporu çıkartılabilmesi için 3.basamak sağlık kuruluşu onayı gerekiyor. İşitme kaybı olan hastalar 3. basamak sağlık kuruluşuna yönlendiriliyor. Kronik hepatit C tedavisinde kullanılan bazı ilaçların reçete edilebilmesi ancak 3. basamak sağlık kuruluşlarında mümkün. Bu tip ilaçların ilaç kullanım raporu ve reçeteleri için hastalarımız sevk ediliyor. Kalp ve damar cerrahisi alanında yine yüksek riskli hastaların göğüs kafesinin açılmadan ameliyat edilmesi ya da bazı kapak tamiri işlemlerinin ameliyat edilmeden yapılması mümkün iken Çorlu Devlet Hastanesi’nin 2 basamak olmasından dolayı SGK’nın geri ödeme kapsamı dışındadır. Hastaların ameliyatsız ya da daha küçük bir ameliyatla tedavi edilebilecek sağlık problemleri Çorlu Devlet Hastanesi’nin 3. basamak sağlık kuruluşu olmamasından ötürü daha uzun ya da operatif riski daha yüksek işlemler ile tedavi edilmek durumunda kalıyor” dedi.

 

NEDEN ARAŞTIRMA VE EĞİTİM HASTANESİ’NE DÖNÜŞTÜRÜLMÜYOR

 

Köprülü, açıklamasının sonunda Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğiyle şu soruları yöneltti: “Tüm olanaklarına rağmen, ikinci basamak sağlık kuruluşu statüsünde bulunduğu için yapılabilecek birçok işlemi yapamayan Çorlu Devlet Hastanesi, neden Araştırma ve Eğitim Hastanesi’ne dönüştürülmemektedir? Trakya’nın merkezi konumunda bulunan ve ülkemizin hemen hemen her bölgesinden içgöçün yoğun şekilde devam ettiği Çorlu’da, var olan Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülmesinin karşısında ne tür engeller vardır? Nüfusun ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken mevcut hastanenin yetersizliği konusunda bir çözüm planınız var mıdır? Bununla ilgili çalışmalarınız nelerdir?”

 

Haber / Gökhan TEKER