Dünya sizin olsa ne olur?

Bir dizi etkinliğe katılmak üzere Trakya çıkarması yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımın ve üretimin önemine dikkat çekerek, "Avrupa Birliği ülkeleri bütçelerinin

GÜNDEM 7.10.2016 20:54:00 0
Dünya sizin olsa ne olur?

AY YILDIZLI BAYRAK DÜŞMANI UNSURLAR VAR

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Lüleburgaz Tarım İşletmesi Müdürlüğünde Genç Çiftçi Desteklenme Projesi kapsamında düzenlenen hayvan dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, dünyanın birçok bölgesinde savaşlar yaşandığını söyledi. Savaş bölgelerinden kaçan birçok insanın Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Çelik, üç tarafı denizlerle çevrili ama dört tarafı sorunlarla dolu güzel bir coğrafyada yaşandığını belirterek, "Türkiye'nin gelişmesine, kalkınmasına içeriden kastedenler var. Yolumuzu kesmeye çalışanlar var, enerjimizi içeride tüketmek için var gücüyle mücadele eden Türkiye düşmanı ay yıldızlı bayrak düşmanı unsurlar var" dedi.

 

AB ÜLKELERİ BÜTÇELERİNİN YÜZDE 40'INI TARIMA AYIRIYOR

 

Genç Çiftçi Desteklenme Projesi kapsamında 308 çiftçiye 3 bin 308 hayvan dağıtılacağını belirten Çelik, projenin 450 milyon liralık bütçe ile gerçekleştirileceğini bildirdi. Tarımın, çiftçiliğin ve üretimin çok önemli olduğunu söyleyen Bakan Çelik, “Avrupa Birliği ülkeleri bütçelerinin yüzde 40'ını tarıma ayırıyorlar. Neden çünkü büyük bir tehlike görünüyor. Gıda olmayınca dünya sizin olsa ne olacak. Sofranızda yiyecek bir gıdaya erişiminiz yoksa bütün Lüleburgaz'ı Kırklareli'ni size verseler ne işe yarar. Onun için dünya bu tehlikenin farkında olduğu için tarıma, hayvancılığa, çok ciddi şekilde destekler verme ve dünyadaki farklı ülkelerdeki boş arazilerin, atıl arazilerin kullanımı konusunda ülkeler büyük bir yarış içindeler" diye konuştu.

 

TÜRKİYE'NİN YARISINA YAKIN BÖLGEYİ ARİ BÖLGE OLARAK İLAN EDECEĞİZ

 

Tarıma sevdalı gençlerin sayısının artması gerektiğine işaret eden Çelik, "Şehirlerdeki daracık sokaklarda, fabrikalarda binbir türlü zahmetle uğraşan, elde ettiği imkanları kira parası olarak ödemek zorunda kalan ve şehir hengamesi içerisinde ayakta durmaya çalışan gençlerimize sesleniyorum. Artık köye, toprağa, tarıma, hayvancılığa dönme zamanı geldi. Peygamberler mesleği çobanlık, hayvancılık. Burada yassınacak bir şey yok. İnşallah baş tacı meslekler olarak inşa etmek istiyoruz. Tarım ülkemiz açısından da son derece önemli. Hükümet olarak bunun bilincindeyiz. Ari bölge olarak yalnız Trakya'yı sınırlı bırakmayacağız. Türkiye'nin yarısına yakın bölgeyi ari bölge olarak ilan edeceğiz. 2015 yılında et ihtiyacımızı karşılamak için 337 bin hayvan ithal etmişiz. Bunları tarım bakanı olarak söylemek istemiyorum. Ama söylemek durumundayız. Bu milli bir politika, bunun partisi martisi yok. Tarım ve hayvancılık konusunda en doğru neyse birlikte araştırıp bu politikaları birlikte izlememiz gerekiyor. 337 bin hayvan yeterli değil. Et tüketimimiz artıyor, talepler atıyor" diye konuştu.

 

ÇELTİK TABAN FİYATINI AÇIKLADI

 

Bakan Çelik Trakya turu kapsamında daha sonra Edirne’ye geçti. Edirne'ye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hizmet binasını açmak için gelen Bakan Çelik, çeltik üreticisinin merakla beklediği çeltik taban fiyatını da açıkladı. Bakan Çelik yaptığı açıklamada, "2016 yılı için 60 randıman Osmancık çeşidi çeltik alımının fiyatı Edirne'de söyleyelim. Hoşunuza gider mi, gitmez mi bilmem. Bunun bir çok boyutları var. Biliyorsunuz ton başı 100 lira prim veriyoruz. Vermeye devam ediyoruz, edeceğiz. Dekar başı 11 TL mazot, gübre desteği devam ediyor. Sertifikalı tohumla ilgili dekar başı 8 TL devam ediyor. Şimdi burada da diyoruz ki bin 675 lira. Hayırlı uğurlu olsun diyorum" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ