Üreticiler coğrafi İşaret istiyor

Tekirdağ İli Hayvancılık ve Hayvansal Ürünler İl Komisyonu 1'nci İstişare toplantısı önceki gün yapıldı. Toplantıda Trakya Bölgesinin önemli değerleri olan Trakya Kıvırcığı ve

GÜNDEM 25.10.2016 20:14:00 0
Üreticiler coğrafi İşaret istiyor

TOPLANTININ TEKİRDAĞ AYAĞI YAPILDI

 

Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Trakya Kıvırcığı üretimi ve Trakya Peynirinin markalaşması konusunda düzenlenen toplantıların Tekirdağ ayağı gerçekleştirildi. Toplantıya Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı, Tekirdağ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Toluca, Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ergin Durgun, ilgili birlik temsilcileri ve üreticiler katıldı. Yoğun bir katılımla gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptı.

 

HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

 

Trakya Bölgesi’nin tarım ve hayvancılık alanında çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Mahmut Şahin, “Sahip olduğumuz değerler üzerinden tüm paydaşlarla birlikte hareket edersek Bölgemiz kıvırcık koyun ve damızlık hayvan yetiştirilmesi ve peynir üretiminde zirveye ulaşacaktır. Sizlerin görüşleri bizler için çok değerlidir. Burada öne çıkan görüşleri derleyerek bir yol haritası oluşturmayı planlıyoruz. Ülkemizde farklı sektörlerin bir araya gelerek oluşturdukları,  kümelenmeyi başarmış çok iyi örnekler var. Bizler de bu iyi örnekler arasında yer alabiliriz. Üreticilerimiz hangi modelde bir araya gelmek isterse bu konuda maddi- manevi her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

 

TRAKYA KIVIRCIĞININ ÜRETİMİ ÇOK ÖNEMLİ

 

Özellikle Trakya Bölgesi’nde yok olmaya yüz tutmuş Trakya Kıvırcığının üretimi hususuna vurgu yapan Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı, Trakya Kıvırcığının üretiminin artırılmasından sonra ilgili tüm paydaşların bu ürünün nasıl pazarlanacağı konusunda eyleme geçmesinin önemine değindi. NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal ise markalaşma ve coğrafi işaret çalışmalarında Bölgemizdeki ürünler konusunda nokta atışı yapılarak öne çıkan ürünün seçilmesini önerdi ve kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının güç birliğiyle bu çalışmaların başarıya ulaşabileceğini söyledi.

 

TANITIM GRUBU OLUŞTURULMASI GEREKİYOR

 

Trakya Bölgesinin damızlık hayvan ve kıvırcık koyun yetiştirilmesi ve peynir üretiminde önemli bir marka olduğunu belirten Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca ise, “Üretim, ürünlerin kalitesi ve tanıtım konusunda eğer bir eksiklik varsa öncelikle bunların giderilmesi gerekiyor. Bu konuda bölgede bir tanıtım grubu oluşturulması gerekiyor” dedi. Tekirdağ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Toluca ise Tekirdağ’daki mevcut durum ve birlik üyelerinin yaşadığı sorunlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 

TEKNİK DESTEK İSTEDİLER

 

Diğer katılımcıların da konu ile ilgili görüş ve önerilerini dile getirdiği toplantıda Trakya Bölgesinin önemli değerleri olan Trakya Kıvırcığı ve Trakya Peynirindeki “kaliteli” imajının coğrafi işaret alınmasıyla daha da güçleneceği ve bu ürünlerin pazarlanması noktasında etkili çalışan bir tanıtım grubunun oluşturulması vurgusu öne çıktı. Yine Trakya Kıvırcığı ve Trakya Peynirine coğrafi işaret alınması ve markalaşma çalışmaları konusunda katılımcılar Trakya Kalkınma Ajansı’ndan mali ve teknik destek talebinde bulundu. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın son zamanlarda aldığı kararlar ve yaptığı çalışmalarla birlikte sektörel teşviklerin çok avantajlı hale geldiği ve devletin sağladığı bu özel teşviklerin araştırılarak bu fırsatlardan yararlanılması yönünde çalışmalar yapılması gerekliliği vurgulandı.

 

Haber / Ahmet KILAVUZ