Yüceer skandalı sordu

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ülke genelinde geniş yankı bulan Türk Böbrek Vakfı'na ait Kapaklı'daki Kadriye ve Kenan Tunalı Diyaliz Merkezi'ndeki sağlık skandalı i

GÜNDEM 13.10.2016 22:17:00 0
Yüceer skandalı sordu

HASTA KABULÜNE DEVAM ETTİLER

 

Kapaklı’da tam teşekküllü bir hastanenin olmamasına dikkat çeken CHP’li Candan Yüceer, “Var olan Devlet Hastanesi de tadilat nedeniyle uzun süredir kapalı. Bu durum vatandaşları mağdur ediyor. Nüfusu yaklaşık 100 bin olan Kapaklı’daki Türk Böbrek Vakfı’na ait Kadriye ve Kenan Tunalı Diyaliz Merkezi’nde büyük bir sağlık skandalı yaşandı. Buraya tedaviye giden 18 böbrek hastasında Hepatit C virüsü tespit edildi. Merkez tarafından Haziran ayının ortasında 2, Ağustos ayında ise 4 hastaya Hepatit C virüsü bulaştığı anlaşıldı. Fakat Haziran ayından sonra merkez hasta kabulüne devam etti” ifadelerini kullandı.

 

BAKANLIK HERHANGİ BİR İŞLEM YAPMADI

 

Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili bir komisyon görevlendirdiğini kaydeden Yüceer, “Enfeksiyon kontrolü açısından hemodiyaliz ünitesine misafir hasta da dahil olmak üzere yeni hasta alınması durduruldu. Karantina önlemi alındı. Söz konusu sağlık skandalının kurumun hijyen koşullarından ya da personel hatasından kaynaklandığı anlaşılıyor. Hepatit B ve C bulaşma oranlarının takibinin yapılması gerekliliği, denetimin temel parametrelerinden birisi olarak belirlenmesine rağmen, Ağustos ayında 4 hastada Hepatit C virüsü tespit edilmesine rağmen söz konusu merkezi açık tutan Sağlık Bakanlığı, idari herhangi bir işlem yapmadı. Görevi ihmal suçu işledi” diye konuştu.

 

YÜCEER’DEN SORU YAĞMURU

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Candan Yüceer, “Haziran ayında 2 hastada Hepatit C virüsü tespit edilmesi konusunda Bakanlığınızın ilgili birimine söz konusu kurum tarafından bilgilendirme yapıldı mı? Hemodiyaliz merkezleri tarafından Bakanlığınızın ilgili birimine hangi periyotlarda bilgilendirme yapılıyor? Tespit edilmeden önce söz konusu merkezde bu virüsü taşıyan hasta mevcut mudur? Kurum tarafından Haziran ayından 2 hastada Hepatit C virüsü saptanmış olmasına rağmen diğer Hepatit C kapmış hastaların tespitine kadarki 2 aylık dönemde bir önlem alınmamasının nedeni nedir? Merkez neden hasta kabulüne devam etmiştir? Kapaklı’da ve söz konusu merkezde günlük hasta sirkülasyonu nedir? Söz konusu diyaliz merkezinde asıl hasta sayısı kaçtır, yaz aylarında misafir hasta sayısı kaç olmuştur?  Merkezde Hepatit C virüsü taşıyan hastalar asıl hastalar mı, misafir hastalar mıdır?” ifadelerini kullandı.

 

YÜCEER’DEN SORU YAĞMURU

 

Yüceer şöyle devam etti: “Diyaliz merkezine misafir olarak gelen hastalara HBV ve HCV taraması yapılmış mıdır, ya da hastaların misafir geldiği merkezin gönderdiği epikriz raporları mı dikkate alınmıştır? Söz konusu merkezde Hepatit C virüsü taşıyan hastaların Hemodiyaliz makinesinin bulunduğu oda ile kabul odası ve personel odası ayrı mıdır? Diyaliz sonrası kanamayı durdurmak için kola bası yapan kişilerin hepsi sağlık personeli midir? Olayın sorumluları hakkında soruşturma açılmış mıdır? Diyaliz merkezi Hepatit C vakalarını bildirdikten sonra ne gibi önlemler almıştır? Diyaliz merkezinde 18 hasta haricinde Hepatit C virüsü taşıyan yeni vakalar tespit edilmiş midir? Çok zor bulaşan bir virüs olan Hepatit C diyaliz merkezine nereden bulaşmıştır? Türk Böbrek Vakfı’na ait Kadriye ve Kenan Tunalı Diyaliz Merkezi’nde son 2 yıl içerisinde kaç kez denetim yapılmıştır?  Söz konusu denetimlerde kurumun personel alım politikası, personel politikası ve hijyen koşulları incelenmiş midir? Vakıf uygulaması nedir? Bakanlığınız tarafından buna ilişkin denetim yapılmakta mıdır?  Hastalara ilk seans ve ikinci seans kaçta verilmektedir? İki seans arasındaki süre ne kadardır? Makinenin dezinfeksiyon ve sterilizasyon süresi ne kadar sürmektedir? Kurumda kaç kişi görev yapmaktadır? Bu kişilerin uzmanlıklarına göre dağılımları nelerdir? Kapaklı’nın hastane sorunu ne zaman çözülecektir?”

 

Haber / Ahmet KARDEŞ