Albayrak 'Miras Yolu'nu CNN Türk'te tanıttı

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın, "Miras Yolu" projesi kapsamında şehirdeki tarihi beş köyün restore edilerek turizme açılacağına ilişkin açıklamaları ulu

GÜNDEM 19.10.2016 09:38:00 0
Albayrak

Ulusal bir televizyon kanalına verdiği röportajda Büyükşehir Belediyesi’nin Miras Yolu projesi ile kültürel bir dönüşüm başlattığına dikkat çeken Başkan Kadir Albayrak, “Tarihi ve kültürel değeri olan 5 köydeki tescilli yapılar restore ediliyor. İstanbul’a 2 saatlik mesafede Safranbolu, Beypazarı, Cumalıkızık gibi yeni bir turizm destinasyonu oluşturuluyor. Tarihi evleri, endemik bitki örtüsü, koyları ile dikkat çeken bu yerler Trakya’nın incisi olmaya aday gösteriliyor. Burada ayrıca bir de mübadele müzesi hayata geçirilecek. Geçmişi milattan önce 2000’lere kadar giden Helenistik ve Bizans döneminde en parlak dönemlerini yaşayan Uçmakdere’den Melen’e kadar uzanan yaklaşık 10 kilometrelik güzergah ‘Miras Yolu’ olarak kentsel sit alanı ilan edildi. Ganos (Gaziköy) özellikle Bizans döneminde şarapları ile ün kazanırken, bu yörede yapılan anforalar da tüm Akdeniz yöresinde kullanılıyordu” dedi.

BU BÖLGEYİ EKOKÖY YAPACAĞIZ

Projede 100’e yakın altı taş, üstü ahşap tipte ev ile kilise, cami, hamam ve manastır gibi yapıların restore edildiğine dikkat çeken Albayrak, “Köylülerden restorasyon için ücret talep edilmiyor. Restorasyon bedellerini biz üstleniyoruz. Her köyde restorasyon atölyeleri oluşturularak, daha sonraki onarımların da bu atölyelerde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Kültürel yeme-içme mekânları, ipekböceği gibi unutulmaya yüz tutmuş somut olmayan kültür mirasları da projeye dahil edildi. Güzergâh üzerinde bir yamaç paraşütü pisti ile ‘trekking’ (dağ yürüyüşü) parkuru oluşturuldu. Proje içinde Uçmakdere, Gaziköy, Güzelköy, Eriklice ve Tepeköy yer alıyor. Geçmişten gelen 6 bin yıllık yerleşim yeri olan bölgeler buralar. Rumlar, Ermeniler, Türkler bu bölgede kardeşçe yaşamış. Bizim amacımız bu bölgeyi ‘Ekoköy’ yapmak. Tarihi yapıları restore edip turizme kazandıracağız. Mübadele yıllarının çok iyi anlatılması gerekiyor. O nedenle bir mübadele müzesi kuracağız” diye konuştu.

Haber / Menşure KARDEŞ