Esnaf derin bir nefes alacak

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, 6736 sayılı kanunun yürürlüğe girdiğini belirterek, borcu olan esnafın borcunu yapılandırmasını istedi. Yapılandırmanın esnaf için

GÜNDEM 5.10.2016 20:58:00 0
Esnaf derin bir nefes alacak

36 AYA KADAR TAKSİT İMKANI

 

Esnafın Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu,  Belediyeler ile vergi, resim, harçlar, vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, gümrük vergileri ve bu vergilerden doğan idari para cezaları, faiz gecikme faizi ve gecikme zamları, sosyal güvenlik primleri ve buraya ait tüm cezalar ile zamlar, trafik cezaları, HGS ücretleri gibi borçlarının yapılandırma kapsamında alındığını kaydeden Ali Bozdağ, “30 Haziran 2016 tarihine kadarki tüm kurum ve ceza türlerine borcu olan esnafımız yapılandırmadan yararlanabilir. Devletimiz mükellefe 36 aya kadar taksit imkanı da sunuyor. Esnaf borcunu peşin ya da 9, 18 veya 36 ay taksitle ödeyebilir. Ancak borçlar peşin ödenirse hem faiz ödemezler, hem de taksite bölündüğü için faiz uygulanmaz” dedi.

 

YAPILANDIRMA PİYASAYA DA HAREKET GETİRECEK

 

SGK borçlarının da yapılandırıldığını kaydeden Ali Bozdağ, “Başvurular başladı ve son başvuru tarihi 31 Ekim’dir. Bu tarihe kadar mümkünse son güne bırakmadan bu yapılandırmadan faydalanılmalıdır. Yapılandırmadan Odamıza borcu olan esnafımız da faydalanabilir. Yapılandırma piyasaya da hareket getirecektir. Uzun süredir, tabir-i caizse yaprak kımıldamayan piyasa bir nebze olsun hareketlenecek. Esnafımız bu kanun ile derin bir nefes alacak. Geleceğe daha güvenli bakacak. Kredi ve kredi kartları da yapılandırma kapsamındadır. Bankalar da ihtiyaç kredisi vadesini 36 aydan 48 ay’a çıkardı. Konut kredilerinin yüzde 30’u vatandaştan karşılanan dilimi yüzde 20’ye düşürüldü” dedi.

 

BÜYÜK BİR ŞANS

 

Bozdağ şöyle devam etti: “Banka tarafından verilen kredinin oranı yüzde 70’ten yüzde 80’e çıktı. İhtiyaç kredisi çekmek isteyen esnafımız kredisini ödeyemediği taktirde borç banka tarafından 72 ay vade ile yapılandırılacak. Bazı sektörlerde 12 aydan aşağıya çekilen taksit sayısı tekrar 12 aya çıkarıldı. Hükümetin ekonomiyi canlandırmak adına yaptığı bu düzenleme inşallah iyi sonuçlar verecek. Bu büyük bir şans. Ancak her zaman ayağımıza gelmeyebilir. Bu nedenle esnafımız ayağını yorganına göre uzatmalı ve borçlarını mümkün olduğunca ödemeye çalışmalıdır.”

 

Haber / Mehmet AYAN